Ebru, Allah'a Yaklaşma Sanatıdır - Son Dakika
Güncel

Ebru, Allah'a Yaklaşma Sanatıdır

Ebru, Allah\'a Yaklaşma Sanatıdır

Usta ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil, Esenlerli ebru öğrencileriyle hem sohbet etti hem de ebru çalışması yaptı. Barutçugil, "Yaratılmış güzellikleri taklit ederek 'Yaradan'a yaklaşma sanatı' olan ebru, Allah'la bir olma, Allah'a ulaşma amacı taşır" dedi.

09.01.2017 10:11

Usta ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Vefa Buluşmaları" kapsamında Ebristan İstanbul Ebru Evi'nde, ESEV(Esenler Belediyesi Sanat Evi) ebru öğrencileriyle bir araya geldi. Ebru sanatını tanıtmak ve yaymak amacı ile yurtiçi ve yurtdışında yüzden fazla sergi açan, ebru sanatı ile ilgili seminerler ve kurslar veren Barutçugil, mesleğin inceliklerini ESEV öğrencilerine anlattı.

YARADAN'A YAKLAŞMA SANATI

"Renklerin ahenkli bir şekilde suyla dans etmesi" olarak da tanımlanan ebru sanatının 40 yıllık emektarı Hikmet Barutçugil, "İlim, sanat ve kültür paylaştıkça bereketlenir. Ebru sanatı tekneden tabiata yansıyan güzellikleri dile getirir" dedi. Barutçugil, "Batı sanatı ilkelerinin geçerli olduğu ebru sanatının hem zahiri hem de batini bir tarafı vardır. Zahiri, yani görünen tarafı boyalı bir kağıt olmasıdır; batini tarafı ise İslam sanatları içinde değerlendirilmelidir. Ebru sanatının batini tarafı, ilahi bir güzellik arayışını simgeler. Yaratılmış güzellikleri taklit ederek 'Yaradan'a yaklaşma sanatı' olan ebru, Allah'la bir olma, Allah'a ulaşma amacı taşır" diye konuştu. Boyaları bizim hazırladığımızı fakat damlaların nereye düşeceğine bizim karar veremeyeceğimizi söyleyen Barutçugil, ebrunun aynı zamanda tasavvuftaki külli ve cüzi iradeye örnek olarak da gösterilebileceğini belirtti.

USTA ÇIRAK BİR ARADA

Hikmet Barutçugil, gençlerle sohbet edip tecrübelerini aktardıktan sonra, ESEV öğrencileriyle ebru çalışması yaptı. Öğrenciler, severek yaptıkları ebru sanatını ustasından dinlemekten ve Barutçugil ile boyaların başına geçerek ebru yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını söylediler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ebru, Allah'a Yaklaşma Sanatıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement