Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Deney Hayvanları Yetiştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere özel olarak fare ve tavşan yetiştiriyor. Merkez sorumlusu Prof. Dr. Kasım Özlük, kafes sistemi içinde özel yemlerle beslenen saf ırk 1512 deney hayvanın bir kılının dahi önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin örnek merkezlerinden biri haline gelen UÜ Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Yetiştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, kafeslere bağlanan havalandırma sistemleri, merkezden nem ve ısı kontrolü, her gün temizlenen, lüks araba fiyatındaki kafes sistemi ve özel yemlerle saf ırk deney hayvanı yetiştiriyor. Şifreli çelik kapılardan geçilen merkezden, deney için hayvan almak çok da kolay değil. Sadece bilimsel olan ve etik kurula müracaatın ardından merkezin yönetim kurulu tarafından onaylanan araştırmalara deney hayvanı veriliyor. Deney hayvanını alan araştırmacının 80 saatlik eğitimlerden geçirildiğini söyleyen Merkez Müdürü Prof. Dr. Kasım Özlük, önceliğin üniversitedeki araştırmacılarda olduğunu belirtti.
"HER PROJEYE ONAY VERMİYORUZ"
Uygun görülen projeler doğrultusunda hayvan üretimi yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Kasım Özlük, deney hayvanlarının bir kılının dahi boşa gitmesine izin vermediklerini söyledi. Protokolde, verilen süre içinde bitmeyen deneyler için sembolik olarak günlük 25 kuruş katkı payı aldıklarını anlatan Prof. Dr. Özlük, "Amacımız bilimsel çalışmalara destek olmak. Her projeye onay vermiyoruz. Çalışmanın mutlaka bilimsel bir niteliği olmalı. Bu yüzden deney hayvanlarını stok yapmıyoruz. Merkezimizde şu anda 989 sıçan, 158 tavşan, 395 fare bulunuyor. 100 tanede damızlık olarak ayrılan hayvanımız var. 2012 yılında Uludağ Üniversitesi'nde 23, üniversite dışında ise 20 araştırma projesi için bin 847 sıçan, 692 fare, 352 tavşan üretimi yapıldı" diye konuştu.
"HER SİSTEM LÜKS OTOMOBİL FİYATINDA"
Benzer kafes sisteminin Türkiye'de sayılı yerlerde bulunduğunu bunlardan birininde UÜ. olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kasım Özlük, "Damızlık kullanılan hayvanları Hollanda'dan getirdik. 40'ıncı jenerasyon olan saf ırklar oluşturduk. Bu araştırmacıların deneylerinin daha güvenli olmasını sağlıyor. Her kafesin kendi özel havalandırması, merkezin ise fırklı bir havalandırma ve ısıtma sistemi var. Bu sistem sayesinde ısı ve nem kontrolü, merkezi olarak yapılıyor. 24 saat aydınlık, 24 saat karanlık kontrolünü yapıyoruz. Sıçanlar ve fareler için doğal yaşam ortamı kafeslerin içinde hazırlanıyor. Her gün düzenli olarak kafeslerin temizliği yapılıyor. Her sistem lüks bir otomobil fiyatında. Yani, 100 bin TL civarında. Bu hayvanları adeta beş yıldızlı otel konforunda üretiyoruz" dedi.
Hayvan üretiminde dünya standartlarında bir merkez haline geldiklerini dile getiren Özlük, iki yıl içinde özel laboratuvar kurup, genetik yapısı bilinen özel deney hayvanları üretimine de başlayacaklarını anlattı. - Bursa
Son Dakika › Güncel › Deney Hayvanları Beş Yıldızlı Otel Konforunda Yetiştiriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?