Diyarbakır'da Yüzbinler Toplandı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Yüzbinler Toplandı

Diyarbakır\'da Yüzbinler Toplandı

Diyarbakır, bugün nevruz kutlaması nedeniyle tarihi bir gün yaşıyor.

21.03.2013 09:24  Güncelleme: 14:32

Diyarbakır, bugün nevruz kutlaması nedeniyle tarihi bir gün yaşıyor. BDP'nin düzenlediği ve Abdullah Öcalan'ın yol haritasının açıklanacağı nevruz kutlamasına Diyarbakır'ın yanı sıra Güneydoğu illerinden gelen binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başladı.

TAM BİR ŞENLİK HAVASI VAR

Bağlar semtindeki nevruz alanı günler önceden bugünkü kutlama için hazırlandı. Sarı yeşil kırmızı renklerle süslenen alana sabahın ilk ışıklarıyla binlerce kişi gelmeye başladı. Kürtçe şarkı ve türkülerin çalındığı alan saatler ilerledikçe dolmaya başladı. Alanda tam bir şenlik havası eserken, il dışından gelen konutlarla BDP yöneticilerinin alana gelmesi beklendi.

ALANDAN NOTLAR

- Sabah saat 09.30 itibariyle 200 bini aşkın kişi alanda toplandı.

- Kürtçe ve Türkçe, "Nevruz kutlu olsun" yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 5 bin kişi güvenlik noktalarından vatandaşların geçişi sırasında polise destek veriyor. Üzerlerinde yöresel bayramlık kıyafetleri giyen binlerce erkek ve kadın belediyenin tahsis ettiği otobüslerle ücretsiz olarak taşındı.

- Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince de denetleniyor. Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleştirildi.

- Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen yaklaşık 500 gazetecinin akreditasyon yaptığı belirtildi.

- Öte yandan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de Nevruz Parkı'na gelerek incelemelerde bulundu.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Güven, zabıta ekipleri ve vatandaşlarla sohbet etti, ikram edilen çayı içti. Güven, polislerin alana bıçakla girmek isteyen bir kişiyi gözaltına aldıklarını belirtmesi üzerine, "Vatandaşın huzurunu bozacak tüm tedbirleri alın" talimatını verdi. Bu arada Güven, alandan ayrılırken davul zurna çalan ekiplere para verdi.

- Konuşmaların yapılacağı sahnenin önünde Kürtçe, Türkçe, Arapça dillerinde Nevruz'a ilişkin afişler asıldı.

- Nevruz alanında Öcalan'ın posterleri dışında başka poster yok

- Nevruz alanında ''Savaşta da barışta da seninleyiz'' yazılı afişler yer aldı.

- Alanda toplanan gruplar müzik eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı.

- Nevruz alanında hiçbir Türk bayrağı olmadığı görüldü.

- Yaklaşık 500 civarında yerli ve yabancı gazeteci Nevruz şenliklerini takip ediyor.

- Kurulan sahnede koro tarafından söylenen şarkılara eşlik eden vatandaşlar, zaman zaman halay çekti. Daha sonra meydanda günler önce hazırlanan Nevruz ateşi, BDP'li milletvekillerinin de katılımıyla yakıldı. Ateşin yakılması sırasında basın mensupları görüntü almak için birbiriyle yarıştı.

OTELLERDE YER KALMADI

Çözüm sürecinin önemli bir halkası olarak görülen bugünkü nevruz kutlaması için Diyarbakır'a yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kişi geldi. Günler öncesinden yer ayırtılması nedeniyle kentteki tüm otel ve misafirhanelerler günler öncesinden doldu. Yer bulamayanlar misafirhaneler ve evlerde konuk edildi. Diyarbakır'a çevre il ve ilçelerden binlerce kişinin akın etmesi nedeniyle saat 02.00'ye kadar restoranlar dolup dolup boşaldı.

BİR YILDA YAPILAN İŞİ İKİ GÜNDE YAPTILAR

Kentteki lokantacılar başta olmak üzere, gıda maddesi satan marketler ve işyerleri müşteri akınına uğradı. Seyyar satıcılar bir yılda yaptıkları işi, nevruz nedeniyle bir iki günde yaptı.

BAYRAMLIK KIYAFETLE GELDİLER

Diyarbakır caddelerinde iki gündür büyük kalabalıklar oluşurken, kentte tam bir bayram havası esmeye başladı. Bu sabah erken saatlerde başlayan kutlamalara gelenler gelenler BDP'nin görevlendirdiği 5 bin kişi tarafından yönlendirildi. Üzerlerinde yöresel bayramlık kıyafetleri giyen binlerce erkek ve kadın belediyenin tahsis ettiği otobüslerle ücretsiz olarak taşındı.

Nevruz kutlamalarına katılanların güvenliklerini sağlamak amacıyla resmi yerine sivil polisler görevlendirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Yüzbinler Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement