Sigaranın günümüzde halen önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Işık, "Tütün dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğu için en önde gelen ölüm nedenidir" dedi.
Bugünkü sigara içme davranışının devam etmesi halinde, tütün kullanımının 10 milyondan fazla ölüme neden olacağını vurgulayan Prof. Dr. Işık, bu sayının 7 milyonunun gelişmekte olan ülkelerde görüleceğini söyledi.
"SİGARADAN ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİR"
Önemli ölümlerin nedeni olan tütün kullanımının erken ve önlenebilir olduğuna dikkat çeken Işık;" Türkiye'de her yıl 100 bin dolayında kişi tütün kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir ve bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşacağı tahmin edilmektedir.
On beş yaş ve üzerindeki yetişkinlerin %31,2'si (yaklaşık 16 milyon kişi) halen sigara içmektedir. Sigara içme sıklığı erkeklerde (%47,9) kadınlara (%15,2) göre daha fazladır. Yaklaşık 12 milyon erkek ve 4 milyon kadın sigara içmektedir.
HIZLA ARTAN TEHLİKE NARGİLE
Türkiye'de yakın zamanda özellikle gençler arasında hızla artan ve tehlikeli bir duruma gelen Nargile kullanımının %2,3 olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Recep ışık; "Günde içilen sigara sayısı ve uyandıktan sonra ilk sigarayı içme zamanı tütün bağımlılığı bakımından önemli göstergelerdir.
Geçtiğimiz yıllar içerisinde halka açık kapalı alanların tümünde sigara içilmesi yasaklanmıştır. Buna uyulması önem arz etmektedir. Tütün kontrolü kanununun uygulamaya girmesinden önceki dönemde en çok restoranlarda olmak üzere sigara dumanından pasif etkilenme oldukça fazlaydı. Ancak özellikle kafelerde halen buna büyük ölçüde uyulmadığı gözlenmektedir." şeklinde açıkladı.
SİGARA İÇME YAŞI 13-14'DE KADAR DÜŞTÜ
Işık konuşmasını şöyle sürdürdü;"Mevcut mevzuata göre sigara satın alabilmek için en küçük yaş sınırı 18'dir. Buna rağmen sigara kullanma yaşının 13-14 düştüğü de görülmektedir. Sigara aynı zamanda ekonomik kayıplara da yol açmaktadır. Sigara içenler gelirlerinin önemli bir bölümünü sigara satın almak için harcamaktadır.
Toplam olarak sigara içen 8,4 milyon kişi (6,4 milyon erkek ve 2 milyon kadın) sigarayı bırakmayı düşünmektedir. Bunun için sigara bırakma poliklinikleri açılmıştır. Hastanemizde de sigara bıraktırma bölümü açılmış ve halen hizmet vermektedir."
Son Dakika › Güncel › Her Yıl 100 Bin Kişi Tütün Kullanımında Hayatını Kaybediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?