IGAD, Etiyopya ve Somali'ye diyalog çağrısı yaptı - Son Dakika
Son Dakika Logo

IGAD, Etiyopya ve Somali'ye diyalog çağrısı yaptı

18.01.2024 21:42  Güncelleme: 21:43

Etiyopya ile Somali arasındaki krizin ardından Uganda'nın başkenti Kampala'da toplanan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), iki ülkeye diyalog çağrısı yaptı. IGAD, gerilimi düşürmeye ve yapıcı diyalog kurmaya çağırdığı açıklamasında, iki ülke arasındaki gerilimden derin endişe duyulduğunu belirtti. Ayrıca açıklamada, Sudan'daki iç savaşa da değinilerek, çatışmaların durdurulması ve krizin çözümü için taahhüt edildiği üzere 14 gün içinde yüz yüze toplantı düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Somaliland'ın Etiyopya ile imzaladığı mutabakat zaptına ise açıklamada yer verilmedi.

Etiyopya ile Somali arasında yaşanan krizin ardından Uganda'nın başkenti Kampala'da olağanüstü toplanan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), iki ülkeye diyalog çağrısı yaptı.

IGAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya ile Somali arasındaki kriz hatırlatılarak, "IGAD, hem Etiyopya hem de Somali'yi gerilimi düşürmeye ve yapıcı diyalog kurmaya çağırıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, iki ülke arasındaki gerilimden "derinden endişe" duyulduğuna dikkati çekildi.

Öte yandan Sudan'da insani krize yol açan iç savaşa da değinilen açıklamada, ülkede çatışan tüm taraflara çatışmaların durdurulması ve krizin çözümü için taahhüt edildiği üzere 14 gün içinde yüz yüze toplantı düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Etiyopya ile Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland arasında denize erişim için imzalanan mutabakat zaptına dair bir ifadeye yer verilmedi.

Uganda'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya üye ülke devlet başkanları katıldı.

Somali'den 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, 1 Ocak'ta imzalanan mutabakat zaptıyla Etiyopya'ya ticari ve askeri amaçlar için kıyılarını kullanma izni vermişti.

Somaliland nihai anlaşmanın imzalanmasıyla Etiyopya'nın kendisini bağımsız olarak tanıyacağını duyurmuştu.

Somali'nin tepkisini çeken anlaşma sonrası bölge ülkeleri liderleri, tansiyonu düşürme çağrısında bulunmuştu.???????

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel IGAD, Etiyopya ve Somali'ye diyalog çağrısı yaptı - Son Dakika


Advertisement