"Getsomekunstwerk: 1", ARTNEXT Istanbul'da açıldı! - Son Dakika
Güncel

"Getsomekunstwerk: 1", ARTNEXT Istanbul'da açıldı!

"Getsomekunstwerk: 1", ARTNEXT Istanbul\'da açıldı!

Sanat camiasında ilgi ile karşılanan sergi, 12 Ocak'a kadar Artnext Istanbul'da görülebilir.

19.12.2012 15:22

Yarının sanatsal vizyonunu bugündenyakalamayı ve daha önce yapılmayanı yapmayı hedefleyen çağdaş sanat alanı ARTNEXT Istanbul'un 3. sergisi, "Getsomekunstwerk !: 1" 13 Aralık'ta açıldı. Sanat camiasında ilgi ile karşılanan sergi, 12 Ocak 2013'e kadar Artnext Istanbul'da görülebilir.

Serginin ana teması olan "Getsomekunstwerk" kelimesi, Alman total sanat kavramı "Gesamtkunstwerk"ten türetilmiştir. İlk defa K. F. E. Trahndorff tarafından teorileştirilmiş, 19.yy.'da kompozitör Richard Wagner aracılığıyla tanınırlık kazanmıştır. Bu anlayış, operada büyük değişimlere yol açmış ve sinema teorisinin yapı taşı olmuştur. Müzik, drama ve şiir aynı düzlemde buluşmalı; buna sahne dekor ve kostüm tasarımları da dahil olmalıdır. Richard Wagner'in teorisine göre Absolut Sanat'a ancak bu şekilde ulaşılabilir. Wagnerci yaklaşıma göre bir "Gesamtkunstwerk" yapıtı tüm kuvvetsel bütünlüğünü toparlayarak izleyiciyi bir efsun altında tutmalı, yapıtı deneyimleyen bireyi mistik bir sarhoşluk içinde bilinçsizce de olsa eserin bir parçası haline getirmelidir.

"Getsomekunstwerk ! : 1" sergisinin amacı, 19. yy.'dan günümüze kadar defaaten pratik edilmiş bu kavramı yeniden deneyimlemek değildir. Alman kökenli düşüncenin içine dünyanın ana dili haline gelen İngilizce eklemeler yapılarak sloganlaştırılması vasıtasıyla evrensel sanatta disiplinlerarası çalışmaların köşebaşı olduğu 21. yy.'da izleyicinin kelimenin tam anlamı ilee ser ile bütünlük kurması, fakat bu bağı kurarken bilinçliliğini koruması amaçlanmıştır. "Getsomekunstwerk ! : 1" günümüzde izleyici, eser vesanatçı ilişkisinde yaşanan kopuklukları birleştirmek idealindedir. "Get"kelimesi vasıtası ile sergi, izleyici ile girdiği diyalogda gündelik bir üslup kullanarak izleyicinin beyaz küp deneyimini O'Doherty'nin "küp"e yüklediği "yaşamın durduğu alan" betimlemesi dışında bir seyre sokarak izleyicinin ve yapıtların (fiziksel olması şart olmamakla beraber) başka bir mekanda tekrar buluşabilmesini amaçlamıştır.

"Getsomekunstwerk!" sergi serisi, farklı medyumlarda çalışan sanatçıları beraber sergileyerek etkinliğin sürekli kendini çoğaltması sonucu edinilecek deneyimler ve yapıtlarla hem bir bütün hem de bir o kadar bağımsız bir "happening" olmayı hedefler. İzleyicinin bu oluşun bir parçası olması temel gayesi ile ilerleyen sergiler serisi, süreç içerisinde izleyicinin oluş üzerinde müdahil olması idealindedir.

Müge Akçakoca, Emre Demirel, Can Eren, Özlem Gök ve Sarp Renk Özer'in katılımıyla gerçekleşen sergide manyetizma ve optik alan kurulumları vasıtasıyla 4. boyut estetiği üzerine yeni bir yaklaşım getirilecektir. Sergi küratörlüğünü Didem Hazinedar ve Sarp Renk Özer'in üstlendiği "Getsomekunstwerk!: 1" sergisinde disiplinlerarasılık, heykeltıraş, ressam ve sinemacılardan oluşan bir sanatçı seçkisiyle aranmaya başlanacak, ilerleyen sergilerde farklı disiplinlerden sanatçıların da katılımıyla "Gesamtkunstwerk" prensipleri doğrultusunda genişletilecektir.

Sergi 12.01.2013 tarihine kadar ARTNEXT Istanbul'da görülebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Getsomekunstwerk: 1', ARTNEXT Istanbul'da açıldı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement