FATMA GÜVEN - Ağrı'da 3 kardeş, dedelerinin ve babalarının da mesleği olan, kaybolmaya yüz tutan semaver ustalığını yaşatmaya çalışıyor.
Özellikle piknik dönemlerinde tercih edilen semaverler 25-50 lira arasında alıcı buluyor. Kentte 18 yıldır semaver ustalığı yapan Yasin Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 90 yıllık dede mesleği olan semaver ustalığına 18 yıl önce babasının yanında çırak olarak başladığını belirtti.
Yaz aylarında semaver ve mangal, kışın ise soba ürettiklerini ifade eden Temel, "90 yıl önce rahmetli dedem burada Ağrı tipi semaver ustalığına başlamış. Daha sonra babam, dedemizin mesleğini devam ettirdi. Şimdi de biz aynı dükkanda bu mesleği icra etmeye çalışıyoruz. Biz üç kardeş burada çalışıyoruz geçimimizi semaver yaparak sağlıyoruz. Birkaç semaver türü üretiyoruz ama ağırlıklı olarak Ağrı tipi semaverleri üretiyoruz. En çok köylüler semaver alıyor. Şu an ekim, biçim zamanı olduğu için her evde mutlaka bir semaver bulunur" diye konuştu.
"Ağrı tipi semaverin en önemli özelliği çaya kır tadı vermesidir"
Temel, Ağrı tipi semaver yapımında alüminyumdan yapılmış saç kullandıklarını belirterek, kentte semaver çayının çok meşhur olduğunu dile getirdi.
Ağrı tipi semaverin en önemli özelliğinin çaya kır tadı vermesi olduğunu anlatan Temel, şöyle devam etti:
"Saçtan yaptığımız için çaya kır ve çöl tadı veriyor. Büyük, küçük ve orta boyda ürettiğimiz Ağrı tipi semaverlerin altına bir de küçük bir soba monte ediyoruz. Bu semaverler, alt tarafta bulunan sobaya ateş tutuşturarak yakılıyor. Semaverde yakacak olarak da daha çok çalı çırpı, ince kesilmiş odun ve karton kullanılıyor ancak köylerdeki vatandaşlarımızın çoğu semavere tezek ve kurumuş ot atıyor. Semaver çayının püf noktası yakma şeklidir. Semavere mümkün olduğunca azar azar yakacak konulmalıdır. Semaverin alt kısmında bulunan sobaya yakacak madde konulduktan sonra ateş yakılır. Ateş tutuştuktan sonra kazan kısmına su konulur ve suyun kaynaması için azar azar yakacak konulmalıdır. En fazla 10 dakika içinde su kaynar ve önceden yıkanıp süzülen çayın üzerine kaynamış su döküldükten sonra çayın demlenmesi için demlik semaverin üzerine konulur. Erzurum tipi semaverlerin yakma şekli ise daha değişiktir. Yakacak boru kısmında atılır ve ateş de boru kısmından verilir. Bu semaverler eteklidir."
Ağrı'daki halkın çoğunun tarlada ya da yaylalarda gün boyu çalıştıkları için her ailenin mutlaka birer semaveri olduğunu ifade eden Temel, özellikle bu yıl ramazan ayında semaverlere daha çok rağbet edildiğini ifade etti. - Ağrı
Son Dakika › Güncel › Dededen Toruna Geçen 90 Yıllık Semaver Ustalığı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?