Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, ihtiyaç sahiplerine yardım götürülmesinin iş adamlarının öncelikli görevlerinden biri olduğunu belirterek, "İş dünyası giderek artan bir şekilde insani yardımın ön saflarında yer almaktadır." dedi.
Vardan, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen "Afet ve İnsani Yardım Lojistiği" başlıklı oturumda, İstanbul tarihinin doğal afetlerle değiştiğini dile getirdi.
İstanbul'un genç ve dinamik girişimcilere ev sahipliği yaptığını ve geçmişten gelen dinamiklerden çok mutlu olduklarını anlatan Vardan, zirvede insanlara yardım amacıyla bir araya geldiklerini kaydetti.
Vardan, bütün dünyanın küresel barış ve kalkınma amacıyla buraya dikkati çektiğini aktararak, "Geçen 10 yılın başından itibaren insanların yurtları terk etmeye başladıklarını söyleyebiliriz. Televizyonlarda her gün bunları görüyoruz. Taşkınlar ve yangınları da görüyoruz. Aileler dengesiz ve düşük beslenme gibi konularla uğraşmak zorunda. İş dünyasının böyle bir zirvede görevi ne olabilir diye düşünebilirsiniz. Bu insanlara yardımın götürülmesi bizim öncelikli görevimiz. İş dünyası giderek artan bir şekilde insani yardımın ön saflarında yer almaktadır. Bu noktada iş dünyasının daha büyük yatırımlarda bulunmasını teşvik ediyoruz." diye konuştu.
Herkesin önemli görevleri olduğunu anımsatan Vardan, yeni operasyon yöntemlerine ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.
Vardan, insani yardımlarda tedarik zinciri hakkında bilgi vererek, söz konusu eşyaların doğru yere ulaştırılması konusundaki süreçleri anlattı.
Bu tür toplantıların sonuç vermesini temenni eden Vardan, "Ümit ediyoruz ki ortaya konulan gayretler çaresiz şekilde yardımları bekleyenlere çözüm olabilir. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Bu kişilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamada bize yardımcı olsun." dedi.
"Lojistik yönetim sistemi"
Türk Kızılayı Uluslararası Programlar Müdürü Ece Yılmaztürk, ulusal ve uluslararası seviyelerde insani yardım çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, kurumun misyonları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
İnsani lojistik alanının en karmaşık alanlardan biri oluğunu dile getiren Yılmaztürk, Kızılay'ın lojistik yönetim sistemi konusunda bilgi aktardı.
Dünya Gıda Platformu Lojistik Küme Koordinatörü Stephen Cahill ise insani yardımlara ilişkin fon ihtiyacının arttığına vurgu yaparak, bunun yeni bir konu olmadığını söyledi.
Cahill, fonların daha geniş kitleye yayılmasının önemine işaret ederek, "Ayni ve nakdi yardımların bir arada yapılması çok önemli. Tedarik zincirinin anlaşılması son derece önemli. Yerel insani aktörlerin önemli bir rol vardır. Bunlar acil durumlarda tedarik için yardımlarda bulunuyorlar. Yerel müdahalenin ve ağların güçlendirilmesi gerekiyor." dedi.
İnsani yardımların olabildiğince yerelleştirilmesi gerektiğini ifade eden Cahill, özellikle eboladan etkilenen yerlerde bunun önemini gördüklerini aktardı.
Cahill, lojistiği daha küresel değerlendirmeleri gerektiğine dikkati çekerek, "En iyi uygulamaların altı çizilmeli. Yardım yapanların eğitimleri tamamlanmalıdır. Yerel müdahale daha etkin hale getirilmeli." diye konuştu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Uzman Yardımcısı Eren Sevim de AFAD depolama hizmetleri hakkında bilgiler verdiği sunumunda, depolanan malzemeler ve hedefleri anlattı.
Sevim, hazırlık ve müdahale kapasitelerini yükseltmeyi amaçladıklarını aktararak, sevkiyatlarda kullanılan konteynerlerin standartlarından bahsetti. Mevcutta bin 632 konteynerleri bulunduğunu dile getiren Sevim, konteynerlerin depolanması konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?