Dişindeki İltihap Kalbine de Vurur Böbreğine de! - Son Dakika
Güncel

Dişindeki İltihap Kalbine de Vurur Böbreğine de!

Dişindeki İltihap Kalbine de Vurur Böbreğine de!

Prof. Dr. Taner Tücel kongre basın toplantısında yaptığı konuşmada ''Dişini çekersen geçer gider demekle olmuyor.

28.08.2013 15:03

101. Dünya Dişhekimleri Kongresi'ne İstanbul'da evsahipliği yapan Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Tücel kongre basın toplantısında yaptığı konuşmada ''Dişini çekersen geçer gider demekle olmuyor. Dişteki iltihap kalbine de vurur, böbreğine de, eklemlerine de yerleşebilir. Diş hastalıkları; sistemik birçok hastalığın tetikleyicisi veya habercisi'' dedi.

1 milyon diş hekimini temsil eden, köklü bir meslek federasyonu olan Dünya Diş Hekimleri Birliği FDI, 101. Dünya Diş Hekimliği Kongresi için İstanbul'da toplandı. 120 ülkeden 10 bin dişhekimini buluşturan kongrenin evsahipliğini Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) yapıyor. Aynı zamanda FDI 2013 İstanbul Kongresi'ne de başkanlık eden TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, kongre basın toplantısını FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva ile birlikte gerçekleştirdi. İki başkan; FDI Genel Kurulu'nun onayladığı İstanbul Deklarasyonu'nu birlikte açıkladılar.

Dünyada çocuklar için kabul edilen çürük değeri 1, bizde 6!

Prof. Dr. Taner Yücel; şöyle konuştu: "İstanbul Deklarasyonu'nda ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu kabul edildi ve dünyaya ilan edildi. Dişhekimleri sadece ağız ve diş hastalıklarında değil; bundan böyle genel sağlıkla ilgili konularda,bazı hastalıkların erken teşhisinde de sorumlu olacak. Unutulmamalı ki kötü ağız sağlığı; diyabetten kalp hastalıklarına, kansere kadar birçok sistemik hastalığa neden olabiliyor. Bizdeki ağız sağlığı haritasına bakıldığında tablo vahim. Dünyada kabul edilen değerlere göre 12 yaş çocuklarında en çok 1 çürük veya diş hastalığı olması öngörülüyor. Oysa bizde bu rakam 6.2. Dişini çekersen geçer gider demekle olmuyor. Dişindeki iltihap kalbine de vurur, böbreklerine de; eklemlerine de yerleşebilir. Anne adaylarında erken doğuma neden olabilir.''

İstanbul Deklarasyonu: Dişhekiminin sağlıktaki rolüne yeni tanım

FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva ise ''FDI, tüm dünyada 1 milyondan fazla dişhekimini temsil etmekte, özellikle DSÖ ve BM işbirliğiyle ağız sağlığı konusunda önemli çalışmalar yürütmektedir. FDI'ın misyonu; dünyayı en uygun ağız sağlığına yönlendirmektir'' dedi. TDB ve FDI başkanları; basın toplantısında FDI Genel Kurulu tarafından onaylanan İstanbul Deklarasyonu'na imza atarak özet metni açıkladılar. Buna göre;

· FDI ve üye birlikleri, diş hekiminin sağlıktaki rolünün genişletilmesi, genel sağlık ve refahın geliştirilmesindeki sorumluluklarının yeniden tanımlanması ihtiyacının altını çizmektedir.

· FDI, ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir bileşeni olarak tanınması ve bu konudaki güçlendirilmiş işbirliği yaklaşımının global ve ulusal politikalar geliştirilerek desteklenmesi için çağrıda bulunmaktadır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dişindeki İltihap Kalbine de Vurur Böbreğine de! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement