Çin'deki Kesimhane Yangını İş Güvenliği Tartışmalarını Tetikledi - Son Dakika
Güncel

Çin'deki Kesimhane Yangını İş Güvenliği Tartışmalarını Tetikledi

İş kazaları bir yılda 71 bin can aldı Şirketler ve yerel yönetimler eleştiriliyor.

04.06.2013 11:35

Çin'de dün 120 kişinin ölümüyle sonuçlanan kesimhane yangınının ardından ülkede iş güvenliği endişeleri tekrar gündeme geldi.

Çin'in kuzeydoğusundaki Cilin eyaletindeki fabrika yangını bu yıl meydana gelen iş kazalarının en ağırlarından biri olarak dikkati çekiyor.

Ülkede son olarak 20 Mayıs'ta doğu eyaleti Şandong'da patlayıcı madde üreten bir fabrikada meydana gelen patlamada 33 kişi hayatını kaybetmişti. Bunun öncesinde 11 Mayıs'ta güneybatı eyaleti Sıçuan'da kömür madenindeki bir kazada 28 işçi ölmüştü.

Cilin eyaletinde ise iki ay içinde meydana gelen maden kazalarında 53 kişi hayatını kaybetti.

Geçen yılki iş kazalarında 71 bin kişi yaşamını yitirdi. Hükümet, son 5 senede iş kazalarında ölenlerin sayısının yaklaşık 30 bin azaldığını belirtiyor.

Merkezi hükümetin araştırmalarında, "iş güvenliği bilincinin olmaması ve yetersiz denetimler ölümlü kazaların temel nedeni" olarak gösteriliyor.

Ülke basınında, iş kazaları, gıda güvenliği ihlalleri ve çevresel sorunların artışının Çin'i yaşamak için daha güvensiz hale getirdiği yorumları dikkati çekerken, hükümetin ekonominin dönüşümü sürecinde, aşırı kirlilik ve kaynak tüketimi pahasına hızla büyümeyi sürdürdüğüne işaret ediliyor.

"Kazanç tutkusu ve tembel yetkililer sorumlu"

Kazalarda firmalar da suçlanıyor. Şirketlerin kazanç tutkusu nedeniyle güvenlik maliyetlerini en aza indirgediği vurgulanırken, bu durum "sorumluluklarını yerini getirmeyen tembel yetkililerin başarısızlığı" olarak niteleniyor.

Şinhua ajansı yayımladığı haberde, daha fazla kararlılık ve daha etkin önlemlerle bu tür trajedilerin önüne geçileceğini, yetkililerin ve şirketlerin "ceplerini doldurmaktan vazgeçip" insan hayatını korumak için gereken sorumluluğu omuzlaması gerektiğini yazdı.

Ülkede, kanunlara uymayan şirketlerin ve görevini yerine getirmeyen yetkililerin sert cezalar hak ettiğinin altı çizilerek, liderlerin ülkenin dönüşüm sürecinde birçok başarı elde ettiği ancak beklentilerin karşılanmaması halinde sürecin zarar göreceği ifade ediliyor.

Şirketlerin genelde "kanunların etrafından dolanma" yönündeki istekli tavrı ülke genelinde eleştirilirken, bunun maden kazaları dahil birçok kazaya sebep olduğu belirtiliyor.

Çin her ne kadar resmi ağzıyla sıklıkla iş güvenliği gibi konularda açıklamalar yapsa da gözlemciler, Çin'in iş güvenliğini sağlaması için önünde uzun bir yol olduğunu söylüyor ve fabrika sahiplerinin çalışanların hayatına saygı duymayı öğrenmesi gerektiğini kaydediyor. - Pekin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin'deki Kesimhane Yangını İş Güvenliği Tartışmalarını Tetikledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement