Dünya Engelliler Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Engelliler Günü

Dünya Engelliler Günü

Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Vodafone olarak, erişimden herkesin eşit bir şekilde yararlanmasını istediklerini söyledi.

03.12.2012 14:08  Güncelleme: 14:36

Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Vodafone olarak, erişimden herkesin eşit bir şekilde yararlanmasını istediklerini belirterek, "Engellileri hem sosyal hem de ekonomik hayata dahil edebilmek hepimizin sorumluluğunda bulunuyor" dedi.

Vodafone Türkiye, Dünya Engelliler Günü kapsamında, engelli dostu telefonu Vodafone 155'i, metni sese dönüştüren Nuance Talks uygulamasını ve tarifelerin aylık sabit ücretinde yüzde 25 Özel İletişim Vergisinde (ÖİV) indirimine ilişkin Düşler Akademisi'nde tanıtım gerçekleştirdi.

Burada konuşan Timuray, Vodafone için engellilere yönelik hizmet etmenin, sosyal sorumluluğun daha da ötesinde olduğunu belirterek, dünyada 6 milyardan fazla insanın mobil iletişim teknolojileriyle birbirlerine bağlantılı bir şekilde yaşadığını kaydetti.

Bu bağlantılı hayatta bilgiye erişmede gerekli ekipmanlara erişebilen bireylerin bunun avantajını yaşadığını ifade eden Timuray, "Vodafone olarak, erişimden herkes eşit bir şekilde yararlansın istiyoruz. Nüfusumuzun yüzde 12'si bazı engellere sahip bulunuyor. Bu vatandaşlarımızın çok önemli ihtiyaçlarını yeteri kadar sağlayamıyoruz. Bu nüfusun yüzde 64'ü eğitim olanaklarından mahrum yaşıyor, yüzde 62'si de herhangi bir sosyal yardım almadan yaşıyor. Bu kaynağı hem sosyal hem de ekonomik hayata dahil edebilmek hepimizin sorumluluğunda bulunuyor" diye konuştu.

Timuray, engelli vatandaşları toplumla bütünleştirmek hedefiyle hayata geçirdikleri Düşler Akademisi'nin 1.720 mezun verdiğini anlatarak, "Çok çeşitli sanat dallarında çok güzel başarı hikayeleri ortaya çıktı. Biz bakış açımızı değiştirebilirsek tüm engelli kardeşlerimizin hayatı değişecek. Bu projedeki ortaklarımız, AYDER ve UNDP'ye teşekkür ediyorum" dedi.

Vodafone Türkiye Direktörü Lütfullah Kitapçı da sesli bilgilendir, işitme anons, neredeyim, fatura öğrenme, sesli abonelik sözleşmesi gibi servislerin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün de 3 yeni servisimizi tanıtacağız. Metinleri sese çeviren Nuance Talks yazılımı ile farklı yazılım sistemleriyle cep telefonu ekranındaki yazıları dinleme imkanı olacak. Türkiye'de bu uygulama zaten var ama yüksek maliyetlerle veriliyor. Vodafone olarak 2 tarife ile ücretsiz sunacağız. 4 lira ek ücretle diğer tarifeler ulaşabilecek. Engelli abonelerin ses ve veriyi kapsayan tüm iletişim ihtiyaçlarını özgürce karşılaması amacıyla sektöründe bir ilke imza atarak, kullandıkları aylık sabit ücretli tarifelerdeki yüzde 25 ÖİV'yi engelli aboneleri için üstlendi. Standart cihazlara oranla daha büyük tasarlanmış tuşlarıyla hayatı kolaylaştıran Vodafone 155'in güçlü hoparlörleri engelli bireylere, gelen aramaları işitme cihazı taksalar dahi rahatlıkla duyma, konuşmalarını herhangi bir sıkıntı yaşamadan gerçekleştirme kolaylığı sağlıyor. Diğer yandan cihazın üzerindeki Acil Durum butonuna tercih ettikleri bir numarayı tanımlayan kullanıcılar, olası bir acil durumda yakınları ya da ilgili kurumlar ile hiçbir engele takılmadan iletişim kurabiliyor. Engelliler haricinde yaşlı ve bakıma muhtaç bireyler için de kullanım kolaylığı sunan Vodafone 155, acil durum butonuna basılması halinde yüksek sesle çalarak, engelli ya da yaşlı bireylerin yakınındaki diğer insanları da uyarıyor."

-"Engelsiz yaşam elbette mümkün"-

UNDP Türkiye Programı direktörü Hansın Doğan da ihtiyaç duyulan hizmetlerin toplumun geneline yayılmasını sağlamanın önemli olduğunu kaydetti.

Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) Başkanı Ercan Tutal da Türkiye'de engellik sorunun çözümü için nereden başlanacağının bilinmediğini ifade ederek, "Kalkınma örgütleri ve özel sektör bir araya geldiğinde bu iş birlikleri sayesinde çözülmez denilen çözülen sorunlar çözülmeye başladı. İletişim teknolojisi sayesinde toplumsal dışlanmayı kıran bir model geliştirildi. Bu mesajın Türkiye'ye Düşler akademisinden duyurulması bizim için gurur kaynağıdır. Engelsiz yaşam elbette mümkün" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Timuray ile engelli öğrenciler kurabiye yaptı.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Engelliler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement