Erişilebilir Kent Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Erişilebilir Kent Toplantısı Yapıldı

Erişilebilir Kent Toplantısı Yapıldı

"Erişilebilir Kent Selçuk Eğitim ve Tanıtım Toplantısı" Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu'nda yapıldı.

03.08.2018 09:18  Güncelleme: 09:17

3. Turizm Şurası'ndan çıkan kararla Selçuk'un "Erişilebilir Kent" unvanı alması yolunda yapılacak çalışmaların kurumlararası düzeyde tanıtımını sağlamak ve bu konuda ilgili kurum ve kişilere eğitim vermek amacıyla Selçuk Belediyesi'nde düzenlenen toplantıya Selçuk Kaymakam Vekili Erol Türkmen, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay, Yardımcısı Nadir Maşalacı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Mahmut Akkın, Selçuk'ta görev yapan kurum amirleri, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan "Erişilebilir Kent Selçuk Eğitim ve Tanıtım Toplantısı'nın" ilk konuşmasını Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay yaptı. Tanğlay açılış konuşmasında;engellilerin toplumsal hayatın her alanına eşit katılımının sağlanması ve engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi amacıyla çıkartılan tüm kanunların ancak erişilebilirlik kavramıyla uygulanabilirlik kazanacağını belirtti.

SELÇUK ADINA BÜYÜK BİR KAZANIM OLACAK

Toplantıda bir konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; Selçuk'un erişilebilir kent kavramı alabilecek bir kent seçilmesinin onur verici bir gelişme olduğunu belirterek; "Erişilebilir Kent" olmayı ilçemiz için biz kazanım görüyorum.Bu bağlamda Selçuk Belediyesi olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getirme gayreti içerisinde olacağız. Engellilerimize engelsiz bir yaşam kazandırılması gerekiyor. Biz resmi kurumlarımız, belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve halkımızla birlikte örnek gösterilen bir kent olma arzusun içerisindeyiz. Ben erişilebilirlik kavramı ile ilgili Selçuk'un seçilmesinden duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade ediyorum. Bu çalıştayın Selçuk'un erişilebilir bir kent olması yolunda önemli bir adım olmasını diliyor; tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

ERİŞİLEBİLİRLİK TEMEL BİR HAKTIR

Toplantıda "Neden engelli hakları, neden erişilebilirlik?"konulu bir sunum yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Mahmut Akkın erişilebilirlik kavramının temel bir hak olduğunun ve diğer birçok hakkın kullanılmasının erişilebilirlik kavramının hayata geçmesine bağlı olduğunu belirtti. Akkın; "Erişilebilirlik mekanlara, teknolojiye ve bilgiye desteksiz bir şekilde ulaşabilmektir. Erişebilirlik kavramının temelinde yatan budur. Erişilebilirlik diğer bütün haklara ulaşmayı sağlayan temel bir haktır. Engellilere verilen sağlık, eğitim, çalışma ve daha birçok hakkın kullanılabilmesi için erişilebilirlik temel bir koşuldur. Erişilebilirlik engelliler için bağımsız ve insan onuruna yakışan bir hayat için olmazsa olmaz bir haktır. Bunu sağlayamadığımız sürece diğer haklar kağıt üzerinde kalır.Selçuk'un erişilebilir kent unvanı alması Selçuk'a çok şey katacaktır" dedi.

SORUNLARINI ANLATTILAR

Toplantıda ayrıca ortopedik engelli Hasan Cem Karapire,görme engelli Mehmet Aktaş ve Fatih İyibaşlar kendi engel grupları ile ilgili olarak günlük hayatlarında, trafikte yaşadıkları sorunları anlattılar.

Toplantının son konuşması Ayşegül Badur tarafından yapıldı. Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğü'nde erişebilirlik alanında Peyzaj Mimarı olarak görev yapan Ayşegül Badur 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'a göre erişilebilirliğin; Binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını ifade ettiği bilgisini verdi.Badur Binalarda, açık alanlarda ve toplu taşıma hizmetlerinde erişilebilirlik konulu sunumunda binalarda, açık alanlarda ve toplu taşıma hizmetlerinde erişilebilirlik konulu bir sunum yaptı.

Erişilebilir Kent Selçuk Eğitim ve Tanıtım Toplantısı'nın ikinci kısmında binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçları için erişilebilirlik tespit formalarının doldurularak; konu ile ilgili sorular cevaplandırıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erişilebilir Kent Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement