Halep Üniversitesi'ne Yapılan Saldırı - Son Dakika
Güncel

Halep Üniversitesi'ne Yapılan Saldırı

Halep Üniversitesi\'ne Yapılan Saldırı

Bülent Şahin Erdeğer - Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının Halep Üniversitesi'ne yönelik saldırısı sırasında yardım amacıyla bölgede bulunan İHH üyeleri, 87 kişinin öldüğü saldırıdan yara almadan kurtuldu.

17.01.2013 12:27

Bülent Şahin Erdeğer - Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının Halep Üniversitesi'ne yönelik saldırısı sırasında yardım amacıyla bölgede bulunan İHH üyeleri, 87 kişinin öldüğü saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Yardım amacıyla bölgede bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı üyeleri, saldırıda yaşadıklarını AA'ya anlattı. İHH İnsani Yardım Vakfı Van Şubesi yardım görevlisi Ercan Bozkurt, saldırının savaş uçaklarıyla düzenlediğini gördüklerini söyledi.

Bozkurt, saldırı sırasında olay yerinde olduklarını belirterek, "Halep Üniversitesi'ne yapılan bombalı saldırının tanıkları olarak İHH ve Özgür-Der ekipleri yardım dağıtmak için olay yerine 200 metre yakınlığında bulunuyorlardı. Olayın muhalifler tarafından canlı bomba olarak yapıldığı iddia edilmiş. Bu tamamen asılsız ve çarpıtma bir haberdir. Ben o esnada komutan Hac Azzam Hac Ömer ile görüşüyordum. Kendisi Nurettin Zengi Tugayları'ndan olup Han Asel cephesinin komutanıdır" diye konuştu.

-"Uçaklar, ölüm yağdırıyordu"-

Olay sırasında Nurettin Zengi Tugayları Komutanı Azzam Hac Ömer bahçede oturduklarını belirten Bozkurt, yaşadıklarını şöyle anlattı"

"Bulunduğumuz bölge tamamen yıkıldı sandık. Çok şiddetli bir patlama oldu. Uçaklardan yine ölüm yağıyordu. Uçakları gözlerimizle gördük. Öncelikle uçak sesleri geldi. Herkeste bir tedirginlik belirdi. Nereyi vuracakları merak ediliyordu. Birden şiddetli bir sarsıntı yaşadık. Hatta komutan kendini bana siper etmemiş olsaydı çok ağır yaralanacaktım. Cam parçaları içinde kaldık. Komutan uçaklardan varil bombalarının atıldığını söyledi. Daha sonra 87 kişinin hayatını kaybettiğini tespit etmişler. 160 kişi de ağır yaralanmış."

Bozkurt, kendisinin ve diğer arkadaşlarının, saldırıdan yara almadan kurtulduklarını bildirdi.

-"Sivil halkı bezdirmek için..."-

Diğer görgü tanığı yerel aktivist Ebu Muhammed ise "savaş uçaklarının bombardımanları sivil halkı bezdirmek için uygulanan ağır şiddet politikasının bir parçası. Üniversite yakınındaydık. Üzerimizden geçen uçaklar kampüsü vurdu. Saldırının sarsıntısından çevredeki binalar da hasar gördü. Muhalifler zaten kontrol altına aldıkları bölgelerde sivillere neden zarar versin, bu mantıksız. Aksine muhalifler halk arasındaki sempatiyi arttırmaya çabalıyor" dedi.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Esed yönetiminin Halep Üniversitesi'ne onlarca kez karadan saldırı düzenlediğini hatırlattı. SRGC, Üniversite öğretim görevlileri ve öğrencilerinin muhalif tutumlarından dolayı pek çok kez Esed güçlerinin hedefi haline geldiğini, üniversite çevresindeki hakimiyetini kaybeden Esed yönetiminin ilk kez okul kampüsünü havadan vurduğunu belirtti.

-Saldırı ilk değil-

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2012 Mayıs'ında üniversitede gösteri yapan öğrencilere Esed güçlerinin müdahalesi sonucu 2'si ağır 10 öğrencinin yaralandığını, 50 kişinin tutuklandığı ve üniversite kapılarının polis tarafından kapatıldığını duyurmuştu. 26 Haziran 2012'de 304 üniversite öğrencisi "ulusal güvenliğe zarar vermek" suçlamasıyla tutuklanmışlardı.

Geçen yıl ağustosta ise Halep Üniversitesi'nde katliam görüntüleri dünya kamuoyuna yansımıştı. Halep Üniversitesi Hastanesi'nde elleri arkadan kelepçelenmiş ve yakın mesafeden vurularak üst üste yığılmış 50'nin üzerinde erkek cesedinin görüntüleri ortaya çıkmıştı. Konsey'den yapılan açıklamada, isimleri tespit edilemeyen cesetlerin, Suriye güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan 304 öğrenciye ve muhalif sivillere ait olduğu" ifade edilmişti. Muhalif aktivistler de öldürülen kişilerin, Halep Üniversitesi kampüsünde çıkan yönetim karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerince gözaltına alınan öğrenciler olduğunu savunmuştu.

Esed güçleri olayların başladığı 2011 Mart'tan beri Halep Üniversitesi yerleşkeleri ve öğrenci yurtlarına birçok kez baskın düzenleyerek okulu hedef almıştı.

SRGC, Halep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne düzenlenen hava saldırısında ölü sayısının 87'ye çıktığını ve 160'tan fazla kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Halep Üniversitesi'ne Yapılan Saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement