İstanbul trafiğini birçok ayrı noktadan gözeten Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) hatalı sürücülere geçit vermiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Trafik Müdürü Necip Ertaş, EDS'nin trafikte caydırıcı bir rol üstlendiğini dile getirerek, bu sistemle daha hızlı ve güvenli bir trafik akışının sağlandığını söyledi.
Sürücülerin korkulu rüyası EDS, trafikte yaşanan ihlalleri en doğru şekilde ispat edip, hızlı ve güvenli bir trafik akışını sağlıyor. İBB Trafik Müdürü Necip Ertaş, EDS ile birlikte trafikte yaşanan ihlallerin azaldığını belirtti.
EDS'nin trafiği daha hızlı ve düzgün bir hale getirilmesi bakımından önemli rol oynadığını belirten İBB Trafik Müdürü Necip Ertaş, "Trafik kontrol merkezimizde kameralarla birçok faaliyet yürütmekteyiz. Bir kısım kameralarımızla sürücülere cezai işlem uygulanması amacıyla elektronik denetleme sistemi çalışmalarını yürütürken, bir taraftan da vatandaşların bir noktadan diğer noktaya en hızlı şekilde varabilmeleri için trafik bilgilendirme çalışmaları yürütmekteyiz. Bu kameralarımız gerçek zamanlı kameralar olup aynı zamanda olaylara hızlı müdahale etmek amacıyla da trafik kontrol merkezimizde bu çalışmaları yürütmekteyiz" dedi.
Trafik kontrol merkezindeki sistemlerin tamamen belediye mühendisleri tarafından hayata geçirilen sistemler olduğunu ifade eden Ertaş, "Yani elektronik sistemler kendi sürücü yapımıza, kendi arazi yapımıza göre özel üretilmiş sistemler. Şu anda 12 farklı ihlal sistemi üzerinde çalışmalarımızı tamamlamış ve araziye uygulamış vaziyetteyiz. Bunlardan bir kısmı kırmızı ışıkta geçen araçları tespit eden sistemler. Bir kısmı hız denetimi yapan sistemler, park ihlali, ters yönde giden araçları denetleyen sistemler, şerit ihlali gerçekleştiren sistemler. Bütün bu sistemler özel üretilmiş ve şuanda arazide uygulanan sistemler. Burada yapılan çalışmalar 10 gün içerisinde neticelenip vatandaşa ulaştırılıyor. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak sitemin kurulum aşamasında varız. Bu çalışmaları İstanbul emniyeti ile birlikte koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Cezai işlemlerin uygulanması da kendilerinin sorumluluğunda yürütülüyor. Sistemin kurulumu önemli bir mühendislik çalışması gerektiriyor" dedi.
EDS'nin trafikte hatalı sürücülerin açısından caydırıcı olduğunu belirten İBB Trafik Müdürü Necip Ertaş, "Biz EDS sistemini ilk kurduğumuz noktalarda zaman içersinde değerlendirdiğimiz zaman, ilk ile belli bir süre sonrasında ciddi oranda ihlal sayılarında farklılık gözlemlemekteyiz. İhlal sayılarında artış var. Ama zaman içerisinde periyodik olarak düşecektir. Çünkü diğer kurduğumuz noktalarda da bunu gözlemledik. Kameralar gerçekten çok caydırıcı oluyor. Buradaki amaç insanlara ceza uygulamak değil, buradaki sistemin düzgün çalışması, aynı zamanda sürücülerin kurallara uyma alışkanlığının geliştirilmesi ile alakalı bu sistemi araziye kullanıyoruz. Şuan da ciddi anlamda ihlaller var ama zaman içerisinde bunların düşeceğine inanıyoruz. EDS tüm ihlalleri tespit edip, yüzde 100 doğrulukla ve büyük bir hassasiyetle tespit edip cezaya dönüştürülüyor. Burada manuel sistemler de yani insana dayalı sistemlerde ciddi manada kayıp ve düzensizlikler söz konusu. Ancak kameralarda bu böyle değil. Kamera gördüğünü cezaya dönüştürüyor. Bu yüzden vatandaşların kameraların denetlemede bulunduğu noktalarda, toplu ulaşım yollarında bunlarında kameralarla denetlendiğini bilmeli ve buna göre dikkatli davranmaları gerekiyor" dedi.
Kazalarda hızlı bir şekilde hareket edilebilmesi için emniyet ve sağlık ekipleriyle iş birliği yaptıklarını ifade eden Ertaş, "Burada birçok birimle koordine içerisindeyiz. Polisiye tedbirleri derhal kendilerine iletebiliyoruz. Hızlı müdahalenin yolunu burada sağlamış vaziyetteyiz" diye konuştu.
17 BİN KİŞİ OTOBÜS YOLUNDAN YARARLANACAK
İstanbul'da ilk defa uygulanan otobüs yolunun vatandaşlara rahat bir nefes aldıracağını belirten Ertaş, "Bu çalışmalar şu anda tramvay yolunun dışında toplu ulaşım yolu İstanbul'da ilk defa başlattığımız bir uygulamaydı. Burada da bir takım EDS sistemlerini hayata geçirdik. Araç şerit ihlali yapan ve bu yollar üzerine park etmiş araçları da elektronik olarak tespit edip cezaya dönüştürebiliyoruz. Bununla bu şeritlerden maksimum verim alması hedefleniyor. Bir şeridi özel aracın kullanmasıyla bundan yararlanabilecek kişi sayısı ortalama 2 bin. Ancak bunu toplu taşımaya tahsis ettiğimizde bu şeritlerden ortalama 17 bin kişinin istifade etmesi hedeflenmektedir" dedi.
Otobüs yolu üzerinde bulunan esnafın uygulamaya gösterdiği tepkiyi değerlendiren Trafik Müdürü Necip Ertaş, "Kentin trafiğini düzenlememiz gerekiyor. Burada da duyurusunu yaptık. Oradaki esnafta tabi bu saatlere göre kendini düzenlemek mecburiyetinde. Belirtilen saatlerde burada yükleme ve boşaltma yapmamaları gerekiyor. Serbest olan saatlerde bu çalışmaları yürütürlerse de kendilerinin de buradan olumsuz etkilenmeyeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
Ertaş, otobüs yolu uygulamasının en yoğun olduğu saatler olan sabah 07.00- 10.00 ile akşamüstü 16.00- 20.00 saatleri arasında gerçekleşeceğini belirtti. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Eds Sürücülere Geçit Vermiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?