Amed Gençlik Forumu'nun açılışında Strateji Geliştirme Şube Müdürü Fatma Tüzün, forumların sivil toplum örgütleri ve halkı dinlemek ve önerilerini almak için düzenlediklerini söyledi ve Büyükşehir Belediyesi'nin 2015-2019 Stratejik Planı ile ilgili çalışma aşamalarını anlattı.
Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, "bir şeyleri değiştirmek" ya da "daha iyisini yapma arayışı" için bir araya geldiklerini söyledi. Toplum olarak katılımcılık konusunda bir sıkıntıları bulunduğunu ifade eden Anlı, kapitalist sistemin bunu "katılıyormuş gibi" yaparak çözdüğünü ya da kendi gündemini dayattığını belirtti. Ancak kendilerinin bu konulara ciddi bir zaman ayırmaları gerektiğini vurgulayan Anlı, katılımla değişik toplumsal kesimlerin birbiri ile çatışan önerilerini ortak paydada buluşturulabileceğini söyledi.
UYKULARIMIZI KAÇIRIN
"1 milyon 500 bin hektar ne ifade ediyor?" diye soran Fırat Anlı, bunun Diyarbakır'ın yüz ölçümü olduğunu 17 ilçede 1 milyon 600 bin insanın yaşadığını belirtti ve sadece şehir merkezinin değil kırda yaşayan insanların da düşünülmesi gerektiğini söyledi. 950 köy ve toplamda 2000'e yakın yerleşim yerindeki çocuğa ulaşma sorunları bulunduğunu belirten Anlı, bu yerleşim yerlerinin kadın çalışmaları ile tanışması gerektiğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, gençlere "Enerjinizi bizimle paylaşın, bizim uykularımızı kaçırın, bizi taciz edin" diye konuşarak çalışmalara aktif katılımı talep etti.
'KENTTEN KAÇAMAYIZ, BİR PARÇASIYIZ'
Forumun Moderatörü Özgür Amed de kentte yaşamanın kültür ve dil gibi bir şey olduğunu belirterek, "Nasıl kültür geleceğe aktarılabiliyorsa kentler de öyledir. Mesela bu çalışmalar aktarılacak bir kültür mahiyetindedir. Kente siz nasıl davranırsanız o da size öyle davranır. Kentin bize kattığı bizim kentte kattıklarımız var. Kentten kaçamayız, bir parçasıyız" dedi.
Daha sonra Uçarlı Gençlik Derneği Başkanı Atilla Habat Altıntop derneğin çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı. Ardından serbest kürsü bölümüne geçildi.
SOSYAL HİZMET KONFERANSI YAPILMALI
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Alaaddin Baran gençlerde işsizlik sorununun had safhada olduğunu söyledi. Gençlerin eğitim fırsatlarından yararlandırılarak istihdama dahil edilmesi gerektiğini belirten Baran, kalifiye eleman yetiştirilmesi gerektiğini bildirdi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle lise ve üniversite eğitimini yarıda bırakan pek çok genç bulunduğunu ifade eden Baran, gençlere yönelik destek çalışması yapılması gerektiğini söyledi.
Yurt ve barınma sorununun çok yoğun olduğunu da ifade eden Baran, gençlerine yönelik yurt desteği planlanması gerektiğinin altını çizdi. İnsan yaşamında en problemli dönemin ergenlik dönemi olduğunu bunun için aile danışmanlığının önemine dikkat çeken Alaaddin Baran, gençlerin ve ailelerinin danışabileceği merkezlerin mahalle ve ilçelerde kurulması gerektiğini ifade etti.
Madde bağımlılığı ile ilgili olarak da önleyici hizmet yürütülebileceğini anlatan Baran, buna yönelik olarak kapsamlı bir merkezin oluşturulmasının acil olduğunu söyledi. Baran yerel yönetimlerde sosyal hizmetler konferansı düzenlenmesini de önerdi.
BOŞLUK GENÇLERİ MADDE BAĞIMLILIĞINA İTİYOR
Rehber Öğretmen Hüseyin İnce de madde bağımlılığına götüren önemli nedenlerden birinin "yoksulluk", "aile içi şiddet" ve "sosyal faaliyetlerden yoksunluk" olduğunu söyledi. İnce bu nedenle gençlik merkezlerinin kurulmasının önemine dikkat çekti.
Bağlar ve Sur bölgesinin uyuşturucunun en fazla kullanıldığı alanlar olduğunu ve bu alanlarda spor merkezleri oluşturulması gerektiğini belirten katılımcılar, "İnsanlar boşluktan dolayı uyuşturucuya yöneliyor. Resim ve müzik gibi faaliyetler uyuşturucuya yönelmesini engeller" dedi.
Son Dakika › Güncel › Gençlik İşsizlik ve Madde Bağımlılığından Şikayetçi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?