Çözüm Süreci - Son Dakika
Güncel

Çözüm Süreci

Çözüm Süreci

Emrah Kocabey - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, "Artık siyasi irade Türkiye'de yaşayan insanlara geçti."

23.05.2013 11:27

Emrah Kocabey - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, "Artık siyasi irade Türkiye'de yaşayan insanlara geçti. Dolayısıyla demokratikleşmenin hız kazancığını düşünüyorum" dedi.

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya gelmek üzere Iğdır'da bulunan Paker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır'ın çeşitli fikirlerin yer aldığı bir şehir olduğunu, bütün karşıt görüşlü insanların yan yana oturup kendilerini ifade etmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle hiçbir taşkınlık olmadan görüştüklerini anlatan Paker, "Burada vatandaşlarımız fikirlerini rahat bir şekilde ortaya koydular. Bu çok önemli bir aşamaydı. Şehrin büyük bir çoğunluğu, sivil toplum örgütü açısından baktığımızda barış sürecini destekliyor. Her ne kadar bazı sorunlar olsa da genelde çok destekleniyor ve sorunların çözülmesi isteniyor" diye konuştu.

Heyet olarak vatandaşlara sorunların çözümü konusunda bilgi verdiklerini belirten Paker, şöyle devam etti:

"Bizler heyet olarak bu çözümlerin ne derece imkanları olduğunu ve hangi sürelerde olabileceğini söylemeye çalışıyoruz. Silahların sustuğu bir dönem sonucunda ancak bir demokratikleşme süreci başlayabilir. Yani burada ve başka yerlerde olduğu gibi silahların bırakılma süreciyle demokratikleşme süreci aynı zamanda olmayacak. Önce silahları bırakma süreci olacak. Arkasında demokratikleşme süreci daha uzun yıllar sürecek. Bu bazı ülkelerde 10-15 yıl sürmüş. İnşallah Türkiye'de çok daha kısa olur."

-"Demokratikleşmenin hız kazancığını düşünüyorum"-

Yasaların çoğunda demokratikleşmeyle ilgili sakıncalarının olduğunu ifade eden Paker, şunları kaydetti:

"O kadar yasanın değişmesi hem bir siyasi mücadele meselesi hem de bir akıl meselesi. Bunda da Türkiye'de yaşayan insanlar etkili olacak. Artık siyasi irade Türkiye'de yaşayan insanlara geçti. Dolayısıyla demokratikleşmenin hız kazancığını düşünüyorum. Gittiğimiz şehirlerde barışı isteyen çok fazla insan görüyoruz. Çekilen acılar çok fazla. Doğu Anadolu bölgesinin hepsinde bir barış özlemi var. Önemli olan Türkiye'nin demokratikleşmesi, bu da silah bırakmanın sonucunda başlayacak ve bu da belirli bir süre devam edecek bir süreçtir."

Anayasanın değişmesinin silahlar susturulduktan sonra mümkün olacağını vurgulayan Paker, "Çünkü bugüne kadar bu yasaların gündemde kalmasının nedeni, güvenlik meselesiydi. Silahlar sustuktan sonra ancak bu süreç başlayabilir. Son dört aydır, silahların patlamaması, cenazelerin gelmemesi çok büyük bir rahatlık yapmış durumda. Çiftçiler rahat bir şekilde dağlara çıkabilmişler. Başka şehirlere gittiğimizde ilk defa ailemizle çocuğumuzla piknik yapabildik diyorlar. Barış süreci kendini belli ediyor" şeklinde konuştu.

Yayıncı: Yücel Velioğlu - IĞDIR

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement