Fulya Taktak'ın Projesi Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Fulya Taktak'ın Projesi Kabul Edildi

Fulya Taktak\'ın Projesi Kabul Edildi

Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Fulya Taktak'ın, 3501-Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı kapsamındaki projesi kabul edildi.

21.01.2014 14:20  Güncelleme: 14:24

Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Fulya Taktak'ın, TÜBİTAK'a 3501-Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı kapsamında sunduğu proje kabul edildi.

"Heparin ve Paclitaxel'in Multifonksiyonel Transdermal Salımı İçin Yeni Heparin-Konjuge Hidrojeller" adlı projenin yürütücüsü olarak TÜBİTAK desteği kazanan Yrd.Doç. Dr. Fulya Taktak, projenin üç yıl süreceğini ve 222 bin TL bütçeli olduğunu belirtti. Proje kapsamında Eskişehir Osmangazi ve Afyon Kocatepe üniversitelerinden danışman, araştırmacı ve bursiyer bulunduğunu söyleyen Yrd.Doç. Dr. Fulya Taktak, proje hakkında bilgi verdi: "Gelecek nesil sağlık uygulamaları, hassas ilaçlar için uyumlu olabilen salım sistemlerini talep etmektedir. Hastaya uyumlu, irrite etmeyecek ve sürdürülebilir salım sistemleri herhangi bir ilaç salım sisteminden istenilen anahtar özelliklerdir. Bu yeni sistemlere en büyük katkı, ilk olarak ilacın karaciğer metabolizması ve dolayısıyla olası zararları pas geçildiğinden önemli bir avantaja sahip olan, ayrıca sürdürülebilir ve uzatılmış periyotlara yayılan ilaç salım avantajı sunan transdermal (deri üzerinden) uygulamalardır. Antikuagulan olarak bilinen, düşük molekül ağırlıklı heparin (LMWH) ile polimerik yapıların konjugasyonu sonucu elde edilen biyomateryaller, son yıllarda oldukça dikkat çekicidir. Bununla birlikte, oldukça yeni araştırmalar, büyüme faktörlerine bağlanabilmesi nedeniyle heparin konjuge biyomateryallerin, kanser tedavilerinde tümör büyümesinin engellenmesinde de etkili olabildiğini göstermiştir."

Antikanser ilaçlarının lokal olarak deri üzerinden uygulanabilmesinin dermatolojide oldukça yeni bir odak noktası olduğunu anlatan Taktak, şunları söyledi: "Paclitaxel (PCL), yumurtalık ve meme kanseri tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir anti kanser ilacı olarak bilinmekte ayrıca deri kanserinde kullanımı araştırılmaktadır. Bu proje kapsamında, literatürdeki oldukça yeni gelişmeler çerçevesinde, blok kopolimerlere dayalı yeni tipte multifonksiyonel bir ilaç taşıyıcı geliştirilecektir. Sonuçta elde edilecek polimerik taşıyıcının iki farklı ilaç olan, ancak özellikle antikanser amaçlı kullanımda birlikte işlerlikleri son derece önemli olan heparin ve Paclitaxel' in invitro deneylerin yanı sıra in vivo (ratlar ve tavşanlar üzerinde) çalışmalarla desteklenerek çalışmaların daha ileri bir boyuta taşınarak medikal anlamda uygulanabilirliğini gösteren bir proje olması ve bu kapsamda disiplinler arası bir dayanışma ve paylaşma örneği olabilmesi, bu projenin sunacağı önemli katkı olarak düşünülmektedir."

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sait Çelik de, Yrd. Doç. Dr. Fulya Taktak'ı tebrik ederek Uşak Üniversitesi akademisyenlerinin sadece eğitim öğretim faaliyetleri yapmadığını aynı zamanda araştırma geliştirme yaparak proje ürettiklerini ve bilime katkı sunduklarını belirtti. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fulya Taktak'ın Projesi Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement