İkv: AP'nin Kararı Amacına Hizmet Etmemektedir - Son Dakika
Son Dakika Logo

İkv: AP'nin Kararı Amacına Hizmet Etmemektedir

24.11.2016 15:50

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun bugün aldığı Türkiye ile katılım müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun bugün aldığı Türkiye ile katılım müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin önemine dikkat çeken İKV Başkanı Zeytinoğlu, "AB'nin Yasama Organı Avrupa Parlamentosu'nun tüm parti gruplarının desteklediği ve bugün aldığı bir kararla Türkiye ile katılım müzakerelerinin, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile ilgili olumsuzluklara bağlı olarak geçici olarak dondurulmasını tavsiye etmiştir" dedi.

AP'nin bu kararı kendi inisiyatifi ile almış olduğunu ve AB için bağlayıcı olmadığının altını çizen Zeytinoğlu, "AP'nin müzakerelerin dondurulması veya askıya alınması ile ilgili bir yetkisi bulunmamaktadır. Nitekim bu kararda da müzakerelerin dondurulması için Komisyon ve Üye Devletlere çağrıda bulunulmaktadır" dedi.

Müzakerelerin askıya alınması için Üye Devletlerin %55'i ve toplam AB nüfusunun %65'ini temsil eden bir oy çoğunluğu ile karar alınması gerektiğini ve şu anda müzakerelerin dondurulması veya askıya alınması yönünde böyle bir çoğunluğun olmadığının gözlemlendiğini ifade eden Zeytinoğlu, "AP'nin bu kararının sembolik ve siyasi bir mesaj olarak önemi bulunduğu gibi, AB'deki kamuoylarının konuya bakışını yansıttığından endişe vericidir" dedi.

Türkiye'yi AB normlarına yaklaştırmak ve halihazırda kınanan uygulamaları iyi yönde değiştirmenin yolunun müzakereleri dondurmak yerine bilakis hızlandırmaktan geçtiğini söyleyen Zeytinoğlu, "Üç farklı terör örgütü ile mücadele eden ve sınırlarında şiddetli bir savaşın süregittiği Türkiye zor bir dönemden geçmektedir. Bu zor dönemde AB'nin desteği ve Türkiye'nin yanında olduğunu hissettirmesi büyük önem taşımaktadır. AB eğer Türkiye'deki gelişmeleri olumlu yönde etkileyip, AB değerlerini pekiştirmek istiyorsa, müzakereleri dondurmak yerine, katılım sürecini hızlandırmak ve Türkiye'yi AB'ye yaklaştırmak için gerekli adımları atmakla yükümlüdür" dedi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İkv: AP'nin Kararı Amacına Hizmet Etmemektedir - Son Dakika


Advertisement