Fransız Senatörlerden Türkiye'ye Destek - Son Dakika
Güncel

Fransız Senatörlerden Türkiye'ye Destek

Fransız Senatörlerden Türkiye\'ye Destek

Fransız ulusal meclisinden 36 milletvekilinin oyu ile kabul edilen "Ermeni soykırım inkarına 1 sene hapis ve 45 000 avro para cezası" kanun teklifi bir kere daha Fransız senatosunu karıştıracak.

18.01.2012 22:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransız ulusal meclisinden 36 milletvekilinin oyu ile kabul edilen "Ermeni soykırım inkarına 1 sene hapis ve 45 000 avro para cezası" kanun teklifi bir kere daha Fransız senatosunu karıştıracak.

Senato kanunlar komisyonunda 18 Ocak tarihinde görüşülen tasarı 4 Mayıs 2011 tarihinde "anayasaya uygun değil" gerekçesi ile senato gündemine alınmamıştı.

Kanunlar komisyonu başkan yardımcısı ve Strasbourg kenti senatörü Andre Reichardt yaptığı açıklamada herşeyden önce bu kanun tasarısını anlamsız bulduğunu, dost olan iki ülke Fransa ve Türkiye'nin arasında soğuk rüzgarlar estirdiğini belirtti.

Sarkozy'nin neden bu kanun için bu kadar çaba sarf ettiğine bir anlam veremediğini belirten senatör kanunlar komisyonunda tasarıyı görüştüklerini ve 4 Mayıs 2011 tarihinde olduğu gibi yasa tasarısının 23 Ocak Pazartesi günü yapılacak oylamada aynı akıbete uğramasını arzu ettiğini belirtti.

Tasarıya en çok karşı çıkan senatörlerden olan Nathalie Goulet ise tamamen seçimleri düşünülerek hazırlanmış bu kanun tasarısını çok "aptalca" bulduğunu ve senatodan geçmesini engellemek için diğer senatörler seviyesinde yapılabilecek her türlü lobi çalışmasını yaptığını belirtti.

Seçim bölgesindeki kesimhanelerin Türkiye'nin kesilmiş et almaması halinde kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını ve bölgedeki büyük baş hayvan yetiştiricilerinin Türkiye'ye yaptıkları satımlar sayesinde rahat bir nefes aldıklarını açıklayan Goulet, "Her şeyden önemli olanında Türkiye gibi dost bir ülkenin geçmişini Fransız politikacılarının yargılama haklarının olmadığıdır." dedi.

İstanbul doğumlu senatör Esther Benbassa ise Ermeni soykırımına tarihçi kimliği ile inandığını fakat tarihi konularda siyasetçilerin sonu belli olmayan kararlar almalarını çok tehlikeli bulduğunu ve üyesi olduğu yeşiller grubu olarak tasarının geçmemesi yönünde oy kullanacaklarını belirtti. Kendisini ne bir Türk milliyetçisi ne de bir Fransız milliyetçisi olarak görmediğini söyleyen Benbassa aynı zamanda ulusal meclisin Fransızları yanılttığını "Fransa'da kanunlar tarafından tanınmış soykırımları" derken doğruların söylemediğini, Yahudi soykırımı ile ilgili bir "tanıma hatıra kanunu" olmadığını, gene bir seçim zamanı 2001 tarihinde yapılan "Ermeni soykırımı" hatıra kanununun Fransa anayasasına uygun olmadığını belirtti.

4 Mayıs 2011 tarihinde gene Fransız senatosu tarafından "anayasaya uygun olmadığı" için reddedilen tasarının 23 Ocak 2012 tarihinde hala Fransa anayasasına uygun olmadığını anlatan Benbassa, o gün bu yasa tasarısı için ret oyu kullanan senatörlerin 23 Ocak'ta yapılacak oylamada da aynı tavrı almaları gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fransız Senatörlerden Türkiye'ye Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement