Danimarka'da Helal Kesimin Yasaklanması - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da Helal Kesimin Yasaklanması

Danimarka\'da Helal Kesimin Yasaklanması

Danimarka Kutlu Doğum Platformu, düzenlemenin "inanç özgürlüğüne müdahale" olduğunu açıkladı Platform, ritüel kesimin ne olduğu ve nasıl yapılacağı hususunun İslam ve Yahudi inancına bırakılmasını beklediklerini bildirdi.

27.02.2014 16:27

Danimarka Kutlu Doğum Platformu, ülkede hayvan kesimine getirilen düzenlemeyi inanç özgürlüğüne müdahale olarak nitelendirerek, düzenlemenin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Danimarka Türk Diyanet Vakfı adına Doç. Dr. Ahmet Onay, Zaman İskandinavya adına Vedat Oğuz, Danimarka İslam Toplumu adına Ahmet Deniz, Semerkand Vakfı adına Adem Tınaztepe, Danimarka Türk Federasyonu adına İlhan Esen ve İslam Kültür Merkezi adına Mustafa Katırcı'nın ortak imzasıyla yapılan açıklamada, platform üyelerince 25 Şubat'ta yapılan görüşme ve istişareler sonucunda kamuoyuna açıklama yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Helal kesim ile ilgili yapılan son düzenlemenin bütün Müslümanları derinden üzdüğü vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Avrupa Birliği düzenlemelerinde halen 'Müslüman ve Yahudi inancına göre ritüel kesim serbesttir' denilerek ritüel kesimin tanımı ve şekli dine bırakıldığı halde, yapılan yönetmelik değişikliğinde ritüel kesimin nasıl olacağının İslam ve Yahudi inancı yerine başka kişi ve makamlarca yapılması inanç özgürlüğümüze bir müdahaledir. İnanç özgürlüğüne müdahale ise kabul edilemez. Bu değişiklik, 1960'lardan itibaren çok kültürlü ve çok dinli bir ülke haline gelmeye başlayan Danimarka'da dini özgürlüklere karşı yapılan yasaklayıcı ve kısıtlayıcı düzenlemelerin bundan sonra nerelere varabileceği konusunda ciddi endişeler uyandırmakta hepimizde bir tedirginlik oluşturmaktadır."

Platform üyeleri, yapılan değişikliğin yeniden ele alınması ve önceki haliyle ritüel kesimin ne olduğu ve nasıl yapılacağı hususunun İslam ve Yahudi inancına bırakılmasını beklediklerini de kaydetti. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Danimarka'da Helal Kesimin Yasaklanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement