Gıda kaynaklı zehirlenmeler ile ilgili mücadelenin, tıpta ancak zehirlenmenin ardından yapılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Muhammet Arıcı, “Gıda ile ilgili hastalıkların çıkış noktası tükettiklerimiz olduğu için, gıda mühendislerinin üzerine büyük sorumluluk düşüyor” dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi düzenlenen çalıştayda, gıda güvenliği uygulamaları ve gıdalarla birlikte oluşabilecek risklerin en aza indirgenmesi amacıyla tahminleyici modeller masaya yatırıldı. TÜBİTAK’ın desteği ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “Gıda Mikrobiyolojisinde Prediktif Modelleme ve Risk Analizi Çalıştayı”, Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. M. Zeki Durak organizatörlüğünde gerçekleşti. 12-13 Mayıs tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştay, gıda alanda çalışmalara imza atan araştırmacıları bir araya getirdi. Çok sayıda bilim insanının katılımıyla gerçekleşen çalıştayın ilk gününde İngiltere’deki Yemek Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Dr. Jozsef Baranyi, Avusturya'daki Tasmania Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mark Tamplin ve Dr. Mariem Elloize’ın yer aldığı ilk oturumda, gıda kaynaklı zehirlenmeler ve hastalıklar ile ilgili önlemleri içeren Prediktif (tahminleyici) Modelleme konusunu değerlendirildi.
Gıda mühendislerinin üzerine büyük sorumluluk düştüğünü belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammet Arıcı, “Gıda kaynaklı zehirlenmeler ile ilgili mücadele, tıpta ancak zehirlenmenin ardından yapılabiliyor. Oysaki gıda ile ilgili hastalıkların çıkış noktası tükettiklerimiz olduğu için, asıl biz gıda mühendislerinin üzerine büyük sorumluluk düşüyor. Gıda mikrobiyologları çeşitli stratejiler uygulayarak zehirlenmelerin önüne geçiyor ve hastalıkları kontrol altında tutmanın yollarını arıyor. Bu kontrol stratejilerinden en önemlisi, özellikle son yıllarda popülaritesi artan Prediktif, yani tahminleyici modelleme çalışmalarıdır” ifadelerini kullandı. Çalıştayın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Arıcı, Prediktif Uygulama Modelleri ve Stratejileri ile ilgili gıda mühendislerine eğitim vermek istediklerini söyledi.
İlk gün gerçekleşen oturumda konuşmacıların teorik konulara yer verdiği çalıştayın, ikinci gününde ise bilgisayar laboratuarında uygulamalı eğitimler verilecek.
Penbe Koç
İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Gıda Mühendislerine Büyük Sorumluluk Düşüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?