Doğu'nun Kardelenleri - Son Dakika
Güncel

Doğu'nun Kardelenleri

Doğu\'nun Kardelenleri

Ağır kış koşullarının hüküm sürdüğü Erzurum'da sağlık hizmetleri 24 saat aralıksız devam ediyor.

22.01.2015 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağır kış koşullarının hüküm sürdüğü Erzurum'da sağlık hizmetleri 24 saat aralıksız devam ediyor. 'Karakış, soğuk ve korku' demeden geçit vermeyen karlı dağları karüstü araçla (snowtrack) aşarak mahsur kalanların imdadına yetişen 112 Acil Sağlık ekipleri, vatandaşlar tarafından karda açan kardelenlere benzetiliyor. 112 Acil Servis Paramedik görevlilerinden biri olan Huriye Can, "Yoruluyoruz ama bir canı kurtarmanın verdiği sevinç, tüm yorgunluğumuzu alıp götürüyor" dedi.

'Dondurucu soğuk, kar, tipi ve korku' demeden yöre halkının 'Tilki' adını verdiği kar üstü araçlara binerek kırsal alana giden 112 Acil Servis Paramedik görevlilerinden biri olan Huriye Can, hastaların imdadına bir 'hızır' gibi yetişiyor. Bazen karlara bata çıka kilometrelerce yürümek zorunda kalan Huriye Can, türkülerde söylendiği gibi 'aşan bilir karlı dağın ardını' diyor. Görevde 6 yılı geride bırakan ve mesleğini çok sevdiğini belirten Huriye Can, şöyle konuştu:

"Biz paramedikler hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasıyız. Genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikeriyiz. Yolların kar ve fırtınadan kapalı olması nedeniyle 112 Acil Servis'i arayarak yardım isteyenlerin imdadına, havadan veya karadan kısa sürede ulaşıyoruz. Geçit vermeyen yolları karüstü araç veya paletli ambulansla aşarak köye ulaşıyoruz. Hastaya ilk müdahaleyi evinde yaptıktan sonra geldiğimiz araçla hastaneye götürüyoruz. Yoruluyoruz ama bir canı kurtarmanın verdiği sevinç tüm yorgunluğumuzu alıp götürüyor. Karların içinden çıkıp hastaya ulaştığımız için köy halkının bizlere 'kardelenler' demesi de çok hoşumuza gidiyor."

Öte yandan İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, 112 Acil Komuta Merkezinde görevli ekiplerin hastaları kurtarmak için çoğu zaman olağanüstü mücadele örneği verdiklerini anımsattı. Vançelik, helikopter, 2 snowtrack, 5 paletli ambulanslarla ilk yardım hizmeti verdiklerini, şimdiye kadar ulaşamadıkları bir tek hastanın dahi olmadığını bildirdi. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doğu'nun Kardelenleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement