Okula yeni gidecek çocuğa neler söylenmeli?
Okula başlamadan önce uygun bir zaman ve ortamda, özellikle de yeni doğacak kardeşi olanlarla korkmasına sebep olmayacak bir doğallıkla konuşulmalıdır. Bu konuşmaya " Sana mutlu olacağını düşündüğüm iyi bir haberim var. Yakında çok eğlenceli, yeni arkadaşların olduğu bir yere başlayacaksın" diyerek başlanabilir. Bu hazırlık konuşmasında, Çocuğu bir birey olarak kabul etmeli ve ona, daha sonra şaşırıp paniğe kapılmaması için karşılaşacağı her şey anlatılmalıdır. Okulda öğretmen ve öğrencilerin olacağını, bu yeni duruma alışmanın biraz zaman alacağını açıkça belirtmek bu durumda yararlı olacaktır.
Neden bazı çocuklar okula gitmeye karşı olumsuz davranır?
Bu duruma neden olabilecek birçok uyaran ve duygudan bahsetmek mümkündür. Okula gitmek istemeyen çocukların çoğu zaman, evden ayrı (anne-baba) kalmak, bilhassa da yeni bir kardeşin varlığında kıskançlık ve evden uzaklaştırıldığı hissine kapılması, aşırı koruyucu aile tutumlarından kaynaklı dış uyaranlara karşı savunmasız kalması, sürekli ağlama veya inatlaşma yoluyla istediğini yaptırma yolunu keşfetmiş olması, öğretmen veya arkadaşlarının tutum veya davranışları, aşırı mükemmeliyetçi ebeveyn ve öğretmen nedeniyle başarısızlık ya da görevlerini yerine getirememe korkusu gibi nedenler sayılabilir.
Çocuğun okula karşı olumsuz tutumu devam ederse ne yapılmalı?
Öncelikle, telaşa kapılıp bu ruh hali çocuğa yansıtılmamalı, sakin bir dille çocuğa durumun nedenleri sorularak ona ciddiye alındığı hissettirilmelidir. Kendine güvenini kazanana kadar bir süre okulda onunla birlikte olunabilir ve bu durumun süreklilik kazanmaması için de yardıma ve desteğe ihtiyaç duyduğunda öğretmenin ona yardımcı olabileceği anlatılabilir..
Çocuk okula alıştıktan bir süre sonra okula gitmek istemediğini söylerse nasıl davranılmalı?
Bu durumun çok sık görüldüğü bilinmelidir. Böyle bir durumda anne- baba çocuğu suçlamamalı ve çocuğun okula gitmek istememesinin nedenini öğrenmeye çalışmalıdır. Ona yardım etmek için çalıştığınızı anlamasına yardımcı olmalısınız. Genelde okula gitmek istememenin nedenleri arasında, öğretmen ve diğer öğrenci tutum ve davranışları ya da ev ortamından ayrılmak istememesine neden olacak bir uyaran yer alır. Eğer ciddi bir mesele yoksa kararlı ama sevecen bir tavırla, okul sürecinin onun iyiliği için olduğu vurgu yapılarak okula devamı yönünde güdülendirilmelidir.
Çocuğun okula alışıp alışmadığı nasıl anlaşılır?
Akademik başarı ve ya başarısızlığın, çocuğun okula uyum sağlayıp sağlamadığı hakkında bilgi vermeyeceğini bilmek gerekir. Eğer çocuk okula hevesle hazırlanıyorsa, günlük konuşmaları içinde okula yer veriyorsa, sorulduğu zaman sıkılmadan, kaçamak cevaplar vermeden okulla ilgili yaptıklarını anlatıyorsa, okul dışında da okul arkadaşlarıyla görüşmek istiyorsa çocuk okula uyum sağladı diyebiliriz.
Okula iyi uyum sağlayamamanın belirtileri nelerdir?
Okula gitme isteği söz konusu olunca değişik yalan söyleme ve bahane bulma isteği, okul ortamıyla ilgili şikâyet veya kişileri eleştirme, okulla ilgili çalışmalarını sürekli geciktirme, okul tatil olduğunda ya da gitmemek için zaruri bir durum olduğunda olağanın üzerinde sevinç ve rahatlama hissetmesi gibi belirtiler sayabiliriz. Bu belirtileri önemsememek çocukta ebeveynlere karşı davranış geliştirebileceğinden baskı kurmadan olumlu cümleler kurarak çocuk, okula karşı isteklendirilmelidir.
Son Dakika › Güncel › Güzel Okulum - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?