Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerif ve Tespih Sergisi - Son Dakika
Güncel

Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerif ve Tespih Sergisi

Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerif ve Tespih Sergisi

Mehmet Çebi'nin "Aşkı-Nebi ve Zikir Taneleri" Sergisi, Başbakan tarafından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda açıldı

28.01.2013 09:07  Güncelleme: 09:58

İstanbul Antik Sanat tarafından düzenlenen sponsorluklarını Halkbank ve Doğuş Grubu'nun yaptığı Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif ve tespih sergisi İstanbul'da açıldı

. Usta sanatçıların eşsiz klasik ve modern hilye çalışmalarından oluşan hat ve tespih koleksiyonu dünyanın en büyük hilye sergisi olmaya aday.

Türkiye'nin önemli çağdaş hat koleksiyoncularından biri olan Mehmet Çebi'nin "Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri" sergisi 26 Ocak Cumartesi akşamı T.C. Başbakanlık himayesinde açıldı. Açılışa Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, sanatçı Metin Şentürk, yapımcı Şahin Özer ve pek çok önemli sanatçı ile sanatsever katıldı.

Serginin açılışında bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan; "''Şakayla karışık beni de bu işe alıştırdı, alıştırıyor. İnşallah gelecekte çok daha iyi olacak. Mehmet kardeşimin özellikle bu Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri sergisine yönelik attığı adımlar, Türkiye'de bir değişimin, bir dönüşümün zenginleşmesine fırsat veriyor. Özellikle bu akşam sponsor olan tüm kurumlara da teşekkür ediyorum. Serginin hayırlı ve başarılarla dolu olmasını, kültür dünyamıza zenginlikler katmasını temenni ediyorum" dedi.

Sergi'nin kataloğu için de bir önsüz hazırlamış olan Başbakan Erdoğan organizasyonu; "Dünyanın en büyük Hilye-i Şerif sergisi" diye tanımlıyor. İşte Erdoğan'ın kaleminden bazı cümleler: "Son 10 yılda medeniyet, siyaset ve iktisattaki gelişmeler yanında, ilim ve sanat alanında da ülkemiz artık dünya sahnesinden adından sıkça söz ettiriyor. Yıllar önce sadece eski levha toplamaya gelenler artık İstanbul'a yeni bir hilye, hat, tespih, tezhip almaya geliyor."

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde sergilenen "Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri" sergisinin açılışı gecesinde Ayan Musiki Topluluğu tarafından "Aşk-ı Nebi" Tasavvuf Musikisi Konseri verildi.

Sergide yaklaşık 200 adet Hilye-i Şerif ve 300 adet kıymetli materyallerden mamul tespihler yer alıyor. Sergide yer alan olan hat koleksiyonu, "Hilye-i Şerif" ya da "Hilye-i Nebevi" gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Muhammed (sav)'in fiziksel, insani ve ahlaki niteliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlerden oluşuyor.

Tespih koleksiyonunda ise Osmanlı döneminden kalma çok değerli mercan, kehribar, kuka, bağa, fildişi, necef gibi malzemelerden yapılmış teşbihlerle beraber günümüz tesbih sanatçılarının yapmış olduğu balık dişi, fildişi, kehribar, gergedan boynuzu, anber tesbihler dikkat çekiyor.

Sergi de eserleri sergilenen isimler arasında özellikle Türk-İslam Sanatları hususunda nadide ve sıra dışı eserleri ile tanınan Hasan Çelebi, Fuad Başar, Hüseyin Türkmen, Mustafa Cemil Efe, Eyüp Kuşçu, Fevzi Günüç, Gürkan Pehlivan, Levent Karaduman, Ahmet Bursalı gibi isimler yer alıyor. Ahmet Faris Rızk, Cevat Huran, Said Abuzeroğlu, Abdürrezzak Karakaş, Muhammed Cevatzade, Habip Ramazanpur, İhsan Ahmedi gibi uluslararası sanatçıların eserleri de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Sergi 27 Ocak – 4 Şubat 2013 tarihleri arasında (saat: 10:00 – 20:00 ) İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gezilebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünyanın En Büyük Hilye-i Şerif ve Tespih Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement