Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Bugüne kadar kuruma engellilerle ilgili 435 başvuru oldu. Bu başvuruları önemli ölçüde çözüme kavuşturduk." dedi.
Malkoç, Engelliler Haftası dolayısıyla engelli hakları alanında faaliyet gösteren dernek temsilcileri ve Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) şikayette bulunan engelli bireylerle görüştü.
Malkoç, KDK'deki görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye'de engellilerle alakalı yapılmış çok güzel çalışmalar bulunduğunu ifade ederek bu konudaki düzenleme ve çalışmalara sosyal devlet ilkesi çerçevesinde bakıldığında Türkiye'nin birçok ülkenin önünde olduğuna dikkati çekti.
Kurumun, mevzuat çerçevesinde bu konudaki başvuruları değerlendirdiğini vurgulayan Malkoç, şöyle devam etti:
"Ancak işleyişten kaynaklanan bazı eksiklikler, hatalar var. Bunları da düzeltme görevi önemli ölçüde KDK'ye düşüyor. Müracaatlarınızı, şikayetlerinizi görüşüyoruz. Çoğunu dostane çözümle karara bağlıyoruz. Bazen farklı bakanlıklar arasında görüş ayrılıkları veya uyum, zamanlama noktasında sıkıntılar oluyor. Biz o koordinasyonu temin etmeye çalışıyoruz. Tavsiye kararları veriyoruz ve bu tavsiye kararların takipçisi oluyoruz. Bugüne kadar kuruma engellilerle ilgili 435 başvuru oldu. Bu başvuruları önemli ölçüde çözüme kavuşturduk."
Malkoç, engelliliğin insanın elinde olmadığını, bugün sapasağlam görünen insanların yarın bir trafik kazası veya herhangi bir olayda engelli olabileceğini vurguladı.
Türkiye ve dünya tarihinde engelli olmasına rağmen insanlığa hizmet etmiş ve yol göstermiş çok sayıda kişi bulunduğunu belirten Malkoç, "Mesela Aşık Veysel, gözüyle değil, kalbiyle görüyordu. Kalp gözüyle görmek, dünya gözüyle görmenin daha ötesindedir. Mesela Edison'un insanlığa ve dünyaya ne kadar hizmet ettiğini biliyoruz." dedi.
"Vatandaşın avukatıyız"
Bu haftanın engellilerin sorunlarının dile getirilmesi açısından önemine işaret eden Malkoç, şunları söyledi:
"Türkiye yasal mevzuat yönünden iyi bir noktadadır. Buradaki asıl problem uygulamada veya ikincil hukuki düzenlemelerden kaynaklanıyor. Yasa koyucu TBMM bununla ilgili yasal düzenlemeleri yapmış zaten ama zaman zaman ikincil veya üçüncül hukuk düzenlemelerinde sıkıntılar oluyor. Uygulamadaki sıkıntıları çözmek yasa koyucunun öngördüğü hedeflere varma konusunda biz size yardımcı olacağız. KDK zaten bunun için var. Sizlerle insanlarla vatandaşlarla idare arasında köprüdür. Biz dostane çözümü sürekli arıyoruz. Niçin? Biz sizlerin avukatıyız, vatandaşın avukatıyız ama idarenin düşmanı değiliz. Olabilir, idarenin başındakiler kanunu, yönetmeliği farklı veya hatalı yorumlayabilirler. Hatalı davranabilirler. Karşılıklı olarak bunu çözeceğiz. Sizin sorunlarınıza da kurum olarak yardımcı olacağız. Boy kısalığı, bunlar olabilir. Önemli olan akıl kısalığının olmamasıdır. İnsan görmeyebilir, başka uzuvları eksik olabilir ama kalp gözü açıksa birçok sorunu çözebilir."
"Çocuklarımız için müstakil bir yer olsun istiyoruz"
Görüşmeye katılan engelli hakları alanında faaliyet gösteren dernek temsilcileri ve KDK'ye şikayette bulunan engelli bireyler, yasal mevzuat açısından değil uygulamadan kaynaklanan sıkıntıları bulunduğunu ifade ederek bu sıkıntıları dile getirdi.
KDK'ye yaptıkları başvurulardan aldıkları olumlu sonuçlara da değinen katılımcılar, Malkoç ve diğer denetçilere teşekkür etti.
Katılımcılardan çocuğu zihinsel engelli olan Ayşe Karapınar da yaşadığı sorunlara ilişkin şunları söyledi:
"Ayda bir özel eğitim vardı. Çocuk bir şey öğrenemiyor diye kaldırdılar. Yeniden dilekçe verdik ve KDK'nin sayesinde okula geri gideceğiz. Apartmanda oturuyoruz. Çocuk elini vuruyor, bağırıyor ve komşularımız rahatsız oluyor. Biz çocuklarımız için rahat, müstakil bir yer olsun istiyoruz. Sıkıntılarımız çok, çocuğumla otobüse binip gidemiyoruz çünkü otobüsün içindekiler bile rahatsız oluyor."
Son Dakika › Güncel › Engelliler Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?