Çine, Tire ve Ödemiş Dışından Efe Çıkmaz - Son Dakika
Güncel

Çine, Tire ve Ödemiş Dışından Efe Çıkmaz

Çine, Tire ve Ödemiş Dışından Efe Çıkmaz

Halk bilim araştırmacısı- yazar Arif Ali Uyguç, yakın tarihe ilişkin çarpıcı bir iddiada bulunarak, "Çine, Tire ve Ödemiş dışından efe çıkmaz." dedi.

08.05.2013 12:02  Güncelleme: 16:03

Aydın'ın Çine İlçesi'nde Anadolu Öğretmen Lisesi'nin Öğrenci-Yazar Buluşması programı çerçevesinde düzenlenen 'Çine Tarihi' konulu konferansın konuşmacısı, 'Aydın Ağzı ve Sözlüğü', 'Dünden Bugüne Çine Kitabı' ve daha birçok halk bilim araştırması eserin yazarı Arif Ali Uyguç oldu. Tepecik'ten bugüne ilçe tarihini anlatan Uyguç, çarpıcı iddialarda da bulundu.

İlçenin çok köklü bir tarihi geçmişi bulunduğuna vurgu yapan Uyguç, Tepecik Höyüğü ve Alabanda Antik Kenti kazılarında ortaya çıkan buluntuların, bunun kanıtı olduğuna dikkat çekti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde, İngilizlerin yanı sıra Fransız ve İtalyanların yurda sinsice yerleştiğini söyleyen Uyguç, "Ne zaman Yunan İzmir'den girdi, yakmaya, yıkmaya başladı, o zaman işgal edildiğimizin farkına vardık. Yunan'ın tecavüzü ile uyandık, yurdu kurtarmaya karar verdik. O yüzden Yunan adam gibi düşmandı. Diğerleri gibi sinsice girseydi, bugün vatanımız olmazdı.

Mertçe düşmanlığını gösterdi ve vatanımızı kurtarmamız için birlik olmamızı sağladı. Çine Heyeti Milliyesi de o zamana kadar Osmanlı'ya karşı gelen Efeleri ikna edip düşmana karşı savaşmalarını sağladı. Düşmanı püskürten ilk girişim olan Malgaç Baskını bu ilçede planlandı" diye konuştu.

Uyguç, Kurtuluş Savaşı Destanı'na adını yazdıran efelerin yaptıkları işlerin küçümsenmemesi gerektiğine işaret etti. Uyguç, "Sonrasında herkes efeliği sahiplenmeye kalktı. Muğla Zeybeği, Tavas Zeybeği gibi türküler yakıldı. Gerçek şudur ki Çine, Tire ve Ödemiş dışından efe çıkmaz. Diğerleri yakıştırmadan ibarettir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çine, Tire ve Ödemiş Dışından Efe Çıkmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement