BANDA Filipinler'deki barış sürecinin en önemli unsurlarından biri olan, Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) onaylanmasının gelecek yıla ertelenmesinin ardından ülkede tartışmalar sürüyor.
Filipinler ajansının haberine göre, Filipinler Senatosu Başkanı Franklin Drilon, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, BTY'nin bu sene Senato'dan geçmemesinin her şeyin bittiği anlamına gelmediğini belirtti.
Haberde ayrıca Drilon'un, BTY'nin statüsü konusunda Senato'nun Yerel Yönetimler Komitesi Başkanı olan Senatör Ferdinand Marcos ile görüştüğü ve Senato'da yasaya ciddi bir itirazın olmadığını söylediği ifade edildi.
Senato Başkanı Drilon, benzer bir sürecin 1989 yılında Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi Organik Yasası'nda da işletildiğini hatırlatarak, Senato'nun 18 Ocak-5 Şubat 2016 tarihleri arasındaki oturumlarında BTY'nin kabulünde herhangi bir zorluk yaşanmayacağını bildirdi.
Senatör Marcos dün yaptığı açıklamada, "Senato oylamayı erteleyerek, BTY'yi istemediğini gösteriyor. Umarım bir sonraki yönetim barış sürecini devam ettirir" ifadelerini kullanmıştı.
Ülkede yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayacak olan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler nedeniyle 5 Şubat'ta yeniden tatile girecek. Bu durum BTY'nin Senato'da kabulünün seçim sonrasına kalabileceği endişelerine yol açıyor.
Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören Bangsamoro Temel Yasası, Filipinler parlamentosunda onaylanmayı bekliyor.
Yasanın onaylanması halinde, Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. Gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar yönetimi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor. Mayısta yapılacak genel seçimlerin ardından haziran ayında Mindanao ve çevresinin Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyor.
Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını 16 Haziran'da sembolik olarak bırakmıştı. Maguindanao bölgesinde düzenlenen silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim katılmıştı. Törende 145 savaşçı silahlarını, Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim etmişti.
Son Dakika › Güncel › Filipinler'deki Barış Süreci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?