Duvar Davası 9 Aralık'a Ertelendi - Son Dakika
Güncel

Duvar Davası 9 Aralık'a Ertelendi

Duvar Davası 9 Aralık\'a Ertelendi

5 Temmuz 2000’de, Burdur Cezaevi’ndeki operasyonda duvarı delen dozerin kepçesiyle sağ kolu kopan 37 yaşındaki Veli Saçılık ve 61 kişi hakkında cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları için açılan 31 bin TL’lik tazminat davası, 9 Aralık 2014 tarihine ertelendi.

30.09.2014 13:57

5 Temmuz 2000'de, Burdur Cezaevi'ndeki operasyonda duvarı delen dozerin kepçesiyle sağ kolu kopan 37 yaşındaki Veli Saçılık ve 61 kişi hakkında cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları için açılan 31 bin TL'lik tazminat davası, 9 Aralık 2014 tarihine ertelendi.

Veli Saçılık'ın Burdur 1. Asliye Mahkemesi'nde bugün gerçekleşen duruşmasında Büro Emekçileri Sendikası Üyeleri destek verdi. Büro Emekçileri Sendikası üyelerinden 30 kişi, Burdur Adliyesine girmek istedi. Burdur Adliyesi'nin fiziki yapısı sebebiyle 30 kişiyi duruşmaya alamayacaklarını dile getiren İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Uğur'la sendika üyeleri arasında tartışma çıktı. Sendika üyelerinin tepkisi üzerine Veli Saçılık'ın Avukatı Senem Doğanoğlu, Cumhuriyet savcısından duruşmaya sendika üyelerinin alınmasını istedi. Cumhuriyet savcısının kararı üzerine duruşmaya sadece 8 temsilcinin alınabileceği bildirildi. Veli Saçılık, Avukatı Senem Doğanoğlu ve BES Sendikası Üyesi 8 kişi duruşmaya girerken, Burdur Adliyesi'ne alınmayan sendika üyeleri adliye önünde "Veli Saçılık yalnız değildir", "Adalet istiyoruz", "İnsanlık onuru, işkenceyi yenecek" şeklinde sloganlar attı.

"KARAR DURUŞMASI OLACAĞINI BEKLİYORDUK"

Yaklaşık 20 dakika süren duruşma sonrası, duruşmanın 9 Aralık'a ertelendiğini dile getiren Veli Saçılık'ın Avukatı Senem Doğanoğlu, şunları söyledi:

"2001 yılında açılan Duvar Davası olarak bildiğimiz ve Burdur Cezaevi katliamı sırasında yıkılan duvarın, yanan duvarların, yanan demirbaşın tahsilatını isteyen davanın 76.duruşmasına girdik. Biz esasen bu duruşmanın karar duruşması olacağını düşünerek geldik. Arzumuz o idi, başından beri arzumuz odur. Bu davanın başından beri hukuka ya da vicdan ilkesine sığan bir tarafı yoktur. Sürekli bunu yargıca izah ediyoruz. Vicdanen zaten bu sorumluluğun altındayız. Bu duvarın altında hep beraber çöküyoruz. Hukuken de şu anda daha önce 2008 yılında ve 2011 yılında dosyaya gelmiş olan hali hazırda dosyada mevcut bir kararı beklemek üzere yine 9 Aralık'a ertelendi. Bir karar çıkarmama iradesini de doğru bulmuyoruz. Korkuyoruz ki bir siyasal perspektif neticesinde bu süreç git gide uzayacak, 15 yıllık bir ezaya dönüşecek,bir katliamın hala burada onarılmayı bekleyen Veli Saçılık gibi ama 60 kişi daha maalesef iki kişi daha vefat etti bu süreçte, 58 kişi daha mağduru vardır. Hiçbir işkence cezalandırılmadı, hiçbir şekilde devlet aleyhine AHİM'de karar verilmiş olmasına rağmen bir hüküm çıkmadı. Bugün de yine hala bu tutuklular, hükümlüler, yargılanmaya çalışılıyor. Maalesef şu anda sadece 9 Aralık'ta karar çıkmasını umut ediyoruz. Lehe çıkmasını tabi ki umut ediyoruz ama bir karar çıksa bile şu 15 yıllık süren süreç en azından bizim için hafiflemiş olacaktır."

"DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Duvar davasında 14 yıldır karar verilmediğine işaret eden Veli Saçılık da şunları söyledi: "5 Temmuz 2000 tarihinde Burdur Cezaevi'nde 61 kişi olarak, orada bulunan devrimci tutuklular olarak, hiçbir gerekçesi olmadan kendilerince uydurdukları isyan diye adlandırdıkları şeyle bize sabah saatlerinde saldırdılar ve Burdur şuna tanıklık etti. Bir buldozer koğuşa girdi ve koğuşta hepimizi yaralayarak ve benimde kolumu kopararak, bir zulme, bir vahşete imza attı ve bu adliye o Şükrü Vural'ı beraat ettirdi. Bu adliye 415 kişi olan içinde Arzu Torun'a tecavüz eden ve herkese ayrı ayrı işkence yapan ve bu AHİM Kararı ile sabit olan kişilerin hiçbiri burada yargılanmadı. Soruşturmaya mahal yoktur kararı verildi, yine bu adliyede ve 15 yıldır benim kolumun koparılmış olması ve benim dışımdaki 60 arkadaşın yaşadığı eza karşısında bizden duvar parası isteniyor ve bu adalet dediğimiz şey, 14 yıldır aynı senaryoyu uyguluyor ve hala karar vermemekte direniyor. Artık bu adalet duvarın altında kalmamalıdır. Biz işkencecilerden hesap soracağız, bu davanın mutlaka takipçisi olacağız."

"DUVAR PARASI 350 BİN TL'Yİ BULACAK"

Gardiyanların duvarı buldozerin yıktığını ifade etmelerine rağmen duvarın masrafının kendilerinden istendiğini söyleyen Veli Saçılık, "Şu an dosyada bizden 31 bin TL talep ediyorlar ama avukatlarımızın hesaplarına göre bugünkü mahkeme masrafları ile birlikte 350 bin TL'yi bulan bir para istiyorlar. Duvarı yine gardiyanların kendi ifadesiyle buldozerin yıktığı, içerideki her türlü müdahaleyi kendilerinin yaptığını ve zararı kendilerinin ortaya çıkardıklarına dair burada açık beyanları olmasına rağmen, bu dava hala sürüyor ve bizden duvarın parasını istiyorlar. Durum budur" dedi.

Veli Saçılık, BES üyelerinin Burdur Adliyesine girmesini engelleyen Cumhuriyet savcısı ve güvenlik güçleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

Veli Saçılık, Avukatı Senem Doğanoğlu ve BES üyeleri, basın açıklamasından sonra olaysız bir şekilde Burdur Adliyesinden ayrıldı. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Duvar Davası 9 Aralık'a Ertelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement