Son dakika Çin Halk Cumhuriyeti haberleri, Çin Halk Cumhuriyeti son dakika, son dakika Çin Halk Cumhuriyeti

Son Dakika Çin Halk Cumhuriyeti Haberleri

Son dakika Çin Halk Cumhuriyeti haberlerini buradan takip edebilirsiniz. En son çin halk cumhuriyeti haberleri anında burada.


  • 23:25 Çin'in FAST Teleskobu, 76 Soluk Pulsar Keşfetti Çin'in FAST Teleskobu, 76 Soluk Pulsar Keşfetti

    Çin'in Beşyüz Metre Aralıklı Küre Teleskobu (FAST), kendi etrafında dönerken nadiren manyetizma yayan 76 nötron yıldızı olan soluk pulsarları keşfetti. Araştırmacılar, FAST'ın gözlemleriyle elde ettikleri bulguları diğer uluslararası radyo teleskoplarının gözlemleriyle karşılaştırdılar ve soluk pulsarların titreşimlerinin nötron yıldızın manyetosferinden kaynaklandığını belirlediler. Bu keşif, ölen yıldızların kalıntıları olan pulsarların ve titreşim karakterlerinin anlaşılması açısından önemli sonuçlara ulaşılmasını sağlayacak.

  • 19:49 Dünya Bankası, Doğu Asya ve Pasifik'teki Büyüme Tahminlerini Düşürdü Dünya Bankası, Doğu Asya ve Pasifik'teki Büyüme Tahminlerini Düşürdü

    Dünya Bankası, Doğu Asya ve Pasifik bölgesindeki gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahminlerini düşürdü. Banka, bu yıl için büyüme tahminini yüzde 5,1'den yüzde 5'e, 2024 için ise yüzde 4,8'den yüzde 4,5'e çekti. Raporda, bölgedeki büyümenin 2023'te güçlü kalacağı ancak 2024'te yavaşlayacağı belirtildi. Ayrıca, Çin'de büyümenin 2023'te yüzde 5,1 olacağı, bölgede ise Çin hariç büyümenin yüzde 4,6'da kalacağı ifade edildi. Banka yetkilileri, bölgenin hala dünyanın en hızlı büyüyen ve en dinamik bölgelerinden biri olduğunu vurguladı.

  • 18:15 Rusya, Çin'e elektrik sevkiyatını azaltmaya başladı Rusya, Çin'e elektrik sevkiyatını azaltmaya başladı

    Rusya'nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO, Çin'e yönelik elektrik sevkiyatını azaltmaya başladığını bildirdi. Inter RAO, Moğolistan'a yönelik sevkiyatın devam ettiğini belirtirken, Çin ile fiyat artışına yönelik müzakerelerin sürdüğünü açıkladı. Rus hükümetinin döviz bazlı gelir sağlayan ihracat ürünlerine ilave gümrük vergisi uygulaması nedeniyle Inter RAO da elektrik fiyatlarında yüzde 7 artış yapacağını duyurmuştu. Geçen yıl Çin'e 4,7 milyar kilovat saat elektrik tedarik eden Inter RAO, ayrıca Moğolistan ve Azerbaycan'a da elektrik sevkiyatı gerçekleştiriyor.

  • 16:53 OPPO Find N3 Flip, Geekbench'te Ortaya Çıktı OPPO Find N3 Flip, Geekbench'te Ortaya Çıktı

    OPPO'nun Galaxy Z Flip 5 rakibi Find N3 Flip modeli, Avrupa macerasına başlıyor. Telefon, performans testlerinde ortaya çıktı ve tek çekirdekli testlerden 1.895, çok çekirdekli testlerden 4.655 puan aldı. Global versiyonunun özelliklerinde değişiklikler olabileceği düşünülüyor.

  • 15:08 Dünya Bankası: Çin Ekonomisi 2023 Yılında Yüzde 5,1 Büyüyecek Dünya Bankası: Çin Ekonomisi 2023 Yılında Yüzde 5,1 Büyüyecek

    Dünya Bankası'nın yayımladığı Doğu Asya ve Pasifik Ekonomik Güncelleme raporuna göre, Çin ekonomisinin 2023 yılında yüzde 5,1 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Çin'in imalat sektöründeki ilerlemesi ve yenilikçi imalatına odaklanması, ülkenin daha kaliteli bir büyümeyi hedeflediğini gösteriyor.

  • 14:56 Çin'de App Store ve hükümet arasında kavga: TikTok ve Instagram yasaklanabilir Çin'de App Store ve hükümet arasında kavga: TikTok ve Instagram yasaklanabilir

    Çin hükümeti, App Store'da yer alan popüler uygulamaların kaldırılmasını ve kullanımının engellenmesini istiyor. TikTok, Instagram gibi uygulamaların artık indirilemeyeceği belirtiliyor. Apple yetkilileri ise bu kuralların nasıl uygulanacağı konusunda endişelerini dile getiriyor. Çin hükümeti ise bu uygulamaların güvenlik açığı oluşturduğunu ve halkı korumak amacıyla bu kararı aldığını belirtiyor. Ayrıca, VPN gibi yasaklı sitelere girişi sağlayan uygulamaların popülerliği de dikkat çekiyor.

  • 14:48 Çin, 2060 yılına kadar enerji sektörüne 100 trilyon yuan yatırım yapmayı planlıyor Çin, 2060 yılına kadar enerji sektörüne 100 trilyon yuan yatırım yapmayı planlıyor

    Çin Devlet Elektrik Şebekesi Şirketi tarafından yayımlanan bir kitapçıkta, Çin'in enerji sektörüne yapılacak yatırımın 2060 yılına kadar 100 trilyon yuanı aşması bekleniyor. Yeni bir enerji sisteminin geliştirilmesiyle enerji sektörü ve enerji piyasasının büyüklüğünün genişlemesi teşvik edilecek. Ayrıca, enerji depolama, entegre enerji ve enerji interneti gibi kilit sektörlerin endüstriyel büyüklüklerinin 2060 yılı sonunda 1 trilyon yuana ulaşması bekleniyor.

  • 14:31 Honor, Kantar BrandZ Çin Gala Etkinliği'nde İlham Veren İnovasyon Yıldızı Ödülü'nü kazandı Honor, Kantar BrandZ Çin Gala Etkinliği'nde İlham Veren İnovasyon Yıldızı Ödülü'nü kazandı

    Honor, Şanghay'da düzenlenen 2023 Kantar BrandZ Çin Gala Etkinliği'nde Akıllı Cihazlar kategorisinde 'İlham Veren İnovasyon Yıldızı Ödülü'ne layık görüldü. Honor, Meaningful Index, Demand Power Index ve Shaking Things Up Index gibi alanlarda lider konumda yer alıyor. Ayrıca Miaozhen Academy of Marketing Science tarafından açıklanan BrandGrow Çin'in En İyi 100 Yükselen Markası listesinde de birinci sırada yer aldı.

  • 14:28 Çinli Turistler İtalya'ya Yoğunluk Getirecek Çinli Turistler İtalya'ya Yoğunluk Getirecek

    İtalya Ulusal Turizm Kurulu'nun (ENİT) Çin'deki Baş Temsilcisi Cristiano Varotti, bu yılki süper uzun 'altın hafta' tatilinde Çinli turistlerin İtalya'ya dönmesiyle, ülkenin turizm sektöründe yoğunluk beklendiğini söyledi. Çinli turistlerin çoğunlukla Roma, Floransa ve Venedik gibi sanat şehirlerini tercih ettiği ve bu durumun İtalya ekonomisi için olumlu bir haber olduğu belirtildi. 'Altın hafta' tatil sezonu 6 Ekim'e kadar sürecek.

  • 12:48 9. Asya Oyunları'nda Çin ve Filipinler Beyzbol Müsabakasında Karşılaştı 9. Asya Oyunları'nda Çin ve Filipinler Beyzbol Müsabakasında Karşılaştı

    SHAOXİNG, 2 Ekim (Xinhua) -- Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin Shaoxing kentinde, Çin ve Filipinler arasında oynanan Asya Oyunları beyzbol erkekler ikinci etap grup A maçında mücadele eden Çinli Liang Pei (sağda), 2 Ekim 2023. (Fotoğraf: Yang Guanyu/Xinhua)

  • 12:38 9. Asya Oyunları Kadınlar Okçuluk Elemeleri Gerçekleşti 9. Asya Oyunları Kadınlar Okçuluk Elemeleri Gerçekleşti

    HANGZHOU, 2 Ekim (Xinhua) -- Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou'da düzenlenen 19. Asya Oyunları'nda, Çin takımı ile Çin'in Hong Kong bölgesinin takımı arasındaki olimpik okçuluk kadınlar takımı 1/8 eleme müsabakasında yarışan Çinli sporcu Hailigan, 2 Ekim 2023. (Fotoğraf: Meng.

  • 12:38 9. Asya Oyunları'nda Kano Sprint Tek Erkekler 1.000 Metre Finali Yapıldı 9. Asya Oyunları'nda Kano Sprint Tek Erkekler 1.000 Metre Finali Yapıldı

    HANGZHOU, 2 Ekim 2023 (Xinhua) -- Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou'da düzenlenen 19. Asya Oyunları'nda, kano sprint tek erkekler 1.000 metre finalinde yarışan Özbekistanlı Vladlen Denisov (sağda) ve Kazakistanlı Timofey Yemelyanov, 2 Ekim 2023. (Fotoğraf: Shan Yuqi/Xinhua)

  • 12:08 Japonya'nın Yokohama kentindeki Çin mahallesinde Geleneksel Çin Gösterileri Düzenlendi Japonya'nın Yokohama kentindeki Çin mahallesinde Geleneksel Çin Gösterileri Düzenlendi

    Japonya'nın Yokohama kentinde bulunan Çin mahallesinde, süslemelerle renklendirilen geleneksel Çin gösterileri düzenlendi. Turistlerin ilgi gösterdiği etkinlikte Çin kültürüne ait geleneksel unsurlar yer aldı.

  • 11:58 Albüm: Çin'de Halk Ulusal Gün Tatilini Çeşitli Etkinliklerle Değerlendirdi Albüm: Çin'de Halk Ulusal Gün Tatilini Çeşitli Etkinliklerle Değerlendirdi

    BEİJİNG, 2 Ekim (Xinhua) -- Çin'in dört bir yanındaki insanlar, Ulusal Gün tatilinin ilk gününü çeşitli şekillerde kutladı.

  • 11:58 Pakistan Ulusal Anıtı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 74. yıldönümünü kırmızı renkle aydınlatarak kutladı Pakistan Ulusal Anıtı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 74. yıldönümünü kırmızı renkle aydınlatarak kutladı

    Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan Ulusal Anıt, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 74. yıldönümünü onurlandırmak amacıyla kırmızı renkle aydınlatıldı. Ayrıca, Çin ve Pakistan ulusal bayrakları da göndere çekildi.

  • 11:48 Çin'in yazılım ve bilişim sektörü çift haneli büyüme kaydetti Çin'in yazılım ve bilişim sektörü çift haneli büyüme kaydetti

    Çin'in yazılım ve bilişim teknolojileri hizmet sektörü, 2023'ün ilk sekiz ayında gelir ve kar açısından çift haneli büyüme kaydetti. Sektörün karı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,9 artarak 862,8 milyar yuana ulaştı. Toplam gelir ise yüzde 13,5 artışla 7,52 trilyon yuan seviyesinde gerçekleşti. Bulut bilişim ve büyük veri hizmetlerinin geliri yüzde 15,7 artarken, e-ticaret platformlarının bilişim ve teknoloji hizmetlerinin geliri yüzde 9 artış gösterdi.

  • 11:18 Çin'in Ticari Araç Satışları Arttı Çin'in Ticari Araç Satışları Arttı

    Çin'in ticari araç satışları 2023'ün ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 artarak yaklaşık 2,57 milyon adede yükseldi. Özellikle otobüs satışları yüzde 23,9 oranında artarken, kamyon satışları yüzde 15,5 artış kaydetti. Yurtiçi ticari araç satışları ise Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,4 artarak 2,08 milyon adede ulaştı. Ayrıca, söz konusu dönemde 486.000 ticari araç ihraç edildi.

  • 11:10 Çin'in Tarım Ürünleri Dış Ticareti Arttı Çin'in Tarım Ürünleri Dış Ticareti Arttı

    Çin'in tarım ürünleri dış ticareti, bu yılın ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,8 artış gösterdi. Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na göre, ülkenin tarım ürünleri ihracat ve ithalatının toplam değeri 225,39 milyar ABD dolarına ulaştı. Tarım ürünleri ihracatı yüzde 0,2 artarak 63,9 milyar dolar olurken, ithalat değeri yüzde 4 artarak 161,49 milyar dolara ulaştı. Ülkenin tarım ürünleri ticaret açığı ise yıllık bazda yüzde 6,6 artarak 97,59 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

  • 10:48 Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Almanya ile işbirliğini derinleştirmeye istekli Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Almanya ile işbirliğini derinleştirmeye istekli

    Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Çin'in Almanya ile karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini derinleştirmeye ve ikili kapsamlı stratejik ortaklığa daha fazla pozitif enerji getirmeye istekli olduğunu belirtti. He, Pazar günü Frankfurt'ta düzenlenen 3. Çin-Almanya Üst Düzey Mali Diyaloğu'nda bu ifadeleri kullandı. Ülkelerinin söz konusu diyalogdaki liderleri olan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi He ile Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner diyaloğa eş başkanlık yaptı. He, iki ülke lideri tarafından varılan önemli mutabakatın hayata geçirilmesi için Almanya ile birlikte çalışmaya istekli olduklarını söyledi. Lindner ise Almanya'nın Çin ile finans ve ekonomi alanlarında tatbiki işbirliğini güçlendirmeye ve Almanya-Çin ilişkilerinin gelişimini ilerletmeye istekli olduğunu ifade etti. İki taraf ayrıca makroekonomi meseleleri, küresel ekonomi yönetimi ve Çin-Almanya mali işbirliği konularında derinlemesine görüş alışverişinde bulundu. Diyalogda bir dizi uzlaşıya varan taraflar, karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçları elde etti. He ve Lindner, diyalog çerçevesinde birlikte Çin-Almanya Mali Yuvarlak Masa Toplantısı'na da katıldı.

  • 10:25 Brent Petrolü Yükselişte Brent Petrolü Yükselişte

    Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 92,56 dolardan işlem görüyor. Geçen hafta yılın en yüksek seviyelerine çıkan petrol fiyatları, haftanın son günü düşüş kaydetmişti. Ancak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim kesintilerinde değişiklik yapmayacağı beklentisiyle fiyatlar yükselişe geçti. Ayrıca Rusya'nın dizel ihracatını yasaklaması ve Çin'den gelen ekonomik verilerin toparlanma sürecinde sona gelindiğini göstermesi de fiyatları destekliyor.

  • 09:47 Japonya'da Nikkei 225 Endeksi Değer Kaybetti Japonya'da Nikkei 225 Endeksi Değer Kaybetti

    Asya genelinde tatil dolayısıyla piyasalar kapalıyken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi negatif bir seyir izledi. Japonya'da açıklanan verilere göre, imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı. Çin'de ise imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri tahminlerin altında geldi. Analistler, Çin ekonomisine dair açıklanan PMI verilerinin 50'nin üzerinde tutunmasının nispeten olumlu karşılanabileceğini belirtti. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,3 değer kaybıyla günü tamamladı ve dolar/yen paritesi Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

  • 09:28 Güz Ortası Festivali'nde Ateş Ejderhası Dansı Güz Ortası Festivali'nde Ateş Ejderhası Dansı

    Çin'in güneyindeki Guangzhou kentinde, Güz Ortası Festivali tatili sırasında binlerce kişi geleneksel ateş ejderhası dansını izlemek için sokakları doldurdu. Ateş ejderhası dansı, ülkenin güneyinde geleneksel bir kutlama etkinliği olup Guangdong'daki somut olmayan kültürel miras listesinde yer almaktadır. Kutlamalar kapsamında köylüler, havai fişeklerle süslenmiş, asma ağacından imal edilen bir ejderha maketi taşıyarak caddelerde ve ara sokaklarda geçit töreni yapmaktadır. Bu yılki Güz Ortası Festivali, geçtiğimiz Cuma gününe denk geldi.

  • 09:18 Ulusal Gün, Çin'in Dört Bir Yanında Coşkuyla Kutlanıyor Ulusal Gün, Çin'in Dört Bir Yanında Coşkuyla Kutlanıyor

    Kutlamalardan çeşitli görüntüler1 Ekim'e denk gelen Çin Ulusal Günü ülkede coşkulu etkinliklerle kutlanıyor.

  • 09:17 Çin'de Hizmetler Sektörü Aktivitesi Yavaşladı Çin'de Hizmetler Sektörü Aktivitesi Yavaşladı

    Çin'de hizmetler sektöründeki aktivitenin barometresi olan PMI endeksi, istihdam artışının yavaşlaması ve piyasaya güvenin azalmasıyla yılın en düşük seviyesine geriledi. Eylülde 51,8'e düşen endeks, son 9 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Hizmetlere yönelik talep sınırlı artarken, yeni işletme sayısı da en düşük seviyede oldu. Öte yandan, turizm gelirlerindeki artışın sektörü canlandırması bekleniyor. Ulusal Gün tatilinde 896 milyon turistin seyahat etmesi ve iç turizm gelirinin yüzde 138 artması öngörülüyor.

  • 01.10.2023 01 Eki 16:57 Karate Kid konusu nedir? Karate Kid oyuncuları ve Karate Kid özeti! Karate Kid konusu nedir? Karate Kid oyuncuları ve Karate Kid özeti!

    Sinemaseverlerin beğenisini toplayan Karate Kid filmi televizyon ekranlarında da izleyicilerin beğenisini topluyor. İzleyicilerin merak ettiği Karate Kid konusu, özeti ve Karate Kid oyuncaları gibi konuları mercek altına alıyoruz. Karate Kid filminin detayları…

  • 01.10.2023 01 Eki 16:13 Çin'de Tuzlu-Alkali Topraklarda Verimli Hasat Çin'de Tuzlu-Alkali Topraklarda Verimli Hasat

    Çin'in kuzeydoğusundaki Jilin eyaletinin Baicheng kentinde, modern teknolojiler çiftçilere tuzlu-alkali topraklarda verimli hasat elde etme imkanı sağlıyor. Tuzlu-alkali araziyi tarım arazisine dönüştürmeye çalışan çiftçi Mao Yinhua, uzmanların teknik destekleriyle çeltik verimini artırarak büyük bir başarı elde etti. Baicheng kenti, yıllar içinde tuzlu-alkali topraklarda başarılı bir dönüşüm sağlayarak Jilin eyaletinin en çok çeltik üreten kenti oldu.

  • 01.10.2023 01 Eki 15:22 Inditex, Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na dördüncü kez katılacak Inditex, Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na dördüncü kez katılacak

    İspanyol moda devi Inditex'in Büyük Çin İletişim Başkanı Amy Yu, Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın (CIIE) küresel moda ve tekstil sektöründe fikir alışverişinde bulunmak için 'mükemmel bir platform' olduğunu söyledi. Inditex, Zara, Bershka, Massimo Dutti ve Stradivarius gibi popüler markaları bünyesinde barındırıyor. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın bu yıl altıncısı düzenleniyor. Ticaret fuarı 5-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

  • 01.10.2023 01 Eki 15:02 Çin, Kalkınma Hedefine Odaklanıyor Çin, Kalkınma Hedefine Odaklanıyor

    Ankara merkezli Türkiye Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Direktörü Selçuk Çolakoğlu, Çin'in ortak kalkınma hedefine dikkat çekti. Çolakoğlu, Çin'in yüz milyonlarca insanı mutlak yoksulluktan kurtararak elde ettiği başarılar ile diğer ülkelere yaptığı yardımların önemini vurguladı. Çin, deneyimlerini en az gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere diğer gelişmekte olan ülkelerle de paylaşmak istiyor. Bu bağlamda Çin'in bu adımı, insanların yaşam standartlarının ve genel olarak insan haklarının iyileştirilmesine çok yardımcı olacak. Çin, gelişmekte olan ülkelerle teknolojik kalkınma, sosyal ve mali yardım ile kredilerin paylaşılmasında lider bir ülke haline geldi. Bu bağlamda kalkınmayı küresel bir mesele olarak gören Çin, sadece bazı ülkelerin değil, tüm ülkelerin birlikte kalkınması gerektiği düşüncesinde.

  • 01.10.2023 01 Eki 14:22 Malezya, Çinli turistleri çekmek için Altın Hafta tatilini fırsat olarak değerlendiriyor Malezya, Çinli turistleri çekmek için Altın Hafta tatilini fırsat olarak değerlendiriyor

    Malezya turizm sektörü, Çin'in sekiz günlük Altın Hafta tatilinin başlamasıyla pandemi nedeniyle durgun seyreden işlerin telafisi için ülkeye gelecek turist sayısını artırmayı hedefliyor. Malezya İç Turizm Birliği Başkan Yardımcısı Mint Leong, Çinli turistlerde istikrarlı bir artış olduğunu belirtirken, turizmde rekabet gücünü artırmak için kapıda vize ve daha uzun vize süreleri gibi politikaların uygulanması gerektiğini vurguladı.

  • 01.10.2023 01 Eki 14:02 9. Asya Oyunları Kadınlar Masa Tenisi Yarı Final Maçında Çin ve Güney Kore Karşı Karşıya Geldi 9. Asya Oyunları Kadınlar Masa Tenisi Yarı Final Maçında Çin ve Güney Kore Karşı Karşıya Geldi

    HANGZHOU, 1 Ekim (Xinhua) -- Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou'da düzenlenen 19. Asya Oyunları'nda Çin ile Güney Kore arasında oynanan tek kadınlar yarı final masa tenisi maçında yarışan Çinli sporcu Sun Yingsha (üstte), 1 Ekim 2023. (Fotoğraf: Liu Xu/Xinhua)

  • 01.10.2023 01 Eki 13:42 Çin Taipei'den Li Meng-Chu 19. Asya Oyunları'nda altın madalya kazandı Çin Taipei'den Li Meng-Chu 19. Asya Oyunları'nda altın madalya kazandı

    Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou'da düzenlenen 19. Asya Oyunları'nda Tekerlekli Paten Kadınlar 1000 metre Sprint Turnuvası Finali'nde Çin Taipei'den Li Meng-Chu altın madalya kazandı.

  • 01.10.2023 01 Eki 13:12 Çin'de düzenlenen Asya Oyunları'nda Bisiklet BMX Yarışı'nı Japon sporcu kazandı Çin'de düzenlenen Asya Oyunları'nda Bisiklet BMX Yarışı'nı Japon sporcu kazandı

    Çin'in Zhejiang eyaletinde düzenlenen 19. Asya Oyunları'nda yapılan Erkekler Bisiklet BMX Yarışı'nı Japon sporcu Nakai Asuma kazandı. Ödül törenine Taylandlı Komet Sukprasert ikinci, Filipinli sporcu Patrick Bren Coo ise üçüncü olarak katıldı.

  • 01.10.2023 01 Eki 12:42 Albüm: Çin Ulusal Günü'nde Tian'anmen Meydanı'nda Bayrak Töreni Düzenlendi Albüm: Çin Ulusal Günü'nde Tian'anmen Meydanı'nda Bayrak Töreni Düzenlendi

    BEİJİNG, 1 Ekim 2023 (Xinhua) -- Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 74. yıldönümünü kutlamak üzere Pazar günü başkent Beijing'deki Tian'anmen Meydanı'nda bayrak töreni düzenlendi.

  • 01.10.2023 01 Eki 11:32 Çin, uluslararası sivil havacılıkla ilgili yasadışı eylemleri önlemek için sözleşmeyi yürürlüğe koydu Çin, uluslararası sivil havacılıkla ilgili yasadışı eylemleri önlemek için sözleşmeyi yürürlüğe koydu

    Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC), uluslararası sivil havacılıkla ilgili yasadışı eylemlerin önlenmesine ilişkin sözleşmenin Pazar günü yürürlüğe girdiğini açıkladı. Sözleşme, 2010 yılında Beijing'de Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü himayesinde düzenlenen Uluslararası Hava Hukuku Konferansı'nda kabul edilmiş, 13. Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin 37. oturumunda Ekim 2022'de onaylanmıştı. Sivil havacılık güvenliğini tehlikeye atan, halihazırda meydana gelmiş veya gelebilecek hukuka aykırı eylemlerin suç olduğunun belirtildiği sözleşmede, taraf ülkelerden, sözleşmede yer alan suçlar için ağır cezalar uygulamaları isteniyor. CAAC, sözleşmenin, uluslararası havacılık güvenliği sözleşmeleri sisteminin iyileştirilmesine ve sivil havacılık güvenliğine yönelik korumanın güçlendirilmesine olanak sağladığını belirterek, Çin'in hava taşımacılığı sektörünün güvenli ve sağlıklı gelişiminin güvence altına alınmasında olumlu rol oynayacağını vurguladı. Şu ana kadar aralarında Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve Singapur'un da bulunduğu 46 ülke ve bölge sözleşmeyi onayladı.

  • 01.10.2023 01 Eki 11:12 Çinli Keşif Ekibi Cho Oyu Dağı'na Ulaştı Çinli Keşif Ekibi Cho Oyu Dağı'na Ulaştı

    Çinli bir keşif ekibi, dünyanın en yüksek altıncı zirvesi olan Cho Oyu Dağı'na ulaşarak bilimsel araştırmalar yapmıştır. Bu, Çinli bilim insanlarının Everest Dağı dışında 8.000 metreyi aşan bir zirveye tırmandığı ilk kezdir. Cho Oyu Dağı, Çin-Nepal sınırında yer almakta ve 8.201 metrelik rakımıyla dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Keşif gezisi, Çin'in yüksek rakımlı bölgelerde kapsamlı bilimsel araştırmaları organize etme ve yürütme kapasitesini göstermektedir.

  • 01.10.2023 01 Eki 10:48 Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e tebrik mesajı gönderdi Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e tebrik mesajı gönderdi

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 74'üncü yıldönümü kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e tebrik mesajı yolladı. Putin mesajında Çin ve Rusya'nın iş birliğine vurgu yaparak, uluslararası meselelerde koordineli hareket edildiğini belirtti.

  • 01.10.2023 01 Eki 10:23 Qinhuangdao 32-6 Petrol Sahası'nda Bininci Ham Petrol Tankeri İşlemden Geçti Qinhuangdao 32-6 Petrol Sahası'nda Bininci Ham Petrol Tankeri İşlemden Geçti

    Qinhuangdao 32-6 Petrol Sahası'nın 'Bohai Yüzyılı' Yüzer, Üretim, Depolama ve Boşaltma (FPSO) ünitesi, bininci ham petrol tankerini başarıyla işlemden geçirdi. 1995 yılında keşfedilen ve 100 milyon tonun üzerinde rezerve sahip olan petrol sahasında, faaliyete başladığından bu yana 270 milyon varilden fazla ham petrol üretildi.

  • 01.10.2023 01 Eki 10:22 Albüm: Güz Ortası Festivali, Almanya'nın Hamburg Kentinde Kutlandı Albüm: Güz Ortası Festivali, Almanya'nın Hamburg Kentinde Kutlandı

    HAMBURG, 1 Ekim (Xinhua) -- Çinliler ve Almanlar, Almanya'nın Hamburg kentindeki geleneksel Çin tarzı Yuyuan Bahçesi'nde Cuma akşamı Güz Ortası Festivali'ni kutladı.

  • 01.10.2023 01 Eki 10:12 Çin'de Güz Ortası Festivali ve Ulusal Gün kutlamaları Çin'de Güz Ortası Festivali ve Ulusal Gün kutlamaları

    Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin Jieyang şehrinde Güz Ortası Festivali ve Ulusal Gün tatillerini kutlamak üzere bir halk dansları geçit töreni düzenlendi. Geçit törenine Jieyang'ın dört bir yanından toplam 100 aslan ve dört Yingge dans ekibi katıldı. Aslan Dansı ve Yingge Dansı Çin'de ulusal somut olmayan kültürel miraslar listesinde yer alıyor. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Jieyang'dan bildiriyor. (XHTV)

  • 01.10.2023 01 Eki 09:52 Çin, RCEP kapsamında menşe belgelerini artırdı Çin, RCEP kapsamında menşe belgelerini artırdı

    Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi'nin verilerine göre, Ağustos ayında Çinli yetkililer tarafından toplam 510.800 menşe belgesi düzenlendi. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) serbest ticaret anlaşması kapsamında ise Çinli yetkililer tarafından önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,04 artışla 21.672 menşe belgesi düzenlendi. Bu belgeler, RCEP üyesi ülkelere ithal edilen Çin ürünleri için gümrük tarifelerini 11 milyon ABD doları azaltacak.

  • 01.10.2023 01 Eki 09:32 Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Pakistan'a taziye mesajı gönderdi Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Pakistan'a taziye mesajı gönderdi

    Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Pakistan'ı sarsan bombalı saldırılar nedeniyle Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'ye taziye mesajı gönderdi. Xi, saldırılardan derin üzüntü duyduğunu ifade ederek, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti ve yaralılara acil şifalar diledi. Ayrıca, Çin'in terörizme karşı kararlılıkla desteklemeye devam edeceğini belirtti.

  • 30.09.2023 30 Eyl 20:51 ABD, yapay zeka güvenlik merkezi kuruyor ABD, yapay zeka güvenlik merkezi kuruyor

    ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı (UGA), yapay zeka yeteneklerinin geliştirilmesi ve savunma sistemlerine entegrasyonu için bir güvenlik merkezi kuruyor. General Paul Nakasone, merkezin Çin ve Rusya'dan gelen yapay zeka tabanlı tehditlere karşı ABD'nin savunma sanayi üssünü güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, Çin'in ABD ve müttefiklerine yönelik siber operasyonlarının arttığına dikkat çekildi.

  • 30.09.2023 30 Eyl 18:57 Çin, ABD'yi 'gerçek bir yalan imparatorluğu' olarak tanımladı Çin, ABD'yi 'gerçek bir yalan imparatorluğu' olarak tanımladı

    Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin yayımladığı bir raporda Pekin'i siber saldırılar sonucu bilgi manipülasyonu yapmakla suçlaması üzerine açıklama yaparak, ABD'yi 'gerçek bir yalan imparatorluğu' olarak tanımladı. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Çin'i bilgi manipülasyonu çabalarına her yıl milyarlarca dolar para akıtmakla suçladığı bir raporu yayımlaması üzerine sert tepki gösterdi.

  • 30.09.2023 30 Eyl 18:09 Cathay Pasific, Airbus'tan 32 uçak satın almak için anlaşmaya vardı Cathay Pasific, Airbus'tan 32 uçak satın almak için anlaşmaya vardı

    Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesinin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Cathay Pasific, Avrupalı uçak üreticisi Airbus'tan 32 adet uçak satın almak üzere anlaşmaya vardığını bildirdi. Uçaklar, Cathay Pasific, HK Express ve Air Hong Kong tarafından Hong Kong ile Çin ana karası ve Asya ülkeleri arasındaki seferlerde kullanılacak.

  • 30.09.2023 30 Eyl 17:50 Çin'in küçük köylerinde büyük değişim Çin'in küçük köylerinde büyük değişim

    KARAKTERİSTİK meyveleri, 100 yıllık ağaçlardan toplanan çok özel çayları, ekolojisi, el yapımı hediyelik eşyalar ile kırsal turizm modeli haline gelen Çin'in Sichuan eyaletindeki Shiyi köyünde, devletin 10 yıl önce startını verdiği 'Kırsal Büyüme Hamlesi?, yabancı basın mensuplarına tanıtıldı.

  • 30.09.2023 30 Eyl 16:43 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin Ulusal Günü'nü kutladı ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin Ulusal Günü'nü kutladı

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 74. yıl dönümü olan Ulusal Gün dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Blinken, mesajında, 1 Ekim Çin Ulusal Günü'nü kutlarken Çin halkına 'barış, mutluluk ve refah' diledi. ABD'li Bakan, 'iklim krizi, halk sağlığı, uyuşturucuyla mücadele, gıda güvenliği ve küresel makro ekonomik istikrar gibi ortak zorluklara karşı işbirliği' çağrısında bulundu.

  • 30.09.2023 30 Eyl 15:42 Afrika Birliği, Afrika-Çin ilişkilerinin derinleştirilmesini çağırıyor Afrika Birliği, Afrika-Çin ilişkilerinin derinleştirilmesini çağırıyor

    Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Monique Nsanzabaganwa, Afrika-Çin ilişkilerinin birçok sektörde derinleştirilmesi gerektiğini belirtti. Nsanzabaganwa, ticaret, yatırım, deneyim paylaşımı, dijital ekonomi, genç girişimcilerin teşviki ve küçük-orta ölçekli işletmelerin gelişimi gibi alanlarda yeni fırsatların genişlemesini sağlamak için Afrika-Çin işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Afrika Birliği, Çin'in Küresel Kalkınma İnisiyatifi'nin uygulanmasında destek vermeye devam edeceğini ve bu inisiyatifin Afrika'nın kalkınma planlarıyla uyumlu olduğunu vurguladı. Çin-Afrika işbirliğinin daha da güçlendirilmesi çağrısına, Çin'in Afrika Birliği Misyonu Maslahatgüzarı He Youlin de katıldı.

  • 30.09.2023 30 Eyl 15:22 Küba Uzmanı: Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi Kapsayıcılık ve Uluslararası İşbirliği İçin Rol Model Küba Uzmanı: Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi Kapsayıcılık ve Uluslararası İşbirliği İçin Rol Model

    Küba Uluslararası Politika Araştırmaları Merkezi araştırmacısı Eduardo Regalado, Çin'in önerdiği Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin, kapsayıcılık ve uluslararası işbirliği için rol model oluşturduğunu söyledi. Regalado, projenin ekonomik kalkınma, refah odaklı işbirliği ve çevrenin korunması gibi konularda önemli katkılar sağladığını belirtti.

  • 30.09.2023 30 Eyl 14:02 Çin, turizm sektörünün yüksek kalitede gelişimini desteklemek için yeni önlemler açıkladı Çin, turizm sektörünün yüksek kalitede gelişimini desteklemek için yeni önlemler açıkladı

    Çin Devlet Konseyi Genel Ofisi, turizm sektörünün yüksek kalitede gelişimini kolaylaştırmak ve turizm tüketim potansiyelinden daha fazla yararlanmak amacıyla bir belge yayımladı. Belgede, yüksek kaliteli turizm ürün ve hizmetlerinin arzının zenginleştirilmesi, turizm tüketim talebinin canlandırılması, ülke dışından gelen turistlere yönelik yönetim ve hizmetlerin geliştirilmesi gibi beş çalışma alanında daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, belgede kültür ve turizmin entegre biçimde gelişiminin ilerletilmesi, çeşitlendirilmiş turizm ürünlerinin geliştirilmesi ve uluslararası uçuşların yeniden başlatılması gibi 30 önlem önerildi. Çin'de 2023 yılında turizm talebinde istikrarlı bir toparlanma görüldü ve yerli turist seyahati sayısı yıllık yüzde 63,9 artarak 2,38 milyara ulaştı.

  • 30.09.2023 30 Eyl 14:02 UNESCO eski Genel Direktörü: Kuşak ve Yol İnisiyatifi ekonomik altyapının ötesinde anlamları olan bir proje UNESCO eski Genel Direktörü: Kuşak ve Yol İnisiyatifi ekonomik altyapının ötesinde anlamları olan bir proje

    UNESCO eski Genel Direktörü Irina Bokova, Çin'in önerdiği Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin sadece ekonomik altyapıyla ilgili olmadığını, aynı zamanda eğitim, küresel bilim ve kültürel etkileşim gibi alanları da kapsadığını belirtti. Bokova, projenin insanlar arası temas, karşılıklı anlayış ve uzun vadeli etkileriyle de ilgili olduğunu vurguladı.

Advertisement