Iğdır'da Gaziler YİBO Tartışması - Son Dakika
Güncel

Iğdır'da Gaziler YİBO Tartışması

Iğdır\'da Gaziler YİBO Tartışması

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Gaziler köyünde yaptırılan, Gaziler Yatılı İlköğretim Okulu'nun zemin kayması gerekçesi ile kapatılacak olması tartışmalara neden oldu.

27.11.2012 15:46  Güncelleme: 15:56

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Gaziler köyünde 10 milyon lira harcanarak yaptırılan, 120 köy ve mezradan gelen öğrencilere eğitim ve öğretim veren Gaziler Yatılı İlköğretim Okulu'nun (YİBO) 'zemin kayması' gerekçesi ile kapatılacak olması tartışmalara neden oldu.

Gaziler Yatılı İlköğretim Okulu'nda 10 yıla yakındır eğitim ve öğretim verildiğini ve bu süre içerisinde okulun kapatılması için sürekli çeşitli bahanelerin uydurulduğunu iddia eden Gaziler Köyü Muhtarı Oruç Beytekin, okulun kapatılmasının bölge için çok kötü olacağının savunarak, "Buraya yüzlerce köy ve mezradan öğrenci okumak için geliyor. Bizim okul onlara yakın olduğu için rahat gelip gidiyorlar. Okulun kapatılmasının gerekçesi zemin kayması olarak gösteriliyor ama burası kayalık bir bölgedir. Buranın tekrar dalında uzman bir ekibe inceletilmesini istiyoruz. Ayrıca bu okulun kapatılması bölgede eğitim alan öğrenciler için büyük kayıp olurken devlet bütçesinin de çöpe atılması anlamına geliyor" dedi.

Muhtar Beytekin, okulun iki-üç defa uzmanlar tarafından incelendiğini ve binanın sağlam çıktığını iddia etti.

"OKUL ÇEVRE KÖYLERDEKİ KIZLAR İÇİN BİR ŞANS"

Aslen Gaziler köyünden olan ve İstanbul'da yaşayan gazeteci Yılmaz Oruç, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da çoğu kız çocuğunun evine uzak olduğu için okula gönderilmediğini belirterek, "Gaziler Yatılı İlköğretim Okulu'na 81 köy ve 39 mezradan öğrenci eğitim görmek için geliyor. Bunların bir kısmı yatılı kalırken, bir kısmı da taşımalı sistemle gidip geliyor. Köylerdeki görüşmelerimizde, söz konusu okulun kapatılması durumunda kızlarını okutmayacaklarını sıkça duyduk. Bu da şunu gösteriyor ki, özellikle okulun köylere yakın olması bazı ailelerin kızlarını okula göndermesi için önemli bir etkendir" dedi.

"DAYANIKLILIK ÇALIŞMASI ÜNİVERSİTELERE YAPTIRILMALI"

Gaziler köyünde eğitim ve öğretim veren Gaziler Yatılı İlköğretim Okulu'nun kapatılması konusunda çeşitli iddialar ortaya atıldığını da belirten Oruç, "Iğdır İl Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş ile görüşmemizde kendisi bize, okulun zemin kayması ve duvarlarında çatlak olduğu için çocukların can güvenliği adına kapatılması gerektiğini söyledi. Okulun projesi hakkında bilgi sahibi olan bir yetkili de okulun 6 bağımsız temelden oluştuğu için bölümler arasında boşluk olduğunu ve bu boşlukların çatlak gibi gözüktüğünü, ayrıca zeminde de zamanla tahriplerin olmasının normal olduğunu belirtti. Biz de yaptığımız araştırmalar neticesinde; okulda 6 bağımsız temelden oluştuğu için birimler arasında boşluklar olduğunun gözlemledik. Bu boşluklar dışarıdan bakılınca çatlakmış izlenimi veriyor. Eğer bir duvar hasar görmüşse çatlaklar asla ip gibi dümdüz olmaz. Çatlaklar kıvrımlı olarak ilerler ama bu okuldaki çatlaklar dümdüz ilerliyor. Bunun yanında her zaman zeminlerde biraz çökme olabilir. Ayrıca böyle büyük bir okulun depreme dayanaklık etüt çalışması yapılacaksa taşeron firma yerine ülkenin çok iyi üniversitelerine yaptırılması lazım" şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Dincer Ateş ise, okulun zeminde kayma olduğunu, bu nedenle binanın sağlıklı olmadığını, Milli Eğitim Bakanlığıyla gereken yazışmayı yaptıklarını belirtti. Ateş, "Bu okul direkt il programında alınan karara ile değil de Bakanlık tarafından yapılmıştır. Geçen hafta konu ile ilgili Bakanlıktan müfettiş gelmiş ve gereken incelemeyi yapmıştır. Gereken karar Bakanlık tarafından verilecektir" dedi. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Iğdır'da Gaziler YİBO Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement