İnci Kefalleri Kurtuldu - Son Dakika
Güncel

İnci Kefalleri Kurtuldu

İnci Kefalleri Kurtuldu

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve 15 Nisan'da av yasağı başlayan İnci Kefalı balıkları iki arada bir derede kalmaktan kurtuldu.

08.05.2013 12:16  Güncelleme: 12:26

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve 15 Nisan'da av yasağı başlayan İnci Kefalı balıkları iki arada bir derede kalmaktan kurtuldu. Üremek için Erciş'teki Zilan Deresi'ne akın eden balıklar, derenin tarafının jandarma, bir tarafının polis kontrolünde olması nedeniyle kaçak avcıların tercih ettiği bir bölge oldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı'nın, balıkları koruma tedbirlerinin görüşüldüğü toplantıda konuyu gündeme getirmesi üzerine, bölgenin sorumluluğu jandarmaya verilerek bu durum ortadan kaldırıldı.

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan İnci Kefalinin üreme dönemine girmesi nedeniyle, üç ay sürecek avlanma yasağı 15 Nisan'da başladı. Yaklaşık 2 milyar balık akarsulara göç ederek üremeye başlarken, bu göç yolcuğunda ev yasağı ile birlikte kaçak avcılığın önüne geçilebilmesi için de bir dizi önlem alınıyor. İnci Kefali'nin av yasağı döneminde hem güvenlik güçleri, hem de gönüllüler tedbirler alıyor. Her geçen gün İnci Kefali'ni korumak için yeni yöntemler alınırken, koruma tedbirleri için bir karar da Erciş İlçesi'ndeki Zilan Deresi için alındı.

GÜVENLİK SINIRLARI DEĞİŞTİRİLDİ

Üremek için tatlı sulara akın eden İnci Kefalleri için Zilan Deresi'nde güvenlik sınırları değiştirildi. Zilan Çayı'nın Çelebibağ tarafının jandarma, Erciş tarafınında polis kontrolünde olması nedeniyle, koruma tedbirlerinde zaafiyete neden oluyordu. Kaçak avcılık yapan birini gören jandarma ekipleri müdahale etmek isterken, kaçak avcının karşı tarafa geçmesiyle ile polis çağırılmak zorunda kalınıyordu.

Bu sorun bu yıl ortadan kaldırıldı. İnci Kefali'ni koruma tedbirleri ile ilgili Van Valiliği öncülüğünde yapılan toplantıda büyük bir alanın jandarma bölgesinde olduğu için Zilan Çayı'nın karşı tarafı da jandarmaya geçti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, Van Valiliği, Erciş Kaymakamı, İlçe Emniyet Müdürü ve İlçe Jandarma komutanı ile yapılan bir toplantı ile bu sorunun çözüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Biz bu kaçak avclığın önüne geçebilmek için Van Valiliği koordinasyonunda toplantılar yapıyoruz. Yapılacak işleri tek tek belirliyoruz. Tüm güvenlik birimleri gönüllüler ile birlikte bu balığı korumak için seferber oluyoruz. Tabi bazı yerlerde koordinasyon bozuklulukları çıkıyor. Zilan Çayı'nın Çelebibağı tarafı jandarma, Erciş tarafı ise polis bölgesi kontrolündeydi. Kaçak balıkçıyı jandarma kendi tarafında gördü ve ona müdahele ettiğinde, diğer tarafa kaçıyor. Karşı taraf polis bölgesi olduğu için polisin müdahale etmesi gerekiyor. ve polisin çağrılması gerekiyordu. Bu da İnci Kefali'nin korunmasında zaafiyetlere neden oluyordu. Van Valisinin onayı ile Erciş Kaymakamı, İlçe Emniyet Müdürü, ilçe jandrama komutanı biraraya geldiler. ve buna bir çözüm üretmek için çalıştılar. ve sonunda daha büyük alan orada jandarmaya ait olduğu için, inci kefalinin korunması faaliyetleri ile sınırlı olmak üzere derenin diğer tarafı da jandarmaya ait olmuş oldu. Böylelikle İnci Kefali'nin korunmasında ciddi bir adım daha atılmış oldu. Bu koordinasyon sorunun çözüldüğü için kaçak avcıların faaliyet alanrını da daraltmış olduk. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda hem koordinasyon sorunları çözüldüğü için hem insanlar daha bilinçli olduğu için hem de yetkililer balığa daha çok sahip çıkacağı için kaçak avcılık sıfırlansın. İnic kefali derelere geldiği zamanlarda biz bu balığı korumak için değil, göstermek için daha çok çalışıyor oluruz. Biz halen korumak için çalışıyoruz. Halbuki biz bu değeri tanıtmak için daha çok çaba sarfetmeliyiz." - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İnci Kefalleri Kurtuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement