Ermenek'teki Şirketin Sahibi Teslim Oldu - Son Dakika
Güncel

Ermenek'teki Şirketin Sahibi Teslim Oldu

Ermenek'te işçilerin mahsur kaldığı madeni işleten firmanın sahibi Saffet Uyar, avukatıyla birlikte Ermenek Cumhuriyet Savcılığına teslim oldu.

09.11.2014 12:17  Güncelleme: 14:26

Karam'ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür madeni ocağında meydana gelen facianın ardından hakkında yakalama kararı çıkan maden sahibi Saffet Uyar, bugün savcılığa avukatıyla gelerek teslim oldu. Maden havzasının işletme ruhsatını alan Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi'nin yöneticisi Abdullah Özbey ile birlikte iki şirketten 7 kişi de dün gözaltına alınmıştı.

5 METRE MESAFE KALDI

Ermenek'in Pamuklu Köyü yakınlarındaki Cenne Mevkii'ndeki Has Şekerler maden ocağında, 28 Ekim salı günü saat 12.15 sıralarında yakındaki terk edilen maden ocağına biriken suların basması sonucu mahsur kalan 18 işçiden Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı'nın cansız bedeni, 6 Kasım gecesi ocaktan çıkartıldı. İki işçinin cenazesi dün Aşağı Çağlar Köyü'nde toprağa verildi. 16 işçi için kurtarma çalışmaları nefeslik ve desandre bölümünde sürüyor. Nefeslik kısmının son bölümünü ulaşılabilmesi için de 5 metre mesafe kaldığı öğrenildi.

MADEN SAHİBİ TESLİM OLDU

2 işçinin cansız bedenine ulaşılmasının ardından soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Has Şekerler Maden Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar başta olmak 8 kişi hakkında gözaltı kararı aldı. Saffet Uyar, adresinde bulunmadığı için hakkında yakalama kararı çıktı. Aranan Uyar, bugün öğle saatlerinde ifade vermek için Cumhuriyet Savcılığı'na teslim oldu ve hakkında işlem başlatıldı.

GÖZALTINA ALINANLAR

Soruşturma kapsamında dün de Saffet Uyar'ın işletmeciliğini yaptığı Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür ocağının işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Adullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar gözaltına alındı. Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden ise işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti'nin gözaltına alındığı bildirildi.

Ermenek Cenne Linyit Kömürü şirketi yöneticisi Abdullah Özbey'in ise 1996-1999 yılı arası 20'nci dönem Refah Partisi Karaman Milletvekili Abdullah Özbey'in akrabası olduğu belirtildi.

Eski Milletvekili Özbey de aynı adı taşıyan ve gözaltına alınan Abdullah Özbey'in avukatıyla birlikte adliyeye gelip, isim benzerliği nedeniyle kendisinin gözaltına alındığı şeklinde algılandığını, ancak gözaltına alınanın akrabası olduğunu belirtti.

YİNE TAŞERON FİRMA

Facianın meydana geldiği maden ocağı başta olmak üzere Cenne Mevkii'ndeki maden ocaklarını ruhsatının 'Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi'ne ait olduğu ortaya çıktı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın facianın meydana geldiği maden ocağı hakkında yaptığı incelemede Cenne Mevkii'ndeki Ermenek Cenne Kömür sahasının 1960'lı yıllardan beri işletildiğini belirledi. Bölgeye ilişkin en son ruhsat 2007 yılında 1260 ruhsat numarası ile 10 yıllık süreyle 'Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi'ne verildi. Bu şirketin işletme ruhsatının 2017 yılına kadar süresi var. Verilen ruhsat alanı, 1421 hektar ancak 812 hektarlık alanda işletme izni bulunuyor.

Ruhsat sahasında yapılan incelemede; Ermenek Özkar Madencilik, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi, Özmerkez Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Turab Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Uyarlar Madencilik Sanyi ve Ticaret Limited Şirketi ile 'rödövans sözleşmesi' ile kömür üretimi yapılıyor. Bu 5 şirketten Ermenek Özkar Madenciliğin 3, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nin 1, Özmerkez Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin 1, Turab Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin 3, Uyarlar Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin 1 olmak üzere ruhsat sahasında toplam 9 kapalı kömür ocağı bulunuyor.

Ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi'nin kamuya yaptığı bildirimlerde; 2010 yılında yaklaşık 88 bin ton, 2011'te 97 bin, 2012'de 178 bin 2013 yılında da yaklaşık 179 bin ton üretim yapıldı.

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın açıklamasında, "Ancak, bazı yerel kaynaklar tarafından dile getirilen; halen işletilen ocak sayısının belirtilenden daha yüksek olduğu, kamuya bildirilmemiş bazı kaçak ocakların da bulunduğu; ayrıca havzada yer alan ocaklarda 1000- 1200 civarında işçinin çalıştığı ve üretim miktarlarının da bildirilenden daha fazla olabileceği iddiaları da araştırılması gereken önemli konuları oluşturmaktadır" denildi.

Ermenek\'teki Şirketin Sahibi Teslim Oldu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ermenek'teki Şirketin Sahibi Teslim Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • osman: Yetkililer bu firmaları doğru dürüst yansız korumadan denetleseydi, bu tür felaketler binde bir olurdu. Onca insana ve ailesine yazık oldu. 11 0 Yanıtla
  • DOKUZ KÖYDEN KOVULUR: BU OLAYLARIN SON BULMASI İÇİN BURALARIN AÇILMASINA İZİN VEREN VEYA DENETLEME YAPARKEN HATIRLARLA İŞ YAPAN BAKANLIK PERSONELİNİ HAPİSE SOKARSAN BU İŞLER DÜZELİR, FAKAT BAKANLIK BU MÜFETTİŞLERİN İFADE VERMESİNE BİLE İZİN VERMİYOR YANİ ESAS SUÇLU İŞYERİ SAHİBİ DEĞİL BAKANLIKTIR. 5 0 Yanıtla

Advertisement