İoanna Kuçuradi: 'İnsan Haklarına İnanan Bir Devlet Bakanına İhtiyaç Var' - Son Dakika
Güncel

İoanna Kuçuradi: 'İnsan Haklarına İnanan Bir Devlet Bakanına İhtiyaç Var'

İoanna Kuçuradi: \'İnsan Haklarına İnanan Bir Devlet Bakanına İhtiyaç Var\'

Maltepe Üniversitesi’nde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde yapılan konferansta Türkiye’de ve dünyada insan hakları kurumlarının insan haklarının korunmasındaki rolü konuşuldu.

11.12.2015 15:51

Maltepe Üniversitesi'nde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde yapılan konferansta Türkiye'de ve dünyada insan hakları kurumlarının insan haklarının korunmasındaki rolü konuşuldu. İnsan haklarının onlara göre davranıldığında var olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, hükümette insan haklarından sorumlu bir bakanın yer alması gerektiğini belirtti.

Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği "Dünyada ve Türkiye'de Ulusal İnsan Hakları Kurumlarının İnsan Haklarının Korunmasında ve Düzenlenmesindeki Rolleri" konferansını veren Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı Dr. Hikmet Tülen, insan hakları kurumlarının dünyada ve Türkiye'de özelliklerini ve görevlerini anlattı.

İNSAN HAKLARINDAN SORUMLU BAKAN

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ne ilişkin konuşan Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, 'İnsan hakları biz onlara göre davranınca vardır. İnsan haklarının çiğnenmemesi için, insan haklarından kaygı duyanlar, gelin de, insanlara insanlıklarını duymalarına yardımcı olan bir insan hakları eğitimi yapalım, biz buna varız' dedi.

İnsan hakları ihlallerinin önemli ölçüde önlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Kuçuradi, "İnsan haklarını korumak için, bizim insan haklarını bilmemiz, ama en başta onları korumayı istememiz gerekir, lafla değil içtenlikle istememiz gerekir.

İnsan hakları ihlallerini eğitimle önleyebiliriz. İhlalleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil ama azaltabiliriz, bunun için de insanlara insanlıklarını duyurmak ve bilgiyle donatmak gerekir' dedi.

'Türkiye'de insan haklarının korunmasında önemli bir yol yüründüğü halde, şu anda bir duraklama görülüyor. Başta yaşama hakkının ihlalleri olmak üzere, çok sayıda ihlaller oluyor. Yargı reformlarından öte, gerçekten insan haklarını korumanın gerekliliğine inanan bir devlet bakanına ihtiyaç var. Ben 2005 yılına kadar insan haklarından sorumlu 10 devlet bakanıyla çalıştım ve çok iyi çalışmalar gerçekleştirdik. Neden yeni hükümetlerimizde insan haklarından sorumlu bir devlet bakanı atanmıyor? ' diye konuştu.

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KURUMU'NUN ÇALIŞMALARI ANLATILDI

Türkiye'de ve dünyada insan hakları kurumlarının insan haklarının korunmasındaki rolü konusunu ele alındığı konferansın konuşmacısı Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı Dr. Hikmet Tülen, etkinlik kapsamında kurumun çalışmalarını aktardı, işkence ve kötü muamele önlemede ulusal önleme mekanizmaların gerekliliğine değindi.

İnsan haklarının korunmasına yönelik geliştirilen mekanizmalardan söz eden Dr. Hikmet Tülen, 'Uluslararası sözleşmeler gibi koruyucu mekanizmalar var, ama dünyanın birçok yerinde savaş ve çatışmalar var, insan hakları ihlali de yaşanıyor. Yaşam hakkı ihlalleri yaşandığını görüyoruz, bununla birlikte mültecilik olgusu var, yoksulluk var, farklılıkları olan bireyler bu özelliklerinden dolayı baskıya uğrayabiliyor, ayrımcılık yaşanıyor. Sorunlar var, ama sorunların çözümü için de yürütülen çabalar var diyebiliriz' ifadelerini kullandı.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun çalışmalarından söz eden Tülen, 'Yaklaşık 3 yıl önce kuruldu ve türü kendine özgü bir kurum olarak nitelendirilebilir. Kurum ne sivil toplum, ne devlet kurumu, ne de bir mahkemedir. Bireysel başvuruları alıp sonuçlandırmak kurumun görevlerinden birisi, ama kampanya ve eğitim faaliyetleri de var, keza Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelerin uygulanmasını izleme görevi de var. Türkiye birçok uluslar arası sözleşmeye taraf ve bu nasıl uygulanıyor, eksiği-fazlası nedir, bunun takip edilmesi ve raporlanması gerekiyor. İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi amacıyla çalışmalar yapmak, kurumun diğer önemli görevlerinden biridir' dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İoanna Kuçuradi: 'İnsan Haklarına İnanan Bir Devlet Bakanına İhtiyaç Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement