Eğitim İçin "Bırda"yız Dediler - Son Dakika
Son Dakika Logo

Eğitim İçin "Bırda"yız Dediler

Eğitim İçin "Bırda"yız Dediler
25.04.2012 08:13

"Çalıştırmayalım, Okutalım" deklarasyonu Burda Market'in de destekleriyle gerçekleştirildi.

Türkiye'deki çocuk işçiler sorununu konu alan ve çocuk işçiliğine hayır demek için oluşturulan "Çalıştırmayalım, Okutalım" deklarasyonu Burda Market'in de destekleriyle gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Burda Market'in ortaklaşa yürüttüğü "Çalıştırmayalım, Okutalım" projesi kapsamında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda büyük bir buluşma gerçekleştirildi. Türkiye'deki çocuk işçiler sorununu konu alan ve çocuk işçiliğine hayır demek için oluşturulan deklarasyona Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl katıldı. Proje, Türkiye'deki çocuk işçiler sorununu konu alıyor ve konuyu ülke gündemine etkili şekilde taşınarak güçlü bir kamuoyu tesis edilmesi, bireysel ve kurumsal farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

"PROJEYE DESTEĞİMİZİ ESİRGEMEYECEĞİZ"

Burda Market Yönetim Kurulu Üyesi Nazif Ersan, Türkiye'deki çocuk işçi sorununa çözüm noktasında katkıda bulunmak istediklerini belirterek, "Çocuk işçiliğinin engellenmesi ve kaldırılması gerekliliğini kabul eden 'Çalıştırmayalım, Okutalım' adlı projeye Burda Market olarak gereken desteği veriyor, Türkiye'deki çocuk işçi sorunu çözümüne katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Çocuk İşçiler meselesini ülke gündemine etkili şekilde taşıyarak güçlü bir kamuoyu tesis etmek, bireysel ve kurumsal farkındalık yaratmak projemizin en önemli amacıdır" dedi.

Dünyada halen 250 milyon çocuk işçi çalıştırıldığının altını da çizen Ersan, Türkiye'de ise durumun çok daha vahim olduğunu belirtti. Ersan, " Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2006 yılı verilerine göre Türkiye'de bir milyona yakın çocuk, tarım, sanayi ve hizmet sektörü gibi alanlarda çocuk işçi olarak çalıştırılmakta. Örgün eğitimden koparılan 15 yaş altı çocuk işçilerde çeşitli fiziksel ve psikolojik gelişim bozuklukları ortaya çıkıyor ve emekleri sömürülüyor" dedi ve ekledi; "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Deklarasyonu" ile Türkiye'de istihdam sağlayan iş dünyasının önemli aktörlerinin konuya duyarlılık göstermesini ve yaşanan sıkıntılara çözüm sunmak üzere destek vermesini diliyoruz."

Çalıştırmayalım, Okutalım deklarasyonunda şu maddeler yer alıyor;

1) 15 yaşını doldurmadan önce hiçbir çocuk işe kabul edilemez, çalıştırılamaz ve buna zorlanamaz.

2) Hiçbir çocuk ekonomik olarak sömürüleceği yaşamını tehlikeye atan ve eğitimini aksatacak/bırakmasına sebep olacak işlerde ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal gelişimi için Zaralı olabilecek işlerde çalıştırılamaz.

3)Hiçbir çocuk zorunlu ilköğretim eğitimi almasını engelleyecek koşullarda çalıştırılamaz.

4)Çocukların iyi bir bakım ve eğitim alması bir toplum sorunudur ve herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerekir.

5) Bu deklarasyonu imzalayan her kişi, ,kurum ve kuruluş UNICEF Çocuk Hakları ve Çalışma Prensiplerini kabul ettiklerini, kendi işletmelerinde ve sahip oldukları ticari organizasyonlara dolaylı olarak hizmet sunan yan işletmelerde çocuk işçi çalıştırılmadığını ve çalıştırılmayacağını taahhüt eder; çocuk işçiliği ile karalı bir mücadele için her türlü işbirliğine hazır olduklarını beyan ederler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Eğitim İçin 'Bırda'yız Dediler - Son Dakika


Advertisement