Edirne - 12 Saattir Kurtarılmayı Bekliyorlar ´Kömür Ocağında Yangın Çıktı: 3 İşçiden Haber Alınamıyor´ Haberine Ek - Son Dakika
Güncel

Edirne - 12 Saattir Kurtarılmayı Bekliyorlar ´Kömür Ocağında Yangın Çıktı: 3 İşçiden Haber Alınamıyor´ Haberine Ek

Edirne - 12 Saattir Kurtarılmayı Bekliyorlar
´Kömür Ocağında Yangın Çıktı: 3 İşçiden Haber Alınamıyor´ Haberine Ek

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne Bağlı Küçükdoğanca Köyü Yakınlarındaki Kömür Ocağında Çıkan Yangın Sonucu Mahsur Kalan Üç Kömür Ocağı İşçisi 12 Saattir Kurtarılmayı Bekliyor.

08.07.2010 01:14

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Küçükdoğanca Köyü yakınlarındaki kömür ocağında çıkan yangın sonucu mahsur kalan üç kömür ocağı işçisi 12 saattir kurtarılmayı bekliyor.

Küçükdoğanca Köyü yakınlarındaki Ali Osman Kale'ye ait 40 kişinin çalıştığı Kale Kömür Ocağı'nda 850 metre derine inen işçiler ray döşemeye başladı. İşçilerden birinin saat 11.00 sıralarında yanlışlıkla oksijen tüpünün hortumunu yakması yangın çıktı. Toprakları sabitleyen kalasların tutuşmasıyla ocakta göçük meydana geldi. 12 işçi yangın nedeniyle tüneli terk ederken, işçilerden Yunus Akbaş, Volkan Hamarat ve Halil Açıkgöz tünelin bin 100'ncü metresinde mahsur kaldı.

Olay yerine çağrılan itfaiye ekiplerinin yangın söndürme hortumları yetersiz kalınca çevre ilçe belediyelerinden yardım istendi. Birbirine eklenen hortumlar sayesinde kömür ocağında 700 metreye kadar ulaştırılan yangın söndürme hortumları yangını tamamen söndürmeye yetmedi. Tahlisiyeci adı verilen kurtarma ekibi kömür ocağında meydana gelen göçük için tünele indi. Oksijen tüpleri ve özel cihazları ile tünele inen kurtarma ekipleri 850'ncü metredeki göçüğü 12 saattir aşmaya çalışıyor.

EYLÜL AYINDA EMEKLİ OLACAK

Mahsur kalan işçilerden Kütahyalı olan ve 15 yıldır Kale Kömür ocağında çalışan Halil Açıkgöz'ün Eylül ayında emekli olacağı öğrenildi. Zonguldaklı olan Yunus Akbaş'ın 8 yıldır, Volkan Hamarat'ın ise 4 yıldır aynı kömür ocağında çalıştığı belirtildi. Ailelerini memleketlerinde bırakan işçilerin kömür ocaklarına yakın evlerde kaldığı öğrenildi.

İŞÇİLERİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

İşçilerin mahsur kaldığı haberi diğer kömür ocaklarında hareketlendirdi. Yakın kömür ocaklarındaki işçilerde Kale Kömür ocağına gelerek işçi arkadaşlarının kurtarılma çalışmalarını izliyor.

40 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR

Kale Kömür Ocağı maden Mühendisi Şükrü Kazankaya 40 kişilik ekiple kurtarma çalışmasının devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:

"10'ncu katta yani 850'nci metrede demir rayları değiştiren bir ekip çalışıyordu. Bu ekibimiz demir bağları vida ile tutturmuştu bunları sökemedikleri için kendi daha pratik olsun diye insiyatifi ile oksijen ile kesmeye çalışıyor. Oksijen kesme takımı aşağı indiriyor. Orada demirleri keserlen orada bir yangın çıkıyor ve kablolar tutuşuyor. Yangını 2 kişi söndürmeye çalışıyor beceremiyor. hemen aşağı katlara inip 12'nci katta çalışan diğer arkadaşlarına bilgilendiriyorlar. Yangın çıktığı taraftan değil diğer taraftan çıkalım diyorlar. Ekipte çalışan Volkan Hamarat'a da 12 kattan 60 metre daha aşağı inerek diğer arkadaşlarına haber veriyor. Yangın sonrası ocağın elektriğini kestik. Saat 13.00 civarında Volkan diafon konuşması yaptık. Bize 'burada çok gaz var bize yardım edin' dedi. Bizde kendilerine panik yapmayın güvenli ere doğru gidin, sizi kurtaracağız diye cevap verdik. O saatten sonrada ocağımızda yangın olduğundan diafon irtibatımız kalmadı. İçeri de 3 tane işçimiz mahsur, daha önce 3 büyük maden kazasında görev yapan ekip şuanda burada. Uzman olan arkadaşlar tesadüfen bölgede kurtarma eğitimi veriyordu" dedi.

SAAT VEREMİYORUZ

TTK Kaza Kurtarma Mühendisi Cüneyt Yamudi ise yangına müdahale ederken soğuma ve ısınma olayınında gerçekleştiğini ifade ederek şunları söyledi: "Yangını söndürürken soğutuyorsunuz bir süre sonra yeniden ısınma oluyor. 6-7 metrelik bir göçük var. Şansımızda iyi olursa 1-2 saate aşmak istiyoruz. Elbette saat ve süre verme şansımız yok. Göçek 850'nci metrelerde mahsur işçiler ise bin 50'nci metrede bulunuyor. Göçüğün sebebi patlama değil ısınma ve soğumadan kaynaklanıyor. Yangın için soğutma çalışması yapıyoruz bu soğutma sırasında da göçük meydana geliyor. Arkadaşlara ulaşmak için bir zaman veremiyoruz. Göçükten sonra neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hatırlarsınız Zonguldak'ta kurtarma çalışması günler almıştı. Zaman veremiyoruz ama elimizden geleni yapıyoruz. İşçilerin borulara vurduğu söylendi. Aşağıda bende vardım o saatte bende vurdum demire herkes burunca aşağıdan ses geliyor diye anlaşıldı. Böyle bir durum yok. Benim vurduğumu aşağıdan cevap olarak anlamıştır" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne - 12 Saattir Kurtarılmayı Bekliyorlar ´Kömür Ocağında Yangın Çıktı: 3 İşçiden Haber Alınamıyor´ Haberine Ek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement