Diyarbakır'da STK'lardan Heykel Gerginliği Değerlendirmesi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da STK'lardan Heykel Gerginliği Değerlendirmesi

Diyarbakır\'da STK\'lardan Heykel Gerginliği Değerlendirmesi

Lice'de Mahsum Korkmaz'ın heykelinin indirilmesinin ardından yaşanan olayları değerlendirmek üzere ortak basın açıklaması düzenledi.

21.08.2014 16:28  Güncelleme: 16:39

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları Lice ilçesinde Mahsum Korkmaz'ın heykelinin indirilmesinin ardından yaşanan olayları değerlendirmek üzere ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan Baro Başkanı Tahir Elçi, Valiliğin, Mahsum Korkmaz'ın heykelinin üzerine basarak fotoğraf çektiren asker hakkında disiplin soruşturması başlattığını söyledi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın açıklamasına, Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi, Mazlum-Der, DTSO, Tabip Odası, KESK gibi sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya geldi. STK temsilcileri adına açıklamayı yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, heykelin yıkılmadan önce devlet yetkilileri ve parti temsilcileriyle görüştüklerini anlatarak, olayı sağduyu şeklinde çözmeye çalıştıklarını fakat bundan başarılı olamadıklarını ifade etti. Mahsum Korkmaz'ın heykelinin indirilmesinin ardından bir askerin, heykelin kafasına basarak fotoğraf çektirip, sosyal medyada paylaşmasının ardından yaşanan rahatsızlığı Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ile paylaştıklarını dile getiren Elçi, Vali Kıraç'ın o asker hakkında idari ve disiplin soruşturması başlattığını söyledi.

"KAYGILARIMIZI İLGİLİ HERKESE İLETTİK"

Lice'de yaşanan olay nedeniyle üzüntülü olduklarına dile getiren Elçi, "Olayın ve gerginliğin kamuoyuna yansıması üzerine biz Diyarbakır'daki sivil toplum örgütü temsilcileri olarak bir girişim başlattık. Gerek yerel otoritelerle Diyarbakır Valisi, güvenlik bürokratlarıyla gerekse olayın çözümüne katkısı olabileceğini düşündüğümüz kişi ve kurumlarla bir takım görüşmeler yaptık. Ne yazık ki bir heykel nedeniyle bir gerginliğin baş gösterdiği ve bu gerginliğin birtakım rahatsız edici, üzüntü verici sonuçlara yol açabileceğini tespit ettik. Kaygılarımızı ilgili herkese ilettik. ve olayın önceki gün gibi sonuçlanmaması için bütün gücümüzle girişimler sergiledik. Ne yazık ki başarılı olamadık. Kırsal, dağlık sarp bir bölgede bir mezarlıkta dikilen bir heykelin oradan alınmasına yönelik bir askeri operasyon gerçekleştirildi" dedi.

"VALİNİN SORUŞTURMA BAŞLATMASI MEMNUNİYET VERİCİ"

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın, Mahsum Korkmaz'ın heykeline basarak fotoğraf çektiren asker hakkında idari ve disiplin soruşturmasını başlatmasını memnuniyet verici olarak nitelendirdiklerini belirten Elçi, "Biz öncelikle adli ve idari makamlardan bu olayın objektif, tarafsız titizlikle etkili bir şekilde soruşturulmasını ve halkın kafasında bir kuşkuya yer kalmayacak biçimde etkili bir soruşturma yürütülerek olayda sorumluluğu olanların yargı önüne çıkarılmasını bekliyoruz. Bu beklentimizi ve talebimizi ilgili makamlarda ilettik. Bu olay sırasında oradaki heykelin sökümü sonrasında kabul edilemez bazı davranışlarda sergilenmiştir. Toplumun bir kesimi tarafından önemsenen, değer verilen o heykele bazı kamu görevlileri çirkin rahatsız edici ve kabul edilemez bir davranış göstermişlerdir. Biz bu çirkin davranışı kınıyoruz. Bu davranışın kabul edilemez ve rahatsız edici olduğunu ilgili makamlara da ilettik. Bu görüşümüzü Diyarbakır Valisi de paylaştığını bize ifade etti ve bu çirkin davranışı sergileyen kamu görevlileri hakkında soruşturma talimatı verdiğini bize ifade ettiler. Yani bu heykele sosyal medyada veya görsel medyaya yansıyan kamu görevlileri hakkında bir idari disiplin soruşturması başlatılmıştır. Biz bu işlemden memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isteriz" diye konuştu.

"GERGİNLİĞİN TOPLUMA VE BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNE BİR YARARININ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Elçi, heykelin indirilmesi ardından çıkan olaylara da değinerek, bu olayların sorunu çözmeye yönelik bir katkı sağlamayacağını, herkesin sağduyulu olması gereken bir sürecin yaşandığını aktardı. Elçi, "Şüphesiz bu olay bağlamında bölgede bir gerginlik yaşanmaktadır. Kürt sorunun demokratik, barışçıl yollarla çözümü çabaları sürerken önemli bir aşamaya geldiği özellikle son günlerde İmralı'dan gelen mesajlara göre 30 yıllık silahlı çatışmalarla süren savaşın sona erebileceği ve gerçek bir müzakere sürecinin başlayabileceğine ilişkin açıklamalar. Ardından Beşir Atalay'ın önümüzdeki günlerde meclis açılır açılmaz sorunun çözümü için yasal bazı düzenlemelerin üzerinde çalışıldığı ve sorunu çözümü için hazırlanan yasal düzenlemelerin meclis gündemine geleceğine ilişkin beyanları. Yine dünden beri Atalay'ın sorunun çözümü amacıyla örgütün hem Avrupa sorumluları hem de Kandil'deki yetkilileriyle görüşmelerde yapabileceğine ilişkin görüşünün son derece önemli olduğunu ve bu meselenin silah ve çatışma dışında barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümüne ilişkin çok büyük bir şans ve fırsat ortaya çıkardığını ifade etmek isteriz. Bu bağlamda süren gerginliğin topluma ve bu sorunun çözümüne bir yararının olmadığını düşünüyoruz. Bir an önce olayların soğumasını herkesin dikkatli ve sağduyulu olmasını sürecin hassasiyetini gözeterek dikkatli davranması gerektiğini düşünüyoruz. Sivil toplum örgütleri olarak toplumdan daha seri kanlı daha dikkatli davranış bekliyoruz. Bu amaçla halen özellikle Lice bölgesinde devam eden gerginlikleri ve gerginlik sorunlarını gidermek için girişimlerimize devam edeceğimize ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da STK'lardan Heykel Gerginliği Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement