AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu kanun teklifi, Hakimler ve Savılar Yüksek Kurulu (HSKY) Kanununda bazı değişiklikler içeriyor.
AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde yapılması öngörülen bazı değişiklikler şöyle:
HSYK'NIN GÖREVLERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER
6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 4. maddesinde yapılması düşünülen değişiklikle;
Yargı yetkisinin kullanımına ilişkin hususlar hariç olmak üzere hakimlerin idari görevleri ile delilleri değerlendirme ve suçu niteleme yetkisi hariç olmak üzere savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenlemek" görevi, kurulun görev alanı dışına çıkarılacak.
HSYK BAŞKANININ GÖREVLERİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
6087 sayılı Kanunun 6. maddesinde yapılması düşünülen değişiklikle;
"Teftiş Kurulu Başkanını, Teftiş Kurulu başkan yardımcılarını ve genel sekreter yardımcılarını atamak, yargı yetkisinin kullanımına ilişkin hususlar hariç olmak ve Kurulun görev alanına giren konulara münhasır olmak üzere ilgili dairelerin görüşü alınmak suretiyle yönetmelik çıkarmak ve genelge düzenlemek, dairelerden birine gelen ve olağan çalışmalar ile karşılanamayacak oranda artan işlerden bir kısmını diğer bir daireye vermek, kurul üyeleri hakkındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerini yürütmek ve bu konuda gerekli kararları vermek" görevleri HSYK Başkanına verilecek. Ayrıca Kurul Başkanının, 'disiplin işlemleriyle ilgili Genel Kurul toplantılarına katılamayacağını' öngören hüküm yürürlükten kaldırılacak."
DAİRELERİN OLUŞUMU VE DAİRE BAŞKANLARININ SEÇİM USULÜNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK
6087 sayılı Kanunun 8. maddesinde birçok kaynaktan gelen Kurul üyelerinin görev alacakları dairelere ilişkin esaslar belirlenmiş ve belirlenen esaslara göre üyelerin dairelere dağılımının Genel Kurul tarafından yapılacağı öngörülüyor. Aynı maddede, Genel Kurulun, her dairenin kendi üyeleri arasından bir üyeyi, o dairenin başkanı olarak seçeceği ve Adalet Bakanlığı Müsteşarının daire başkanı seçilemeyeceği de hüküm altına alınıyor.
Yapılması düşünülen düzenlemeyle, Kurulun birinci ve ikinci dairesinin 1, üçüncü dairesinin 11 üyeden oluşacağı; üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına Başkan tarafından karar verileceği hüküm altına alınacak. Öte yandan, daire başkanlarının Başkan tarafından teklif edilecek iki aday içinden Genel Kurul tarafından seçileceği öngörülürken, Adalet Bakanlığı Müsteşarının daire başkanı olmasını yasaklayan hüküm yürürlükten kaldırılacak. Daire başkanlarının seçimi için yapılacak ilk toplantıda toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması halinde üç gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kişi daire başkanı seçilmiş sayılacak.
DAİRELERİN GÖREVLERİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK
6087 sayılı Kanunda 1., 2. ve 3. dairelerin görevleri ayrıntılı olarak düzenlenmiş. Buna göre, hakim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetleri almak, değerlendirmek ve gerektiğinde hakimler ve savcılar hakkında araştırma, inceleme ve soruşturma için Kurul Başkanına teklifte bulunma görev ve yetkisi Üçüncü Dairede. Kurul Başkanının oluru üzerine Teftiş Kurulu Başkanlığınca yapılacak işlemler sonrasında hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonucu hakkında karar vermek görev ve yetkisi ise İkinci Dairede. Yapılması düşünülen değişiklikle; bu konudaki görevler daireler arasında yer değiştirecek.
GENEL SEKRETER YARDIMCILARININ SAYISI İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK
6087 sayılı Kanuna göre dört genel sekreter yardımcısı bulunuyor. Değişiklikle genel sekreter yardımcısı sayısı 5'e çıkarılacak. 5 genel sekreter yardımcısından birinin idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilmesi gerekecek.
GENEL SEKRETERİN ATANMASI USULÜNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK
Anayasanın 159. maddesi uyarınca Kurul Genel Sekreteri, birinci sınıf hakim ve savcılardan Kurulun teklif ettiği 3 aday arasından Kurul Başkanı tarafından atanıyor. 6087 sayılı Kanun ise, aday belirlerken her bir Kurul üyesinin en fazla 3 adaya oy verebilmesini öngörüyor. Yapılması düşünülen değişiklikle her bir Kurul üyesinin ancak bir adaya oy vermesi kabul edilecek. Her iki durumda da en çok oyu alan 3 aday teklif edilmiş sayılacak.
Genel sekreter adaylarının belirleneceği seçime ilişkin ilk toplantıda toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması halinde 3 gün içinde ikinci toplantı yapılacak. Bu toplantıya katılanların en çok oyunu alan 3 aday teklif edilmiş sayılacak.
HAKİMLİK VE SAVCILIK GÖREVLERİNE TEKRAR ATANMA HUSUSU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK
6087 sayılı Kanuna göre, Kurulda görev yapan, Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları ve tetkik hakimleri ile Kurul müfettişleri, istekleri üzerine veya resen, Genel Kurulun kararı üzerine, Birinci Daire tarafından, müktesepleri dikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanıyor. Yapılması düşünülen değişiklikle Kurulda görev yapan; Genel Sekreter ve genel sekreter yardımcıları, istekleri veya Başkanın teklifi üzerine; tetkik hakimleri ile Kurul müfettişleri; görev süresinin sona ermesi veya istekleri üzerine ya da Başkanın teklifi üzerine, Birinci Daire tarafından, müktesepleri dikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanacak. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda Yapılması Düşünülen Değişiklikler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?