Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Harekete Projesi (FATİH) çerçevesinde, ihale konusu mal ve ya hizmet alınmalar ile yapım işlerinin teknik kriterlerine teknik şartnamelerde yer verilecek Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Harekete Projesi (FATİH) çerçevesinde, ihale konusu mal ve ya hizmet alınmalar ile yapım işlerinin teknik kriterlerine teknik şartnamelerde yer verilecek. Teknik özelliklere ve tanımlara yer verilen bu şartnamelerde belli marka model patent veya ürün belirtilemeyecek. Ancak FATİH Projesi için ulusal veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde marka veya model yer alabilecek.
Eğitimde Fatih Projesi Kapsamında Yapılacak Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerine Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, yurt içi üretimin ve katma değerin artırılması, teknoloji kazanımının sağlanması, daha önce yurt içinde üretimi bulunmayan ürünlerin üretilebilmesi, yeni teknoloji ve ürünlere yönelik araştırma geliştirme faaliyetlerinin sürdürülmesi ve bilgi toplumuna geçiş hedefleri doğrultusunda Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi kapsamında ihtiyaç duyulan her türlü mal, hizmet alımları ile yapım işlerinde uygulanacak usul ve esasları belirliyor. Yönetmelik, FATİH Projesi çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı veya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2015 yılı sonuna kadar yapılacak her türlü mal, hizmet alımları ile yapım işlerini kapsıyor. Kamu İhale Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa dayanılarak hazırlanan yönetmeliği göre, idare ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, ihtiyaçların uygun şartlarla karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak.
Mal alımı ihalelerinde alımın niteliği göz önünde bulundurularak ihale dokümanında sadece yerli malı teklif eden isteklilerin teklif verebilmesine yönelik düzenleme yapılabilecek. Hizmet alımı ve yapım işi ihalelerine ise sadece yerli istekliler teklif verebilecek.
-İHALELERE YABANICILAR DA GİREBİLECEK-
Teknoloji transferinin gerektirdiği hallerde veya yerli istekliler tarafından karşılanamayacağı anlaşılan hizmet alım ihalelerine, ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla yabancı isteklilerin ihalelere katılmasına izin verilebilecek. Yabancı isteklilerin katılımına izin verilen ihalelerde yerli istekli lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı uygulanabilecek. Danışmanlık hizmeti alım ihalelerine ise tüm istekliler teklif sunabilecek. İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere ilgili idare personelinden en az 4 kişinin ve muhasebe veya mali işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak. Kararların çoğunluğun oyuyla alınacağı komisyonda, başkanı ve üyeleri oylarından ve kararlarından sorumlu tutulacak. Mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalesi yapılmadan önce idare, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirleyecek. İdare, ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idare ve teknik şartnameleri hazırlayacak.
-İHALELERDE MODEL VEYA MARKA BELİRTİLEBİLECEK-
Teknik şartnamelerde, teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyecek hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacak. Yönetmeliğe göre, belli bir marka, model, patent, kaynak veya ürün belirtilemeyecek, belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecek. Ancak ulusal veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde "veya dengi" ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilecek. Birden fazla gerçek veya tüzel kişi, iş ortaklığı oluşturmak suretiyle her türlü ihaleye katılabilecek. İhale konusu işin özelliği nedeniyle ihtiyaç görülmesi halinde, isteklilerin, alt yüklenicilere yaptırmayı düşündükleri işleri belirtmeleri, alt yüklenicilerin listesini idarenin onayına sunmaları istenecek.
-İHALEYE ÇIKILMADAN DOĞRUDAN TEMİN YOLUNA GİDİLEBİLECEK-
İhaleler, açık, belli istekliler arasında veya pazarlık usulüne göre yapılacak. Açık ya da belli istekliler arasında yapılan ihalede teklif çıkmaması veya bu usullerde yapılan ihalenin iptal edilmesi ve maliyeti 1 milyon TL'yi aşmayan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri pazarlık usulüyle ihale yapılabilecek. İhtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi, 250 bin TL'yi aşmayan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin, asıl sözleşmeye dayalı olarak ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınması ve proje kapsamında yapılacak taşınmazların mal alımı veya kiralanması hallerinde ihaleye çıkılmadan doğrudan temin yoluna gidilebilecek.
İhale konusu alımlar, işin özelliğine göre, bütün isteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için ihale tarihinden en az 21 gün önce KİK bülteninde, idarenin internet sitesinde, Resmi Gazete'de ilan edilerek duyurulacak.
-15 YIL SÜRESİNCE ÜST YÖNECİNİN ONAYIYLA AĞ ALT YAPISI GİDERİLECEK
FATİH Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara internet erişim hizmetleri ve ağ altyapısının sağlanması için Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde üst yöneticinin onayıyla 15 yıla kadar gelecek yıllara yaygın yüklenmelere girişilebilecek.
Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yürütecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Fatih Projesi Şartnamesine 'Marka-Model' Kriteri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?