Hollanda'da aralarında Türklerin de bulunduğu işsiz göçmenlere belli bir maaşla ülkelerine dönme olanağı sağlayan Geri Dönüş Yasası değişti.
Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'dan da onay alan değişikliğe göre, daha önce 45 olan yasadan yararlanma yaşı 55'e, ülkede ikamet etme mecburiyeti ise 3 yıldan 8 yıla çıktı.
Kapsamı, sadece birinci kuşak yabancılar yararlanacak tarzda daraltılan ve 1 Temmuz 2014 yılında yürürlüğe girecek yasayla, belli bir maaşla geri dönüş imkanına 2025 yılında tamamen son verilecek. Yeni yasada kesin dönüş yapanlara verilen taşınma yardımı da kaldırıldı.
Kamuoyunda "45 yaş yasası" olarak adlandırılan mevcut uygulama, işsizlik, sosyal ödenek ya da malulen emekli ödeneği alan göçmenlere 45 yaşından itibaren belli bir maşla ülkelerine kesin dönüş imkanı tanıyor.
Ülkelerine geri dönmek isteyen göçmenlerin bürokratik işlemlerini halleden Hollanda Göç Enstitüsü (NMI) Uzmanı Memiş Demirci, mevcut yasadan yararlanmak isteyenlerin 1 Temmuz 2014 tarihine kadar başvuruda bulunabileceğini söyledi. Demirci, bu tarihten itibaren yapılacak başvurularda yeni yasada belirtilen şartların geçerli olacağını ifade etti.
Tüm göçmenler için geçerli olan geri dönme uygulamasına başvuranların önemli bir kesiminin Türklerden oluştuğuna değinen Demirci, ekonomik krizin insanları ülkelerine dönmeye ittiğini dile getirdi. - Hollanda
Son Dakika › Güncel › Hollanda'da Geri Dönüş Yasası Değişti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?