Irak'ın Diyala İlinde "Katliam" İddiası - Son Dakika
Güncel

Irak'ın Diyala İlinde "Katliam" İddiası

Irak\'ın Diyala İlinde "Katliam" İddiası

Güvenlik güçleri ve Halk Topluluğu milislerinin, Diyala'da 70 vatandaşı öldürdüğü iddialarının aydınlatılması için kurulan komisyon çalışmalarına başladı.

03.02.2015 00:44

Irak'ta güvenlik güçleri ve El-Haşdu'ş-Şabi (Halk Topluluğu) adlı milis gücün, Diyala'da 70 vatandaşı öldürdüğü iddialarının aydınlatılması için kurulan komisyonun çalışmalarına başladığı bildirildi.

Irak Meclisi tarafından görevlendirilen komisyonun başkanı Hakim ez-Zamili'den alınan bilgiye göre, komisyon, Ocak ayında Diyala'ya bağlı Mikdadiye ilçesinin terör örgütü IŞİD'in elinden alınmasının ardından Bervane köyünde güvenlik güçleri ve Şii gönüllülerden oluşan Halk Topluluğu milislerinin, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 70 Sünni vatandaşı öldürdüğü iddialarını araştırmaya başladı.

Zamili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bervane köyü davasını soruşturmakla görevlendirilen komisyon, yüksek güvenlik önlemleri altında çalışmalarına başladı. Köy ve çevresinde saha çalışması yapıldı, köylülerle görüşüldü" dedi.

Diyala'nın ikinci büyük ilçesi olan Mikdadiye, 25 Ocak'ta, Halk Topluluğu destekli güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla IŞİD'in elinden kurtarılmıştı.

Irak basınında, bazı siyasetçiler ve Sünni aşiret liderlerinin, Irak güvenlik güçleri ve Halk Topluluğu milislerinin, bölgeyi IŞİD'in elinden almasının ardından Bervane köyünde ve civar bölgelerde katliam yaparak 70 Sünniyi öldürdüğüne dair iddiaları yer almıştı.

Diyala Valisi Amir el-Mecmai, 27 Ocak'ta konuyla alakalı geniş çaplı soruşturma başlatılmasını talep etmiş, 29 Ocak'ta meclise bağlı Güvenlik ve Savunma Komitesi, konuyu araştırmak üzere bir komisyonun kurulduğunu açıklamıştı.

Irak'ta Şii gönüllülerden oluşan Halk Topluluğu, IŞİD'e karşı operasyonlarda, güvenlik güçlerine destek veriyor. Ancak basına, Şii milislerin, IŞİD'in elinden geri aldıkları bölgelerde Sünni vatandaşları öldürdüğü, kaçırdığı ve evlerine saldırdığı yönünde iddialar yansıyor.

IŞİD'in, Haziran 2014'te Musul'u, ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar devam ediyor. Milislerin de içerisinde yer aldığı Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, IŞİD'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. - Diyala

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ın Diyala İlinde 'Katliam' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement