CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, "Hastanede ve bahçesinde biber gazı atılması emrini kim vermiştir?" diye sordu.
Oran, polisin attığı biber gazı kapsülüyle yaralanan ve 9 aydır yaşam mücadelesi veren Berkin Elvan için Okmeydanı Hastanesi bahçesinde bekleyen vatandaşlara biber gazıyla müdahale edildiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Oran, İçişleri Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, "14 yaşındayken evden ekmek almak için çıkan ancak kendisine hedef gözeterek atılan bir biber gazı fişeği nedeniyle komaya giren, bu dönemde 45 kilodan 16 kiloya düşen ve hayati tehlike içerisinde olan Berkin Elvan'a destek vermek amacıyla yatmakta olduğu SSK Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden vatandaşlara da bugün biber gazı atılmış, orantısız bir güç uygulanmış, yine bazı vatandaşlar gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülmüştür" dedi.
Oran, soru önergesinde şu soruları yöneltti:
"Barışçıl bir şekilde toplanan vatandaşlara karşı, hastaları da etkileyebilecek şekilde hastanede ve bahçesinde biber gazı atılması emrini kim vermiştir? Hastanede, hastaları da etkileyecek biçimde biber gazı kullanımı yasak değil mi?
Berkin Elvan'a ve ailesine psikolojik destek vermek maksadıyla hastaneye ziyarette bulunmak terör faaliyeti, ziyaretçiler de "terörist' midir? Bu kişilerin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülmesinin sebebi nedir?
Berkin Elvan ile yürütülmekte olan soruşturmada ifade veren polis memurları "gaz tüfeği kullanıp kullanılmadığını', "kullanıldıysa kim tarafından kullanıldığını' mensubu bulundukları gruplardan kime gaz tüfeği verildiğini bilmediklerini ifade etmiş, "çevik kuvvet kayıtları araştırılırsa o gaz tüfeğinin kime teslim edildiği ve kim tarafından kullanıldığı tespit edilebilir' demişlerdir. 16 Haziran 2013 tarihinde sabah 07.00 - 07.30 saatlerinde Okmeydanı'nda görevli polisler kimlerdir, aralarında sarı saçlı bir polis memuru bulunmakta mıdır, bu şahıs ve diğer polisler hakkında Bakanlığınızca açılmış bir idari inceleme bulunmakta mıdır?
Bu tarihe kadar yapılan açıklamalarda sorumluları gösteren hiçbir delil bulunmadığına yönelik ifadelerde bulunulmuştur. İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ilgili deliller ve sorumluların bulunması için hangi adımlar atılmıştır, delillerin karartıldığı ve sorumluların saklandığı iddiaları araştırılmakta mıdır? İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün görevi bu vakanın sorumlularını bulmakken, geçen 9 ay zarfında hiçbir sorumlunun bulunamamasının nedeni nedir?
Berkin'i ölümün kıyısına getiren kamu görevlisi veya zanlılar 9 aydır tespit edilememişken, acılı ailesine, yakınlarına hastanede biber gazı sıkılması kasıtlı, hasmane bir davranış değil midir? Biber gazını kullanan görevlileriniz meslek tutuculuğu, dayanışması ile mi bu şekilde davranmıştır?
Bu tarihe kadar Bakanlık olarak Berkin Elvan'ın ailesi ile herhangi bir iletişim kurulmuş mudur, herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığı sorulmuş mudur, kendilerine yardım edilmiş midir, bu ailenin yaşadığı ağır zararın tazmini için hangi adımlar atılmıştır?"
Son Dakika › Güncel › CHP'li Oran'dan İçişleri Bakanı'na 'Berkin Elvan' Soruları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.