"Engellilere Eşit Haklar Sunulmalı" - Son Dakika
Güncel

"Engellilere Eşit Haklar Sunulmalı"

"Engellilere Eşit Haklar Sunulmalı"

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berker: "Engellilere toplumunun diğer bireyleri ile eşit haklar sunulması gerekiyor. Engelli kişiler yoktur, engelli toplumlar vardır"

06.11.2013 14:23

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, engellilere toplumunun diğer bireyleri ile eşit haklar sunulması gerektiğini belirterek, "Engelli kişiler yoktur, engelli toplumlar vardır" dedi.

Sabancı Üniversitesi tarafından mart ayında yayımlanan "Engelsiz Türkiye İçin Yolun Neresindeyiz?" raporu kapsamında düzenlenen "Erişilebilirlik" ve "Eğitim" başlıklı panellerde, engellilerin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

"Erişilebilirlik" panelinin açılışında konuşan Berker, tüm bireylere eşit derecede mutlu olma ve çalışma hakkı tanımayan toplumun "engelli toplum" olduğunu söyledi.

Berker, engelli bir toplum istemediklerini, dünyada da bunun olmaması gerektiğini ifade ederek, "Engellilere toplumunun diğer bireyleri ile eşit haklar sunulması gerekiyor. Engelli kişiler yoktur, engelli toplumlar vardır" diye konuştu.

- Dilek Sabancı, mesaj gönderdi

Panelin açılışında, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı'nın mesajı okundu.

Sabancı, mesajında, "Önümüzde bir yerel seçim var. Umarım yerel seçimlerde engellilerle ilgili politikalar siyasi partilerimizin gündeminde olur. Bu konuda kendilerinin yürekten desteğini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Panelde, Hürriyet gazetesi yazarı Ayşegül Domaniç Yelçe, engellilerin karşılaştığı sorunları fotoğraflar eşliğinde anlatarak, vatandaşlarda bu konuda farkındalığın istenen düzeyde olmadığını belirtti.

Engeli nedeniyle her gün sahada olduğunu dile getiren Yelçe, günlük yaşamında karşılaştığı sorunlardan bahsetti.

Yelçe, engelliler için yapılan rampaların yüksek olduğunu, rampaların önünde park halinde arabaların ya da saksı gibi çeşitli engellerin bulunduğunu anlattı.

Engelliler için tuvaletlerin de uygunsuz yapıldığını belirten Yelçe, bu konuda engellilerden görüş alınabileceğini kaydetti.

Banka, aile sağlığı merkezi, özel hastane, üniversite gibi kurumlardan engellilere yönelik olumsuz örnekler veren Yelçe, Küçükçekmece'de hizmete giren bir alışveriş merkezinin tamamen engelli dostu olarak tasarlandığını, istendiğinde bunun gerçekleştirilebilir olduğunu belirtti.

Bütün çalışmaların "engellilere yardım" amacıyla yapıldığını aktaran Yelçe, ancak bunun artık hak temelli olarak yapılması gerektiğini söyledi.

Yelçe, engellilerin üzerine düşen vergiyi ödediğini dile getirerek, tüm vatandaşlara sağlanan haklardan aynı derecede, eşit olarak yararlanması gerektiğini ifade etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aslı Sungur Ergenoğlu da fiziksel çevre ile ilgili yasal düzenlemelerin uygulamaya yansımasının önündeki engeller ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Engellilere Eşit Haklar Sunulmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement