Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, oyunun her çocuk için eğlenceli olduğunu belirterek, "Oyun, çocuklara kendi dünyalarına hakim olma şansı verir ve çocuğun stresini azaltır. Aynı zamanda çocuklar, oyun oynarken yeni becerileri denerler" dedi.
Çocukların stresli olaylarla oyun yoluyla başa çıkmaya çalıştığını kaydeden Uzman Psikolog Merve Demir, "Aile içi tartışmalar, boşanma, okul başarısızlığı, hastalık, kayıp gibi durumlarla karşılaşan çocuklar, bunlarla ilgili oyunlar oynarlar. Örneğin; hasta bir çocuk, oyununda oyuncak bebeğe iğne yapmayı canlandırabilir. Bu şekilde kendi kaygısını azaltır. Anne babası çok sık tartışan bir çocuk, oyununda oyuncak bebekleri kavga ettirebilir. Tüm bunlar bize çocukların yaşamış oldukları olumsuz duygularla oyun yoluyla baş etmeye çalıştıklarını göstermektedir" diye konuştu.
Oyun Terapisinin, çocukların yaşadıkları psikolojik sıkıntıların üstesinden gelmelerine yardım etmeyi amaçladığını anlatan Uzman Psikolog Merve Demir, "Çocuğun gelişimini oyun yoluyla destekler. Oyun Terapisi yaklaşık 2,5 yaştan itibaren 12 yaşa kadar uygulanabilir. Ergen ve yetişkinlere uygulanan oyun terapisi uygulamaları da bulunmaktadır. Oyun terapisinde çocuk ve terapist arasında bir güven ilişkisi oluşur. Terapistin anlayışlı ve çocuğu olduğu gibi kabul eden tutumu, çocuğa güven duygusu yaşatır. Bu güven duygusu sayesinde çocuk, duygularını oyun yoluyla ifade eder. Terapistin rolü çocuğu anlamak ve anladıklarını çocuğa yansıtmaktır. Çocuk tüm olumsuz duygularını açığa çıkarır. Böylece gerginliklerinden kurtulur ve duygusal olarak rahatlar" diye konuştu.
Uzman Psikolog Merve Demir, oyun terapisinin yararları konusunda ise şunları söyledi;
"Çocuk için olumsuz duygular hakkında konuşmak zordur. Düşüncelerini ve duygularını oyun yoluyla daha iyi ifade ederler. Oyun Terapisinde oyuncak bebekler, hayvanlar ve kuklalar gibi oyuncakları kullanarak çocuk, olumsuz duygu ve düşüncelerini ifade etmiş olur.
Oyun Terapisi ile çocukta eksik olan bazı bilgi ve beceriler, doğrudan öğretilebilir. Örneğin, çekingen bir çocuğa, sosyalleşmesi için ihtiyaç duyduğu beceriler, oyuncak bebek, kukla gibi oyuncaklar kullanarak öğretilebilir. Bu şekilde çocukların öğrenmeleri ve hatırlamaları daha kolaydır. Hikaye anlatımı ile de çocuğun sorununa bir çözüm üretmesine yardımcı olunur.
Oyun terapisi çocukların özgüvenlerini arttırır.
Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir.
Oyun Terapisinde çocuk, kendi davranışları ve duygularını daha iyi anlar. Duygularını ifade etmeyi ve bunlarla başa çıkmayı öğrenir.
Çocukta bir güç ve kontrol duygusu sağlar.
Güven ve başarı duygusunun oluşmasına yardımcı olur.
Oyunun kullanılması ile çocuklar yaşamış oldukları stresli ve üzücü olayları yeniden canlandırabilir. Böylece bunlar üzerinde bir güç ve kontrol duygusu kazanabilir ve rahatlayabilir.
Ameliyat olma, evden taşınma, okula başlama gibi yaklaşmakta olan stresli olaylara çocuğu hazırlamak için de oyun kullanılabilir. Beklenen olayı oyuncaklarla canlandırmak, çocuğun kaygısını azaltır. Böylece bilinmeyen kaygı uyandırıcı olay, çocuk için tanıdık ve daha az korkutucu hale gelir.
Oyun terapisi çocukların mutluluk duygusunun artmasına ve sıkıntının azalmasına katkıda bulunur. Kaygı ve depresyon gibi olumsuz duygularla başa çıkmaları kolaylaşır.
Oyun terapisi, uygun olmayan davranışların, sosyal açıdan daha uygun davranışlara yönlendirilmesini sağlar. Arkadaşlarına vuran bir çocuk, öfkesini savaş oyunları ya da rekabete dayalı oyunlarla dışa vurabilir. Oyun terapisinde terapist kuklaları ve rol yapmayı kullanarak çocuk için daha uyumlu yeni davranışlara örnek olabilir.
12. Rol yapma aracılığıyla, olayları başkalarının bakış açısından görebilme kapasiteleri gelişir. Oyun terapisinde farklı karakterleri canlandırmak sosyal becerileri arttırır.
Oyun terapisi çocuklara isteklerini ve ihtiyaçlarını oyun ve oyuncaklarla yaşama olanağı verir. Örneğin ufak tefek bir çocuk, oyunda güçlü bir askeri canlandırabilir.
Neden-sonuç ilişkisi kurmayı öğrenir. Kendi davranışlarının sonuçlarını anlar. Yaptıklarının sorumluluğunu alır. Böylece daha kontrollü davranır.
Problemlere daha yeni ve gelişmiş çözümler bulur
Kendisini olduğu gibi kabul etmeye başlar." - ERZURUM
Son Dakika › Güncel › Çocuklara Oyun Terapisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?