DP Genel Başkanı Uysal Açıklaması - Son Dakika
Güncel

DP Genel Başkanı Uysal Açıklaması

DP Genel Başkanı Uysal Açıklaması

"Demokratikleşme paketi kapsamındaki başörtüsü meselesinin, siyasal suistimal meselesi olmaktan çıkarılıyor olmasını önemli görüyoruz" "Israrla göstermelik, başörtülü bir adayımız olsun kaygımız yok. Zorlama bir anlayış içerisinde değiliz gerekli niteliklere haiz aday yapabileceğimiz insanlar olursa onları da gösteririz tabi" "DP fikrin, zihniyetin, mücadelenin adıdır. Dolayısıyla ekonomik sebeplerle partiyi kapatıp gitmek asla mümkün değildir"

07.10.2013 11:33

CÜNEYT ATEŞ - DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, demokratikleşme paketi kapsamındaki başörtüsü meselesinin siyasal suistimal meselesi olmaktan çıkarılıyor olmasını önemli gördüklerini bildirdi.

Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin içinde bulunduğu konjonktür ve son birkaç ay içerisindeki yaşanan hadiselerin iktidarı "demokratikleşme paketini" çıkarmaya mecbur bıraktığını savunarak, paketin içerisinde olumlu ve olumsuz unsurlar olduğunu belirtti.

Partilere kimlerin üye olabileceğine ilişkin düzenlemeleri olumsuz bulduklarını ifade eden Uysal, "Öte yandan paket kapsamındaki başörtüsü meselesinin siyasal suistimal meselesi olmaktan çıkarılıyor olmasını önemli görüyoruz" dedi.

Bir çok siyasi meselenin başörtüsü üzerinden bir kod değer haline getirildiğini anlatan Uysal, TSK, emniyet ve adalet sisteminde başörtüsüne izin verilmediğine işaret etti ve "Geçmişte çok yazılı bir şekilde başörtüsü yasak değilken bugün anlaşılıyor ki belirli alanlarda çok net bir şekilde yasak koyulduğu ortadadır" diye konuştu.

Uysal, şöyle devam etti:

"Başörtüsü milletimizin çok uzun süredir çözdüğü meselelerdir. Siyasi alanda bunlar kaşına kaşına, üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumlarında, kimi kamu kurumları ve sivil hayatta siyasal simge haline getirilmişti ama meselenin siyasal zeminde tartışılıyor olması dolayısıyla hem taraf olanlar hem karşı tarafında olan insanlar başka başka anlamlar yüklediler meseleye. Bu anlamlar yüzünden Türkiye'de çok büyük tartışmalar konusu oldu ve bugünlere getirildi.

Biz dar bir paranteze hapsedip, göstermelik olarak 'dostlar alışverişte görsün' diye bir başörtülü aday zorlaması içerisinde olmayacağız. Netice itibarıyla toplumda, tabanımızda, seçmen kitlemiz içerisinde inanç hürriyeti olarak inancının gereği olarak pek çok insan var. Bu noktada sadece bunu bir kriter olarak görmüyoruz. Siyasetin adaylık noktasında üzerine koyabileceğimiz başka kriterleri de var ama görülüyor ki hem iktidar hem diğer siyasi partilerin yaptığı açıklamalarda geçmişten bugüne meseleyi siyasal alana taşıyarak, onun üzerinden bir siyasal rant elde etmek için teşebbüs içerisinde, siyasetin rekabet alanı içerisinde başörtülü adayı da bir unsur haline dönüştürmek gibi bir çaba var. Tabi şekilde algılamak lazım."

Meselenin sadece aday yapılırken tek ölçünün başörtülü olması olmadığını, siyasetin başka gerektirdiği niteliklerin de gözetilmesinin önemli olduğunu ifade eden Uysal, "Israrla göstermelik başörtülü bir adayımız olsun kaygımız yok. Zorlama bir anlayış içerisinde değiliz gerekli niteliklere haiz aday yapabileceğimiz insanlar olursa onları da gösteririz tabi" dedi.

Gültekin Uysal, Türkiye'nin parça parça demokratikleşime aradığını, temel hak ve özgürlükler noktasında bugün 'lütfediliyormuş gibi', 'ben ne kadar müsaade edersem o kadar demokrasi' anlayışının da kabul edilemeyeceğini söyledi.

Uysal, siyasetin hem yerelde hem genelde pahalı bir hale dönüştüğünü, 1980 öncesi iktidar partisi ile muhalefet arasında ekonomik anlamda çok büyük farklar olmazken bugün farkın çok büyüdüğünü savundu.

Uysal, "Biz gönül ve fikir birliği içerisinde siyaset yapıyoruz. DP fikrin, zihniyetin, mücadelenin adıdır dolayısıyla ekonomik sebeplerle partiyi kapatıp gitmek asla mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DP Genel Başkanı Uysal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement