İlk Rapordan 'İhmal' Çıktı - Son Dakika
Güncel

İlk Rapordan 'İhmal' Çıktı

İlk Rapordan \'İhmal\' Çıktı

Soma'da, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak iki savcı ve uzmanların hazırladığı ön bilirkişi raporu ortaya çıktı.

22.05.2014 22:22

Soma'da, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak iki savcı ve uzmanların hazırladığı ön bilirkişi raporu ortaya çıktı.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, ocaktaki karbonmonoksit gazı seviyesinin, sensörlerin en üst sınırı olan 500 PPM'e defalarca çıktığı belirlendi.

Raporun sonuç bölümünde kusurlu bulunan kişiler de sayıldı, 'teknik nezaretçi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, söz konusu şirketin başkanı ile vardiya amirlerinin kusurlu olduğu' ifade edildi.

Raporda kusurlu gösterilen bu isimler, soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Raporda yangının trafodan kaynaklanmadığı da vurgulandı.

"Üst sınırı 10 kat aştı"

Raporda, 2014 yılı mart ayından kazanın meydana geldiği zamana kadarki incelemelere yer verildi. Bu incelemelere ilişkin tespitler şu şekilde:

"Özellikle S ponosundaki 470 numaralı sensörde, madenlerde izin verilen azami konsantrasyon olan 50 PPM'nin üzerinde, çok sayıda ölçüm kaydı olduğu tespit edilmiş, bu sensörlerin yer yer 500 PPM'nin üzerinde kayıtlar yaptığı saptanmıştır. Ölçüm cihazı da maksumum 500 PPM'i göstermektedir."

"Yüksek içerikli karbonmonoksit kömürün kendiliğinden yangının en önemli göstergesidir. Aynı durumun H Panosu hava çıkışında bulunan 490 numaralı sensörde 08 Mayıs 2014 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında görülmektedir. Benzer yükseklikler aynı tarih aralıklarında 490 numaralı sensör, 536 numaralı, 415 numaralı sensörde de tespit edilmiştir."

"50 PPM'nin üzerinde çalışılamaz"

Bilirkişi heyeti, "Madenlerdeki güvenlik kurallarına göre yüzde 19 oksijen değeri altında maksumumu yüzde 0.5 karbondioksit ve maksimum 50 PPM üzerinde korbonmonoksit bulunan madenlerde çalışılamaz" notunu da rapora geçirdi ve "Yukarıda konuları belirlenen sensörlerde, limit değerinin altında oksijen konsantrasyonlarına da rastlanmıştır" dedi.

"Teknik nezaretçiler kayıtlara geçirmedi"

Raporda nezaretçi defterine kaydedilmesi gereken yüksek ölçümlerin kaydedilmediği de şu ifadelerle yer aldı:

"Teknik nezaretçiler, 15 günde bir onaylı teknik nezaretçi defterlerine kaydetmek zorundadırlar. İşletmeye ait teknik nezaretçi defterine ait 2014 kayıtlar incelenmiş, sadece 24 Şubat 2014 tarihinde H panosu yarı mekanize ayaktaki karbonmonoksit gazı artışı nedeniyle, ayağın barajlandığı ve kül verme işlemine başlandığı 10 Mart 2014 tarihinde kül verme işleminin devam ettiği 9 Mayıs 2014 tarihinde de tekrar açılmak üzere temizlenmeye başlandığı notu dışında, herhangi bir uyarıya ver verilmediği, ayrıca 09 Nisan 2014 terihinde yer üstünde yeni konacak fan için bir irtibat bacasına başlandığı notu ile ocakta bir hava sıkıntısı olduğu anlaşılmaktadır"

Kaynak: DHA

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel İlk Rapordan 'İhmal' Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement