Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Din eğitimi üzerinde durulması gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Bir ülke istediği kadar din özgürlüğü versin, sağlıklı bir din eğitimi verilmediği zaman o insanların bu özgürlükleri kullanması mümkün değildir" dedi.
Mehmet Görmez, Gürcistan Devlet Din İşleri Başkanı Zaza Vashakmadze ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.
Görmez, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Gürcistan'ın, tarihi geçmiş ve güzel komşuluk ilişkilerine sahip ve ortak akrabaları bulunan iki ülke olduğunu söyledi.
Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. Ilia'nın bir süre önce Türkiye'ye geldiğini anımsatan Görmez, bu ziyaretin iki kurum ve ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazanması açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Görmez, 11 Eylül'de Gürcistan'ı ziyaret edeceklerini belirterek, bu ziyaretlerle iki kurum arasındaki ilişkilerin çok daha sağlıklı temellere dayanacağına inandığını anlattı.
Hem bölgenin barışı hem de insanlığın barışı ve huzuru açısından birlikte yapacakları daha çok şeyin bulunduğuna dikkati çeken Görmez, "Bilhassa din eğitimi, özgürlükleri ve hizmetleri alanında, mabetlerin yapımı alanında, dini kurumların toplumsal ilişkilere katkıları açısından yapacağımız çok şeyler var" dedi.
-Sosyal fay hatlarındaki oynamalar
Çağdaş dünyanın, farklı dinleri ve kültürleri birlikte yaşatma konusunda zorlandığını vurgulayan Görmez, şöyle konuştu:
"Halbuki insanlığın düşüncede, bilimde, sosyal alanlarda kat ettiği mesafeler, bu çağda farklı inançları ve kültürleri birlikte yaşatma konusunda daha ileri bir dünya olmasını gerektiriyor. Tarih boyunca farklı inançları birlikte barış içerisinde yaşatmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Bundan 100 sene önce batının hiçbir başkentinde farklı dinlerin mabetlerini birlikte görmekte zorlanırdınız, yoktu. Ancak bizim coğrafyamızda asırlar öncesinden itibaren Hristiyanı, Müslümanı, Yahudisi, Ortodoksu, Ermenisi mabetleriyle, dini kurumlarıyla özgürce beraber yaşama kültürünü birlikte geliştirdiler. Fakat modern zamanlarda sosyal fay hatlarındaki oynamalardan dolayı bunda insanlar zorlanmaya başladı."
Görmez, Gürcistan'ın isimden bayrağına kadar dini motifler taşıyan bir ülke olduğunu belirtti. Bunun bir avantaj olduğunu kaydeden Görmez, kendi inancına saygı duyan ülkenin başka inançlara saygıyı da geliştirdiğini aktardı.
-Sağlıklı din eğitimi
Din eğitiminin, üzerinde durulması gereken önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Görmez, şöyle devam etti:
"Bir ülke istediği kadar din özgürlüğü versin sağlıklı bir din eğitimi olmadığı zaman o insanların bu özgürlükleri kullanması mümkün değildir. Din konusunda en tehlikeli hususlardan bir tanesi din mensuplarının kendi dinleri konusunda cahil bırakılmasıdır. Kendi dinlerini bilmeyenler başka dinlerle ilişkileri de geliştiremezler. Gürcistan'da Hristiyanlık açısından ne kadar güçlü bir din eğitimi verildiğini okuyanlardanım. Aynı şekilde nüfusun yüzde 9-10'unu oluşturan Müslümanların da kendi çocuklarına ilkokuldan itibaren sağlıklı bir din eğitimi vermesini sağlamak gerekir. Bunu da kendi haline bırakarak, 3 asır önce insanlar çocuklarına nasıl bir eğitim veriyorlarsa bu şekilde devam ettirmek fayda yerine zarar getirir."
Görmez, İslam dünyası içerisinde din eğitimi konusunu en çok önemseyen ülkelerin başında geldiklerini ifade etti.
-"Din eğitimini modern yöntemlerle okulda veriyoruz"
Din eğitimini modern yöntemlerle okul ortamında verdiklerine işaret eden Görmez, bu noktada her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildirdi.
Görmez, "Bu gibi şeyleri asla başka bir emelle değil, sadece barış adına, iki ülke arasındaki dostluk, komşuluk, akrabalık adına bu tür katkıları yapmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.
Camilerin, mabetlerin ve dini yapıların inşasına da değinen Görmez, şöyle devam etti:
"Farklı mabetlerin bir ülkedeki varlığı, o ülkeye sadece zenginlik katar. Washington'da çok güzel bir cami yapıyoruz. Camiyi inşa etmek için o bölgede referandum yapılması gerekiyordu. Referandum yapıldı ve o çevrenin yüzde 80'inden fazlası müspet cevap verdi, evet oyu kullandı. Moskova'da yapılan büyük caminin iç dizaynını biz yapıyoruz. Dolayısıyla farklı mabetlerin varlığı o ülkedeki din özgürlüklerinin de simgesel olarak görünür hale gelmesini sağlar" şeklinde konuştu.
-İmamların eğitimi
İmamların eğitimi konusundaki görüşlerini de paylaşan Görmez, Gürcistan'daki Müslümanlara rehberlik yapan imamlara hizmet içi eğitim verilmesinin önemini anlattı.
Görmez, eğitim için her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, konuyla ilgili engin tecrübelerinin bulunduğunu bildirdi.
Türklerin sadece Avrupa'da 4 bin cami yaptığına dikkati çeken Görmez, "Bunların tamamına imamı biz gönderiyoruz. Bugüne kadar o camilerde hiçbir sorun çıkmamıştır. Çünkü bu konuda Türkiye'nin geliştirdiği model, son derece çağdaş ve bilimsel bir modeldir. Bu modelden aşırı herhangi bir düşüncenin çıkması mümkün değildir. Bu konuda da işbirliğine hazırız" şeklinde konuştu.
Batum'da cami yapılma meselesinin hep tartışma konusu olduğu örneğini veren Görmez, Gürcistan'daki devlet yetkililerince bu konuda söz verildiğini, topluma ilan edildiğini ancak sonrasında vazgeçildiğini belirtti.
Görmez, Gürcistan'a yapacağı ziyarette Patrik Ilia ile bu konuyu da görüşeceklerini kaydetti.
-"Türkiye'nin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz"
Zaza Vashakmadze de karşılıklı ziyaretlerin iki ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.
Büyük bir tecrübesi olan Türkiye'nin birikimlerinden ve Diyanet modelinden faydalanmak istediklerini dile getiren Vashakmadze, şunları kaydetti:
"Diyanet İşleri Başkanlığı büyük tecrübeye sahip bir kurumdur. Din hizmetleri ve din eğitimi konusunda da sizlerin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz. Birikim ve tecrübelerinizi Gürcistan'da da uygulamak istiyoruz. Din eğitimi, din hizmetleri ve dini özgürlükler konusundaki tecrübelerinizi Gürcistan'a taşımak istiyoruz."
Muhabir: Duygu Can
Yayınlayan: Şükran Yücel
Son Dakika › Güncel › Diyanet İşleri Başkanı Görmez - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?