
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin verdiği Soma önergesinin tek bir amacı olduğunu belirterek, "Facianın sorumluluğunu denetimi yapan müfettişe ve muhtemelen işletmenin ölmüş olan müdürüne yıkarak hükümeti siyasi sorumluluktan kurtarmak" dedi.
Hamzaçebi yaptığı açıklamada, "Yüreklerimizi yakan bu facia karşısında toplumun, acılı ailelerin karşısına hükümetteki sorumluların istifası gibi bir tavırla çıkmak mümkünken; faciayı "bu işin fıtratında ölüm vardır' diyerek normalleştirmeye çalışan kişinin Başbakanlık yapıyor olması milletçe üzüntümüzdür" dedi.
-"EMEVİ SULTANI MUAVİYE'DEN BİR FARKI YOK"-
2010 yılında Zonguldak Karadon Maden Ocağı'nda yaşananlara işaret eden Hamzaçebi, "Otuz evladımız öldüğü zaman da Başbakan "kazalar mesleğin kaderinde var' diyerek olayı normalleştirmeye çalışmıştı. Bir bakan da olayı "güzel öldüler' diye tanımlamıştı. Bunların, tarihte yapmış oldukları zulüm ve haksızlıkları "kader' kavramı üzerinden meşrulaştıran Emevi Sultanı Muaviye'den bir farkı yok" dedi.
-"BAŞBAKAN'IN FİİLÎ SALDIRISININ YETMEDİĞİ YERDE MÜŞAVİRLER TEKMEYLE İŞİ TAMAMLIYORLAR"-
Böyle günlerin acıları paylaşma günleri olduğunu ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Evlatlarını, eşlerini kaybeden ailelere omuz verme onların öfkesini, haykırışlarını anlayabilme, içselleştirebilme günleridir. Ancak gördük ki Soma'ya tantanayla, koruma ordusuyla, tekmeci müşaviriyle güya acı paylaşmaya gidenler; vatandaşın kendisine olan öfkesinin acısını yumrukla, tokatla vatandaştan çıkarıyorlar. Başbakan'ın fiilî saldırısının yetmediği yerde müşavirler tekmeyle işi tamamlıyorlar. Onlara göre acı içinde de olsan "sultan'a biat edeceksin. Elleri sevmeye değil dövmeye alışkın olanlar, "fıtrat'ında iyilik olmayanlar acıları paylaşamazlar.
Erdoğan Soma'da neden Cumhurbaşkanı olamayacağını, milletin onu neden seçmeyeceğini, bırakalım cumhurbaşkanlığını başbakanlığın bile kendisine fazla olduğunu bir kez daha kanıtladı."
-"AKP'NİN ÖNERGESİNİN TEK BİR AMACI VAR, HÜKÜMETİ SİYASİ SORUMLULUKTAN KURTARMAK"-
AK Parti'nin Soma için verdiği araştırma önergesine değinen Hamzaçebi, "CHP'nin Meclis araştırması önergesini reddedenler şimdi olayın sorumlularının tespiti için önerge vermişler. Önergeye göre AKP iş güvenliği konusunda neler yapmış neler ve Mart 2014'teki denetimde her şey yasalara uygunmuş. AKP bu önergeyi verirken şirket sahibi maden ocağında "yaşam odası' olmadığını itiraf ediyordu. AKP'nin önergesinin tek bir amacı var. Facianın sorumluluğunu denetimi yapan müfettişe ve muhtemelen işletmenin ölmüş olan müdürüne yıkarak hükümeti siyasi sorumluluktan kurtarmak. Facia elbette ki araştırılacaktır. Ama önce hükümet bunun hesabını vermelidir. "İstifa' seçeneği sorumluların önünde erdemli bir seçenek olarak durmaktadır" dedi.
Son Dakika › Güncel › CHP'li Hamzaçebi: AKP'nin Önergesinin Amacı Hükümeti Siyasi Sorumluluktan Kurtarmak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.