Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi konusunda sorun yaşadıkları Filipinler ile diyaloğa açık olduklarını belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, yaptığı yazılı açıklamada, Filipinler'in eski Devlet Başkanı Fidel Ramos'un ilişkileri onarmak amacıyla Hong Kong'a yaptığı ziyarete ilişkin, Çin'in Filipinler ile her türlü müzakereye açık olduğunu söyledi.
Çin ve Filipinler'in geleneksel dost komşu ülkeler olduğuna işaret eden Hua, tarafların, ikili bağları geliştirmek için çaba sarf etmesi, diyalog ve işbirliğine kaldığı yerden devam etmesinin yanı sıra ilişkilerde sağlam ve istikrarlı gelişmenin teşvik edilmesi gerekliliğini dile getirdi.
Hua ayrıca Ramos'un Hong Kong ziyareti boyunca eski Çinli dostlarıyla özel görüşmelerinin olacağını ifade ederek özel temsilci sıfatıyla Ramos'un başkent Pekin'i ziyaret etmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetti.
Ramos, bölgesel egemenlik tartışmasından kaynaklı gerilen ilişkileri düzeltme, sorunların masaya yatırılması ve ortak çıkarlar noktasında işbirliklerine odaklanılması amacıyla Filipinler'in Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin özel temsilcisi olarak Hong Kong'da temaslarda bulunuyor.
Bu arada, 88 yaşındaki Ramos 1992 ila 1998 yıllarında Filipinler devlet başkanlığı görevini yürütmüştü.
Filipinler, Duterte'den bir önceki Devlet Başkanı Benigno Aquino döneminde 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.
Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti.
Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Bölgedeki çıkarlarını korumakta kararlı olduğunu ifade eden Çin, buradaki adaların ülkenin doğal toprakları olduğunu savunarak güvenliklerine tehdit algılamaları halinde de bu sular üzerinde hava savunma hattı ilan edebileceklerini belirtiyor.
Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.
Son Dakika › Güncel › Çin ve Filipinler Arasındaki Güney Çin Denizi Gerginliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?