Erkek Çocuklarında Daha Sık Görülüyor! - Son Dakika
Güncel

Erkek Çocuklarında Daha Sık Görülüyor!

Erkek Çocuklarında Daha Sık Görülüyor!

Davranım bozukluğunda temel özellikler, başkalarının temel haklarına saldırı, toplumsal değerlere ve kurallara uymamaktır.

26.11.2016 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Davranım bozukluğunda temel özellikler, başkalarının temel haklarına saldırı, toplumsal değerlere ve kurallara uymamaktır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların yaklaşık %20-30'unda davranım bozukluğu belirtileri görülür. Davranım bozukluğu 5-6 yaşlarında başlayabilir. Daha çok geç çocukluk ya da erken ergenlik döneminde başlar. 16 yaşından sonra nadir olarak başladığı görülmüştür. Erkek çocuklarda görülme sıklığı biraz daha fazladır. 18 yaşın altındaki erkeklerde % 6-16, kızlarda ise % 2-9 arasında değişir. Erken başlangıç antisosyal kişilik bozukluğu, duygudurum ve kaygı bozuklukları riskini artırır. Neredeyse bütün ergenler çoğu zaman kurallara uymama, otorite ile çatışma, yalan söyleme gibi davranış sorunları gösterebilirler. Ancak bazı ergenlerde görülen davranış sorunları süreklidir ve günlük hayatını etkileyen, diğer insanlar arasında "adının kötüye çıkmasına" yol açan boyuta ulaşır.

Sinirlilik, gerginliği, korkuyu, şüpheciliği, dürtüselliği artıran durumlar ve yargılama, gerçeği değerlendirme yetisi, özgüven ve empati becerilerini düşüren hemen her şey, bireyi şiddete yatkın hale getirir. Ayrıca ergenin sorun ve çatışma çözme, öfkeyi kontrol etme ve iletişim kurma gibi sosyal becerilerinin yetersiz olması, eğitim hayatının önemsenmemesi, ailede uygunsuz, tutarsız ve sert disiplin yöntemlerinin uygulanması, aile içinde çatışma ve şiddetin yaşanıyor olması, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının iyi olmaması, madde kullanımının olması veya depresyon geçirmesi davranım sorunları için önemli risk faktörleridir.

İNSANLARA VE HAYVANLARA KARŞI GÖSTERİLEN SALDIRGANLIK

Çoğu zaman başkalarına kabadayılık eder, gözdağı verir veya gözünü korkutur. Sıklıkla kavga-dövüş başlatır. Başkalarının ciddi bir biçimde fiziksel olarak yaralanmasına neden olacak bir silah kullanmıştır (mesela bir değnek, taş, kırık şişe, bıçak, tabanca). İnsanlara karşı fiziksel olarak acımasız davranmıştır. Hayvanlara karşı fiziksel olarak acımasızca davranmıştır, başkasının göz önünde çalmıştır (mesela saldırıp soyma, çanta kapıp kaçma, göz korkutularak alma, silahlı soygun). Birisini cinsel faaliyette bulunması için zorlamıştır.

EŞYALARA ZARAR VERME

Ciddi hasar vermek amacıyla isteyerek yangın çıkarmıştır. İsteyerek başkalarının malına mülküne zarar vermiştir (yangın çıkarma dışında).

DOLANDIRICILIK VEYA HIRSIZLIK:

Nitelikli dolandırıcılar, banka hortumcuları bu gruptan çıkar. Bir şey elde etmek, bir çıkar sağlamak veya yükümlülüklerinden kaçınmak için çoğu zaman yalan söyler (yani başkalarını "atlatır"). Hiç kimse görmeden değerli şeyler çalmıştır (örn. Kırmadan ve içeri girmeden mağazalardan mal çalma, sahtekarlık).

KURALLARI CİDDİ BİR BİÇİMDE BOZMA

13 yaşından önce başlayarak, ailenin yasaklarına karşın çoğu zaman geceyi dışarıda geçirirler. Ebeveyninin veya onların yerini tutan kişilerin evinde yaşarken en az iki kere geceleyin evden kaçmıştır.13 yaşından önce başlayarak çoğu zaman okuldan kaçmıştır.

Böyle hastaların çoğunda ileride Antisosyal Kişilik Bozukluğu gelişir.

Depresyon ilaçları, Duygudurum Dengeleyicileri ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiyle çoğunu denetim altına alabiliyoruz.

'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Erkek Çocuklarında Daha Sık Görülüyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement