İnsan hayatı çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık gibi evrelere ayrılır. Doğumdan ergenlik çağına kadar geçirilen süreye çocukluk; ergenlikten olgunluk dönemine kadar geçen süreye de gençlik dönemi denir. İnsan hayatının en verimli dönemi gençlik dönemidir. Kur'an-ı Kerim'de Hz İbrahim'in gençliği ve şirkle putları yok etme mücadelesi; Hz Yusuf'un gençliği, nefsiyle mücadelesi ve iffeti bize örnek verilir. O: Kur'an'ın da ifade ettiği gibi: "Ben nefsimi temize çıkarmıyorum. Çünkü nefis aşırı derecede kötülüğü emreder." (Yusuf Suresi 53) buyurmuş ve gömleğinin arkadan yırtılmasıyla iffet timsali olmuştu. Yine Kur'an-ı Kerim'de: "O yiğit gençler mağaraya sığınmışlar ve Rabbimiz! Bize tarafından rahmet ver, bize şu durumumuzdan bir kurtuluş yolu hazırla." (Kehf Suresi 10) diyen Ashab-ı Kehf gençliği, Roma kralının zulmünden korunma ve imanlarını koruma uğruna 309 yıl mağarada uyutulmuş ve böylece iman mücadelesi veren gençler zümresine dâhil olmuşlardır.
Gençlik Allah'a şükrü gerektiren, Allah'ın en önemli lutuflarından biridir. Gençlik insan ömrünün sermayesidir. Gençlik filizlenmeye yüz tutmuş bir tohum,meyve vermeye hazır bir ağaç gibidir.Gençlik bir toplumun dinamik yapısıdır.İnsan hayatının en değerli, yılları gençlik yıllarıdır.Ahlaki erdemlerin yerleştiği,kişinin kendisine,ailesine,vatanına faydalı olacak meziyetlerin kazanıldığı dönemdir gençlik."Ağaç yaşken eğilir"sözünden hareketle bu dönemde elde edilen maddi ve manevi kazanımlar,verilen kararlar hayatın sonraki dönemlerini etkilemektedir. Hz Peygamber(sav): "Her doğan İslam fıtratı üzere doğar, sonra anne babası onu ya Yahudileştirir ya hıristiyanlaştırır ya da mecusileştirir." buyurduğu üzere gençlerin temiz fıtratının bozulmamasına rehberlik etmeliyiz.
İslam'ın yayılmasında Resulullah'a(as)asıl desteği veren gençler olmuştur. Mesela genç yaşta İslam'ı kabul edenlerden Hz Ali on, Zeyd b. Harise on beş, Abdullah b. Mesud ve Zübeyr b. Avvam, Erkam b. Ebü'l-Erkam,Sad b. Ebi Vakkas on yedi, Mus'ab b. Umeyr on sekiz yaşındaydı. Mus'ab b. Umeyr zengin, yakışıklı hayatını İslam'a adamış bir gençti. İslam'la şereflenince Resulullah(sav) onu Medine'ye öğretmen olarak gönderdi. Tüm zenginliğini Allah yolunda harcadı. Ama Uhud Savaşında şehid olduğunda üzerini örtecek kefen bulunamamıştı. Çünkü bütün varlığını İslam uğrunda harcamıştı. Aynı şekilde genç sahabelerden Hz Ali, Zeyd b. Sabit ilk Müslümanlardandı. İlmin öncüleri olmuşlar ve Peygamberimizin(as) vahy kâtipliği görevinde bulunmuşlardı. Hz Ali, ilmin kapısı ve haydar lakabı aldığında daha delikanlıydı. Allah Teâla, bu gayret ve samimiyetinden dolayı kendisine Peygamberinin damadı olmayı lütfetti.
Peygamber Efendimiz(sav) geçen ömrün kıymetiyle alakalı: "Kıyamet günü şu beş şeyden hesaba çekilmeden kişi Allah'ın huzurundan ayrılamaz: Ömrünü ne yolda tükettiğinden, gençliğini nerede harcadığından, malını nereden kazanıp nereye harcadığından, ilmiyle ne amel yaptığından." (Tirmizi, Kıyamet, 1). Buyuruyor. Yine Hz Peygamber(sav): "Kıyamet günü Allah'ın arşının gölgesinde gölgelenecek yedi grup insandan birisi de Allah'a ibadetle yetişen genç." olduğunu haber vermektedir.
Bugünün gençlerini tehdit eden en büyük tehlikelerden birisi de kötü alışkanlıklardır. Maalesef, genç yaşta birçok evladımız dönülmesi zor durumlara düşmektedirler. Gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan korumak için şunlara dikkat etmeliyiz:
Öncelikli olarak gençlere sağlam bir inanç, aile terbiyesi ve sorumluluk duygusu kazandırmalıyız. Gençlere öğüt vermek yerine, örnek davranışlarımızla onları eğitmeliyiz. Sigara içen ama evladına sigara içme diyen baba kötü örnek davranışıyla olumlu davranış kazandıramaz. MalkomX: "En güzel terbiye güzel örnek olmaktır. "der. Gençler, olumlu örneklik kazanacak kişilerle tanıştırılmalı, güzel örnekler sunulmalıdır. Peygamberimiz(sav): "İyi arkadaşın misali güzel koku satan kişiye benzer, o ortama giren kişiye güzel koku siner; kötü kişiyle arkadaşlık eden kişi körükçü dükkanına giren kişiye benzer, üzerine kötü koku siner." Yine Peygamberimiz(sav): "Kişi arkadaşının dini üzeredir." buyurarak arkadaş seçiminin önemine dikkat çekmiştir. Gençlerimizi alkol, uyuşturucu, kumar, şans oyunları, fuhuş gibi kötü alışkanlıklardan korumalıyız. Makalemizi şairler sultanı Necip Fazıl'ın şu dizeleriyle bitirelim: "Kim var?" Denilince sağına soluna bakmadan "Ben varım." cevabını veren "Benim olmadığım yerde kimse yoktur." duygusuna sahip, davasına bağlı bir gençlik." Genç bilgiçlik değil bilgelik arayışındadır. Alınlarında nişan izi secde izi olan gençlik. Aranan, özlenen gençlik. Hakkın temsilcisi, rahmetin taşıyıcısı, hakikatin tebliğcisi bir gençlik. Kurtarıcı beklemeyen kurtarıcı olan bir gençlik. Model şahsiyet, tarih yazan, ümit olan gençlik.
Son Dakika › Güncel › Hz Peygamber ve Gençlik Eğitimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?